Britanicii refuza munca de jos. Apeleaza la romani sa le culeaga sparanghel

Ultima actualizare: 31-03-2012 06:32
Sparanghel

Fermierii britanici cauta forta de munca in Romania, Polonia si Letonia, pentru culesul de sparanghel, al carui sezon incepe in mai. Si asta pentru ca in ultimii 15 ani muncitorii englezi nu s-au aratat dispusi sa efectueze aceasta munca, scrie BBC.

Fermierii apeleaza astfel la serviciile unor agentii de recrutare a fortei de munca din Europa de Est. Sezonul de cules dureaza doar doua luni, iar culegatorii de sparanghel sunt platiti cu aproape 7 euro pe ora.

Sparanghelul britanic era o delicatesa, servita in cele mai fine restaurante, dar in prezent a devenit atat de popular, incat va fi introdus la oferte in supermarketuri. Vanzarile au crescut cu 15 % de la un an la altul, atingand o valoare totala de 21 de milioane de euro.

Anul trecut, fermierii britanici au vandut in total 7.500 de tone de sparanghel, iar in 2010 se asteapta un nou record de vanzari. Cu 25 de ani in urma, sparanghelul era cultivat in doar cateva ferme, pe tot teritoriul britanic. In ultimii cinci ani, culturile de sparanghel au crescut cu 84 %.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO