BMW nu dă curs sugestiei de a muta în România fabrica de la Debrecen, susține ministrul ungar de Externe
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, asigură că BMW nu dă curs sugestiei unei vicepreşedinte a PE de a muta în România fabrica de la Debrecen.
Peter Szijjarto a calificat miercuri drept "ridicolă" o declaraţie a unei vicepreşedinte a Parlamentului European (PE), care a sugerat că fabrica producătorului auto german BMW din estul Ungariei ar trebui mutată în România, în opinia lui Szijjarto o asemenea declaraţie ilustrând "şantajul politic" la care sunt supuse companiile germane ce investesc în Ungaria, relatează agenţia MTI, citată de Agerpres.
Respectiva declaraţie a acelei vicepreşedinte a Parlamentului European, social-democrata germană Katarina Barley, denotă în plus o atitudine "ungarofobă", a completat şeful diplomaţiei ungare, vorbind la o conferinţă de presă comună cu omologul său yemenit, unde a fost întrebat despre acest subiect.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit ministrului Szijjarto, încercările "anumitor forţe politice" de a şantaja companiile germane care investesc în Ungaria au eşuat, el adăugând că tot mai multe companii germane vin în această ţară şi cele mai multe dintre ele au o relaţie de lucru bună cu guvernul condus de Viktor Orban.
Construcţia fabricii BMW de la Debrecen se desfăşoară conform calendarului şi va fi un element cheie al strategiei Ungariei de mobilitate cu vehicule electrice, a spus mai departe ministrul ungar.
„Socialiştii germani - şi am impresia că uneori şi stânga ungară - sunt cei care doresc ca aceste investiţii high-tech creatoare de locuri de muncă să fie realizate mai degrabă în România decât în Ungaria. Din fericire, nu ei hotărăsc, ci depinde de deciziile investitorilor şi de cooperarea lor cu guvernul", a explicat Szijjarto.
Anterior, luni, referindu-se la aceeaşi declaraţie a vicepreşedintei Parlamentului European, secretarul de stat din MAE ungar Tamas Menczer a afirmat că Bruxellesul "a lansat încă un atac împotriva Ungariei", întrucât această ţară respinge "migraţia, războiul şi sancţiunile".