Brazilia înregistrează cea mai mare temperatură din istoria măsurătorilor sale: 44,8 grade Celsius
Brazilia a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor sale meteorologice, 44,8 grade Celsius, în contextul în care mai multe regiuni ale ţării sud-americane se confruntă cu un val de căldură sufocantă, scrie BBC.
Această temperatură record a fost înregistrată duminică în Aracuai, un oraş din statul federal Minas Gerais din sud-estul Braziliei.
Astfel de condiţii meteo fără precedent au fost atribuite fenomenului El Nino şi schimbărilor climatice.
Meteorologii brazilieni au prognozat că valul de căldură va scădea puţin în intensitate pe parcursul acestei săptămâni.
Potrivit Institutului Naţional de Meteorologie (INMET), doar în trei capitale ale unor state federale braziliene temperaturile se vor mai apropia de 40 de grade Celsius, a raportat CNN Brasil.
Această agenţie guvernamentală a precizat că temperatura de 44,8 grade Celsius măsurată în Aracuai a doborât precedentul record de căldură din Brazilia, care era de 44,7 grade Celsius şi care fusese stabilit în 2005.
Valul de căldură a generat coduri roşii în întreaga ţară, cu aproape o lună înainte de începerea verii în emisfera sudică. Consumul de energie în Brazilia a crescut până la niveluri record în contextul în care locuitorii ţării folosesc mai des aparate de aer condiţionat încercând să se răcorească.
Din cauza temperaturilor ridicate, cântăreaţa americană Taylor Swift şi-a anulat unul dintre concertele programate la Rio de Janeiro după ce unei admiratoare i s-a făcut rău şi a murit înaintea unui spectacol, vineri.
Un studiu oficial publicat în urmă cu două săptămâni a arătat că temperatura medie din Brazilia a depăşit valorile medii istorice pentru perioada iulie-octombrie.
Vremea extremă este pe cale să devină tot mai frecventă şi mai intensă în multe zone ale lumii din cauza schimbărilor climatice.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, valurile de căldură au devenit mai lungi şi mai intense în multe regiuni, iar această evoluţie va continua să se manifeste atât timp cât oamenii eliberează în continuare în atmosferă emisii cu efect de seră.
În această perioadă, Terra se află în etapa fenomenului meteorologic El Nino, în timpul căruia temperaturile globale cresc de obicei.