Biden, după retragerea americanilor din Afganistan: Nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva

Ultima actualizare: 31-08-2021 22:59

Președintele american, Joe Biden, a vorbit, s-a adresat americanilor, după retragerea trupelor din Afganistan.

Președintele SUA și-a început discursul mulțumind personalului militar american pentru munca depusă în evacuare a peste 120.000 de oameni din Kabul.

„Acest număr este mai mult decât dublu față de ceea ce experții credeau că este posibil”, a spus el, citat de BBC.

„Nicio națiune nu a făcut vreodată așa ceva, doar Statele Unite au avut capacitatea, voința și capacitatea de a o face”, a punctat el.

Joe Biden a lăudat forțele SUA, spunând că a fost un „succes extraordinar”, care s-a datorat „priceperii, vitejiei și curajului” militarilor și diplomaților.

Președintele a spus că aceștia și-au făcut treaba „și au făcut-o bine”, riscându-și viața „pentru a sluji pentru alții... nu într-o misiune de război, ci într-o misiune de îndurare”.

"Au făcut-o în fața unei mulțimi de oameni care voiau să părăsească țara și au făcut-o știind că teroriștii Isis-K se ascundeau în mijlocul acelor oameni”, a punctat el.

Retragerea din Afganistan s-a încheiat. Cel mai lung război din istoria Americii, un eșec total

După 20 de ani armata americană a încheiat retragerea din Afganistan lăsându-i stăpâni pe talibani.

Cel mai lung război din istoria Americii va rămâne în cărțile de istorie prin eșecuri colosale promisiuni neîndeplinite, și o retragere precipitată care a costat viețile a 180 de afgani și 13 militari americani.

Talibanii au preluat controlul aeroportului imediat după decolarea ultimului avion american... la miezul nopții trecute. Peste o oră președintele Biden se va adresa națiunii, dar a transmis deja un mesaj în care salută “curajul, profesionalismul și hotărârea”, cu care militarii americani au susținut “cel mai mare pod aerian, din istorie”.

În orele de dinaintea ultimei decolări, americanii au distrus 73 de avioane, 70 de blindate rezistente la mine şi 27 de vehicule uşoare Humvee, dar şi sistemul de apărare anti-racheta C-RAM, care a funcţionat până în ultimele minute. Decolarea în siguranţă ultimei aeronave militare a fost supravegheată de o dronă.

În total, în cele 18 zile ale celei mai ample evacuări din istorie, americanii și aliații lor au scos din Afganistan peste 123.000 de civili, dintre care în jur de 80 de mii afgani.

Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă ceea ce au numit “câştigarea independenței totale” şi s-au grăbit să preia controlul asupra aeroportului internațional din Kabul.

Elie Tenenbaum, Director al French Institute of Internaţional Relations: ”Știrea e că talibanii au câștigat! Talibanii au înfrânt cea mai bună armată din lume și pe aliații săi. Iar asta va avea impact asupra tuturor jihadiştilor planetei în deceniul următor. Așa cum victoria asupra sovieticilor în anii ’80 i-a inspirat pe jihadiștii din toată lumea în anii ’90 și chiar după”.

Odată cu finalizarea retragerii trupelor s-a încheiat, oficial, și cel mai lung război din istoria modernă a Americii. Forțele SUA au intrat în Afganistan pe 7 octombrie 2001, după ce regimul taliban a refuzat să-l predea pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie. Privind retrospectiv, planul americanilor a eşuat amar.

George W. Bush: 7 octombrieie 2001: ”La ordinele mele, armata Statelor Unite a început loviturile împotriva taberelor de antrenament ale grupării Al Qaida şi a instalaţiilor militare ale regimului taliban din Afganistan. Aceste acţiuni atent ţintite sunt menite să pună capăt folosirii Afganistanului drept bază de lansare a unor acţiuni teroriste şi să anihileze capacităţile militare ale talibanilor. Nu vom renunţa, nu vom obosi, nu vom şovăi şi nu vom da greş! Pacea şi libertatea vor avea câştig de cauză!”

Două decenii mai târziu, talibanii au profitat de retragerea precipitată a trupelor americane şi de prăbușirea forțelor de securitate afgane pentru a cuceri fulgerător țara în doar 10 zile.

Revenirea islamiștilor la putere a forțat Occidentul să-şi evacueze frenetic cetățenii, dar și pe afganii care au colaborat cu forţele coaliţiei internaţionale.

Cu 2.461 de morți și o factură de 2.313 miliarde de dolari, Statele Unite ies din război cu imaginea şifonată din cauza incapacităţii de a fi anticipat viteza victoriei talibanilor.

Leon Panetta, fost şef al Pentagonului şi fost director CIA: ”Ideea e că nu ne-am terminat treaba în Afganistan, va trebui să ne întoarcem acolo ca să-i nimicim pe cei din ISIS-K și va trebui, probabil, să ne întoarcem și după Al Qaida. Talibanii au mai oferit adăpost celor din Al Qaida și probabil o vor face din nou”.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO