Ce au in comun Romania si Nepal: blocuri care se pot prabusi la un cutremur mare. "Aici nu avem norme de constructie"
Tragedia din Nepal ridica mari semne de intrebare privind rezistenta la seisme a constructiilor si modul de acordare a autorizatiilor. Iar situatia din aceasta tara s-ar putea repeta si la noi in cazul unui cutremur
Impresionata de tragedia din Nepal, actrita americana Susan Sarandon a ajuns in aceasta tara, in speranta ca ii va incuraja si pe altii sa-i urmeze, exemplul. ''Oamenii ar trebui, sa mearga acolo si, sa ajute la reconstructia tarii'', crede vedeta, care isi va petrece urmatoarele zile intr-o manastire budista si la un orfelinat. Cosmarul nepalez a lasat in urma 8.700 de morti, 17.000 de raniti si sute de mii de sinistrati. Multi sunt copii, tocmai de aceea. Pro Tv, si Unicef au lansat o ampla campanie de ajutorare.
Ajuta si tu copiii din Nepal. Trimite acum un SMS la 8827 si doneaza 2 euro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Telekom.
Sate intregi au fost rase de pe fata pamantului dupa alunecarile de teren, iar jumatate de milion de locuinte au fost, puse la pamant. Alte 260 de mii sunt puternic avariate. Acum, in Nepal se discuta, despre un subiect bine cunoscut si la noi in tara: Cat de bine sunt construite casele in care traim. Cum obtin constructorii avizele si cat de responsabile sunt autoritatile care ar trebui sa-i verifice pe dezvoltatorii imobiliari?
In urma cutremurului din Nepal, muntele Everest a coborat in inaltime cu 2 centimetri si jumatate iar unii specialisti spun ca acel cutremur a degajat o energie de 700 de mai mare decat cea a bombei atomice de la Hiroshima. Apare bineinteles intrebarea de ce un bloc s-a prabusit, iar cel de langa a ramas in picioare?
In Kathmandu, dintr-o cladire cu 9 etaje, 3 au disparut pur si simplu. Au fost strivite de cele de sus. Multe imobile au avut aceeasi soarta. Parterul si primul etaj au fost forfecate de undele de soc si strivite ulterior de greutatea etajelor superioare. Acum, presa locala scrie ca multe au fost ridicate fara sa respecte normele in constructii si fara avizele necesare.
Corespondentul ProTV Paul Angelescu relateaza de la fata locului: „Aceasta cladire de 3 sau 4 etaje, ca nici nu-ti mai dai seama, a cazut astazi in urma cutremurului. Peretii s-au prabusit peste o dubita.” Vecinul povesteste exasperat ca blocul a fost construit ilegal si ca ar fi putut la fel de usor sa cada in directia opusa, adica peste locuinta sa. Spune ca protestat atunci cand constructorul a primit autorizatie pentru 2 etaje, dar a inaltat 6. Nimeni nu l-a ascultat.
Intrebam doi tineri ingineri trimisi sa inspecteze zona despre cum se construieste in Kathmandu. „Nu cred ca toti construiesc respectand regulile ingineresti”, spune unul dintre ei. „Dar nu avem reguli de constructie ca in tarile straine. Acolo toata lumea respecta normele guvernamentale. Aici nu avem norme”.
Dupa cele doua seisme nimicitoare, autoritatile din Nepal au decis sa interzica temporar ridicare unor blocuri mai mari de doua etaje. Prea tarziu, insa, pentru cele 8 mii de victime strivite intre ruine.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, cutremur, reguli, bloc, seism, constructii, nepal, autorizatie, kathmandu,
Dată publicare:
24-05-2015 20:15