Bilanțul morților după atacul terorist din Moscova crește dramatic. Peste 115 oameni sunt internați, mulți în stare grav
Cel puțin 133 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
UPDATE Cel puţin 133 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul comis vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat sâmbătă comisia de investigaţie care a prezentat un nou bilanţ al victimelor, relatează AFP.
„Numărul persoanelor ucise în atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall a crescut la 133. Operaţiunile de căutare continuă", a indicat comisia pe Telegram.
UPDATE: Bilanțul atacului de vineri seară de la sala de spectacole Crocus din Moscova a ajuns la 115 morți, anunță Comitetul rus de anchetă, citat de BBC.
UPDATE: Anchetatorii ruși au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 93 de morţi, relatează AFP şi Reuters.
Știrea inițială
Forţele de securitate ruse au declarat că sunt în căutarea atacatorilor, iar autorităţile au avertizat că numărul morţilor din atac "ar putea creşte", relatează AFP, citată de Agerpres.
Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova".
Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său "s-a întors la bază în siguranţă".
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un "atentat terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă". Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti.
Incendiul a fost aproape stins
Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. 60 de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.
Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.
Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.
"Mai sunt câteva focare, dar incendiul a fost aproape stins. Echipele de salvare au reuşit să intre în sala" unde acoperişul s-a prăbuşit, a precizat guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, pe Telegram.
Lucrările de curăţare au început la faţa locului "şi vor dura toată ziua", a spus el în cursul dimineţii, adăugând că 477 de membri ai echipelor de intervenţie au fost trimişi la faţa locului.
Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.
"Chiar înainte de început (începutul concertului - n.r.), dintr-o dată am auzit mai multe rafale de mitralieră şi ţipătul teribil al unei femei. Apoi multe ţipete", a povestit pentru AFP Alexei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului.
El a spus că a văzut "mişcări teribile de mulţimi" de spectatori care încercau să scape.
Putin, informat "din primele minute" despre atac
Potrivit unui jurnalist de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat "o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu".
Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.
Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat "din primele minute" despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.
Comisia de Anchetă a publicat o înregistrare video care îi arată pe anchetatori lucrând în holul sălii de concerte, unde pot fi văzute o armă automată şi încărcătoare de muniţie.
Canale de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat videouri care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi avansând în holl şi alte înregistrări în care se văd cadavre şi grupuri de oameni grăbindu-se spre ieşire.
Alte imagini arată spectatori ascunzându-se în spatele scaunelor sau ieşind din sala de concerte.
Conform Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ 100 de persoane din subsolul sălii.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend. Principalele muzee şi teatre din capitală şi-au anunţat închiderea.
Mai multe alte regiuni ruseşti au informat, de asemenea, că au anulat toate evenimentele publice de sâmbătă şi duminică în semn de solidaritate.
Măsuri sporite de securitate au fost puse în aplicare, potrivit televiziunii ruse, inclusiv pe aeroporturile din Moscova şi în alte oraşe mari din ţară.
Atacul a avut loc la un concert al trupei rock ruse Piknik.
Reacții din Occident
Casa Albă a declarat că "se gândeşte la victimele teribilului atac". UE şi Spania s-au declarat "şocate". Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliul de Securitate şi multe alte ţări au condamnat atacul.
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis sâmbătă "condoleanţe" lui Vladimir Putin, dând asigurări că Beijingul "sprijină ferm eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea" în Rusia.
Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă militară rusă de doi ani, "nu are absolut nimic de-a face" cu atacul.
Legiunea Libertăţii din Rusia, o unitate de luptători ruşi anti-Kremlin aflată în spatele mai multor incursiuni armate la graniţa rusă în ultimele luni, a negat, de asemenea, orice implicare.
Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat "serviciile speciale ruse" că se află în spatele atacului asupra Moscovei pentru a "învinovăţi" Ucraina şi a provoca "escaladarea" şi "extinde" asaltul asupra vecinului său.
Ambasada SUA în Rusia şi-a avertizat cetăţenii în urmă cu două săptămâni că "monitorizează îndeaproape informaţii conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte".
Casa Albă a declarat că SUA au împărtăşit informaţiile cu autorităţile ruse.