Atacatorul din St Petersburg, identificat drept Akbarzhon Jalilov. 12 raniti sunt in stare critica

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile ruse au crescut bilantul atentatului terorist de la metroul din Sankt Petersburg la 14 morti si cel putin 45 de raniti.

Sumarul evenimentelor:

►Bilant actualizat: sunt 14 morti si 45 de raniti
►Suspectul care a amplasat bomba are 23 de ani si este originar din Asia Centrala
►Premierul Dmitri Medvedev a spus ca este un atac terorist
►Politia crede ca incarcatura exploziva folosita echivaleaza cu 2-300 de grame de TNT.
►Genistii au reusit sa dezamorseze a doua bomba din Sankt Petersburg, de cateva ori mai puternica decat cea care a explodat
►Comisia de Investigatii din Rusia a lansat o ancheta pentru act terorist.

Desfasurarea evenimentelor, live text:

UPDATE 13:50 Circulatia metroului a revenit la normal. Niciun obiect suspect nu a fost gasit.

Citește și
explozie sankt petersburg
Care au fost cele mai grave atentate petrecute in Rusia, in ultimii 10 ani
Orientul Mijlociu fierbe. Uciderea liderului Hezbollah lasă Occidentul neputincios în timp ce Israelul urmărește victoria

12 persoane dintre cele ranite se afla in stare critica, a anuntat guvernatorul din Sankt Petersburg.

UPDATE 12:00 Autoritatile ruse au inchis din nou statia de metrou Piata Sennaia, dupa ce au primit o amenintare cu bomba care vizeaza statia centrala din Sankt Petersburg. Aceasta alerta de securitate are loc la scurt timp dupa redeschiderea metroului, transmite Reuters.

De asemenea, mai multi genisti au intervenit pentru a verifica statia Piata Sennaia sau Sennaia Ploscead.

UPDATE 11:30 Bilantul victimelor a crescut la 14 morti. Trei persoane au murit la spital, conform ministrului Sanatatii, informeaza presa rusa.

UPDATE 11:00 Ministerul de Urgente a anuntat marti dimineata ca un numar de 49 de persoane sunt tratate in continuare in spitale dupa explozia care a distrus o garnitura de metrou din metropola Sankt Petersburg.

Anterior, autoritatile au precizat ca numarul ranitilor se ridica la 45 de persoane, scrie Sputnik.

”Potrivit Comisie de Sanatate din Sankt Petersburg, 49 de persoane care au suferit in urma urgentei de la metrou raman internate in facilitatile medicale din oras”, a declarat un reprezentant al ministerului de Urgente.

UPDATE 10:00 Seviciile de securitate kirgize au anuntat marti dimineata identitatea presupusului atacator. Este vorba de Akbarzhon Jalilov, nascut in 1995 in localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kirgizstan, transmite Reuters.

Autoritatile ruse nu au precizat pana in acest moment daca este vorba de un atacator sinucigas sau daca atacatorul kirgiz a scapat cu viata din metroul de la Sankt Petersburg.

UPDATE 8:41 Doua statii de metrou, Grazdanski Prospect si Deviatkino, au fost inchise timp de aproximativ 20 de minute dupa ce ar fi fost descoperit un obiect suspect. Traficul a fost reluat in scurt timp, insa toti calatorii sunt perchezitionati la intrarea in subteran. Din acest motiv s-au format cozi imense in fata statiilor.

UPDATE 8:17 O sursa din politie a declarat pentru agentia Tass ca atacatorul s-ar fi detonat.

"Avand in vedere natura ranilor, bomba a fost atasata de corpul sau ori in rucsac, sau chiar a tinut-o in maini, dar la nivelul stomacului. Asta reiese din faptul ca toti cei din jur au rani in zona abdomenului", a declarat sursa.

Atacatorul ar fi avut legaturi cu rebelii sirieni, a mai precizat sursa citata.

UPDATE 8:00 Sustinatorii Statului Islamic sarbatoresc in mediul online explozia de la metrou.

