Brexit. Universităţile din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o criză fără precedent
Universităţile din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o criză fără precedent dacă Brexitul devine realitate. Laboratoarele de cercetare au în desfăşurare proiecte uriaşe - cu bani de la Uniunea Europeană.
Dacă Regatul Unit iese din Uniune, toate aceste fonduri vor fi tăiate.Cercetătorii aşteaptă soluţii de la guvernul britanic. În caz contrar, spun că sunt gata să se mute în alte state ale Uniunii ca să-şi continue cercetările.
În laboratoarele Universităţii din Birmingham, câţiva oameni de ştiinţă încearcă să găsească noi tratamente pentru o boală care afectează milioane de oameni - artrită. Cercetările sunt finanţate în mare parte de Uniunea Europeană. În cazul în care Brexitul devine realitate, aceste fonduri vor fi tăiate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Dagmar Scheel-Toellner, Birmingham University: "Încercăm să luăm unele măsuri, dar nu vom avea niciodată acelaşi volum de finanţare ca cel pe care îl primim de la Uniunea Europeană. Putem doar să încercăm să ne păstrăm legăturile."
Universităţile britanice primesc în fiecare an, pentru cercetare, aproximativ 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană. Dacă vor rămâne fără fonduri, laboratoarele riscă să-şi înceteze activitatea. Guvernul britanic a promis că va finanţa o perioadă programele existente.
Vivienne Stern,Universities UK International: "Problema reală e ceea ce se va întâmpla după 2021. Am cerut guvernului să înceapă negocieri timpurii pentru a ne permite să ne asociem programului de cercetare (al Uniunii, n.r) și programului Erasmus."
Iar fondurile nu reprezintă singura problemă. Mulţi dintre cei implicaţi în programele de cercetare vin din alte țări europene.
Anne Corbett, London School of Economics: "Marea Britanie are o reputație uriașă, care a fost construită în mare parte pe colaborări. Când Cambridge face o descoperire istorică, e aproape sigur că în echipă sunt și cercetători de la o altă instituție dintr-un stat din Uniunea Europeană."
Laboratorul din Birmingham face parte dintr-o rețea de centre europene de cercetare. În cazul în care Marea Britanie iese din Uniune, mulţi dintre experţi se gândesc să plece în alte state pentru a-şi continua proiectele. Coordonatoarea programului a primit deja oferte în acest sens.
Dagmar Scheel-Toellner: "O să rămân aici pentru moment. Dacă nu voi putea să-mi duc cercetările mai departe, va trebui să merg în altă parte."
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!