"Ii cerem lui Allah sa binecuvanteze operatiunea leilor Califatului, ii cerem lui Alah sa-i omoare pe cruciati. Un metrou spre iad pentru inchinatorii Crucii", sunt cateva dintre mesajele publicate de simpatizantii gruparii jihadiste.

 

Teroristul care a amplasat bomba la metroul din Sankt Petersburg are 23 de ani si este originar din Asia Centrala. Informatia a aparut in presa din Rusia si nu este confirmata oficial.

Premierul Dmitri Medvedev a declarat luni seara ca explozia, care a avut loc intr-un vagon in mers, este un atentat terorist. Nu este deocamdata clar insa daca vorbim despre un atacator kamikaze.

Intre timp, bilantul victimelor a ajuns la 11 morti si 45 de raniti. Scenele filmate imediat dupa ce metroul a ajuns in statie au surprins haos si disperare. In imagini se vede cum calatorii sar pe peron prin geamurile sparte ale vagonului. Unii incearca fara succes sa forteze usile indoite de suflul deflagratiei. Cei care au iesit incearca sa dea o mana de ajutor. Calatorii care au scapat cu rani usoare vin in sprijinul ranitilor intinsi pe peron si ii trag cat mai departe de vagon.

"Am vazut cum carau victimele. O persoana nu mai avea picioare. A fost greu de privit", a povestit un martor.

Numeroase ambulante si elicoptere i-au transportat pe raniti la spitalele din Sankt Petersburg. Lipsa informatiilor a creat panica in randul celor care, de ore bune, nu mai reuseau sa dea de cei dragi.

Deflagratia a avut loc intre doua statii de metrou. Statia de metrou Sennaya Plosciad nu a fost intamplator aleasa. Este unul dintre nodurile metroului din Sankt Petersburg, unde se intalnesc trei magistrale si era ticsita de lume. Potrivit unor surse, teroristii ar fi pus langa exploziv cuie si bile, pentru ca efectul letal sa fie cat mai mare, asemanator unei bombe cu fragmentatie. Politia crede ca incarcatura exploziva folosita echivaleaza cu 2-300 de grame de TNT.

Autoritatile ruse au laudat decizia luata de mecanic de a nu opri imediat dupa explozie, intre statii. Trenul a ajuns la peron, asa ca ranitii si ceilalti calatori au fost evacuati mult mai rapid si fara ca viata sa le fie pusa in pericol de deplasarea prin tunel, au explicat oficialii rusi.

Potrivit jurnalistilor rusi, atentatul a fost comis de un atacator kamikaze, care ar fi detonat bomba pe care o avea in rucsac. Ar fi vorba despre un tanar in varsta de 23 de ani, originar din Asia Centrala.

Un barbat cu barba imbracat in negru si prezentat de publicatiile ruse drept suspect a fost interogat de politisti, apoi eliberat.

Un alt dispozitiv exploziv a fost gasit in statia Ploscead Vosstaniia si dezamorsat de genisti. Presa rusa a publicat o fotografie a celui suspectat ca a amplasat bomba, fara insa a o detona.

Vladimir Putin a discutat luni seara cu reprezentanti ai Serviciului federal de securitate si ai ministerului rus de Interne. Presedintele a depus apoi un buchet de flori la altarul improvizat in memoria victimelor.

Putin a vizitat locul exploziei si a depus flori

Autoritatile au declarat trei zile de doliu in memoria persoanelor care si-au pierdut viata in explozia din Sankt Petesburg.

Presedintele Putin a vizitat luni seara locul exploziei si a depus flori pe un altar improvizat. De asemenea, acesta era deja in metropola in timpul exploziei si a continuat o intalnire programata cu presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko.

Anchetatorii rusi au catalogat explozia drept un ”act de terorism”, dar nicio grupare nu a revendicat pana in acest moment atentatul de la metrou, in vreme ce premierul rus nu s-a sfiit sa spuna ca e vorba de un atentat terorist in Sankt Petesburg.

Comisia de Investigatii din Rusia a lansat o ancheta pentru act terorist. De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac terorist, dar mai multe scenarii sunt luate in considerare in acest moment.

Un martor a declarat ca un barbat ar fi abandonat o servieta in vagonul de metrou zguduit de puternica explozie din Sankt Petesburg.

”A fost o explozie pe sine, un barbat a lasat o servieta in vagon, a coborat din vagon si s-a mutat in alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, intr-un SMS.

Bilantul oficial arata ca 11 persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 45 au fost ranite in explozia de la metrou.

Atacatorul a actionat singur in timpul atentatului

O sursa din randul autoritaţilor ruse sustine ca este vorba de un singur atacator. Intre timp, un al doilea suspect vizat de un mandat de cautare s-a predat si a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, dar nu exista date care sa susţina implicarea sa in atacul terorist dintre statiile Piata Sennaia si Tehnologiceski Institut, transmite Interfax. De asemenea, nu se stie daca este vorba de un atacator sinucigas, datele primite de la autoritati in acest sens fiind contradictorii.

Potrivit sursei, acelasi suspect ar fi lasat un al doilea dispozitiv explozibil in statia Ploscead Vosstaniia, dar genistii au reusit sa dezamorseze a doua bomba din Sankt Petersburg.

”In timp ce era in metrou, acest criminal a actionat dispozitivul explozibil intre statiile Piata Sennaia si Tehnologiceski Institut”, a declarat o sursa pentru Interfax.

Al doilea suspect vizat de un mandat de cautare s-a predat autoritatilor si s-a declarat nevinovat.

Ministrul de Externe din Kazahstan a confirmat ca printre presupusii suspecţi se numara si un cetatean kazah disparut, dar este prea devreme pentru tragerea unor concluzii in ceea ce priveste atacul terorist din Sankt Petesburg.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Citește și...
Explozie cu 10 morti si 37 de raniti, la metroul din Sankt Petersburg. Ar fi vorba despre un atac sinucigas
Explozie cu 10 morti si 37 de raniti, la metroul din Sankt Petersburg. Ar fi vorba despre un atac sinucigas

Clipe de cosmar luni dupa-amiaza, la metroul din Sankt Petersburg, dupa ce un dispozitiv artizanal a explodat intre statii, provocand moartea a cel putin zece pasageri.

Care au fost cele mai grave atentate petrecute in Rusia, in ultimii 10 ani
Care au fost cele mai grave atentate petrecute in Rusia, in ultimii 10 ani

Rusia a fost in ultimii ani tinta unor atacuri comise atat de rebeli ceceni, cat si de islamisti, relateaza Daily Telegraph, care prezinta o cronologie a atentatelor ce au afectat tara in ultimii 13 ani.

Imagini cu interventia fortelor de ordine, dupa explozia din Sankt Petersburg. La fata locului a fost trimis si un elicopter
Imagini cu interventia fortelor de ordine, dupa explozia din Sankt Petersburg. La fata locului a fost trimis si un elicopter

Zece persoane au murit si mai multe au fost ranite, luni, in urma unei explozii produse la metroul din Sankt Petersburg, Rusia.

Recomandări
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor
Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru marea viitură de pe Dunăre. Ce le-au cerut primarilor

Se fac pregătiri intense pentru viitura de pe Dunăre care se va suprapune de duminică, 29 septembrie, și cu ploi torențiale aduse în țara noastră de un ciclon mediteranean.

Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău
Investiție de 25 de milioane de euro. O companie străină inaugurează o nouă fabrică în care va produce cărămidă, în Buzău

După scumpirile serioase din ultimii ani, prețurile materialelor de construcții încep să se potolească.

Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”
Israelul, după ce l-a ucis pe liderul Hezbollah, care se ascundea de câțiva ani: ”Pentru oricine ne amenință, o să vă găsim!”

Hezbollah a confirmat moartea liderului său, șeicul Hassan Nasrallah, după ce aviația israeliană a bombardat buncărul unde a fost localizat, într-o suburbie a Beirutului.