Berlinul afirma ca SUA nu a incalcat legile din Germania privind supravegherea persoanelor
Guvernul cancelarului Angela Merkel a afirmat luni ca germanii nu sunt spionati de catre Statele Unite, un subiect care provoaca de mai multe saptamani schimburi dure de replici cu opozitia, odata cu apropierea alegerilor legislative.
"Agentia americana NSA si serviciile de informatii britanice au oferit asigurari in scris ca respecta dreptul si legea in Germania", a declarat pentru presa seful Cancelariei Ronald Pofalla, insarcinat cu serviciile de informatii, dupa ce a fost audiat de o Comisie parlamentara ad-hoc.
Pofalla a adaugat ca Statele Unite au propus Germaniei un acord care ar exclude orice spionaj intre cele doua tari. Negocierile urmeaza sa inceapa in august, a precizat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu sase saptamani inaintea alegerilor legislative, Pofalla a fost audiat de o Comisie parlamentara alcatuita din 11 deputati, membri ai unor partide reprezentate in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), incarcinata cu controlul serviciilor de informatii.
Dupa noua saptamani de la acuzatiile de spionaj american la nivel mondial lansate de fostul consultant NSA Edward Snowden, care a obtinut azil in Rusia, in Germania continua sa existe suspiciuni cu privire la ceea ce stia Guvernul german despre acest lucru si cu privire la amploarea supravegherii.
Presedintele Comisiei parlamentare care l-a audit pe Pofalla, Thomas Oppermann, membru al opozitiei social-democrate (SPD), a apreciat ca nu s-a clarificat nimic dupa cele peste cinci ore de audieri.
"Nu stim, in continuare, in ce proportie, in cadrul programului (de supraveghere american) PRISM, Statele Unite spionau germani", a declarat Oppermann. "Din acest motiv, reclamam in continuare cancelarului sa ceara Statelor Unite transparenta promisa de Obama".
Intrebat daca Angela Merkel va fi audiata de Comisie, el a raspuns ca nu exclude audierea unor "invitati de marca".
Urmatoarea sedinta a Comisiei urmeaza sa aiba loc pe 19 august.
Programele de supraveghere din SUA vor fi evaluate
Directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper a creat luni un grup de lucru cu scopul de a evalua echilibrul intre securitatea nationala si viata privata in cadrul programelor de supraveghere, a anuntat ODNI, relateaza AFP.
Crearea acestui grup de experti a fost evocata de Barack Obama vineri, cand presedintele a anuntat reforme in supravegherea comunicatiilor in numele "transparentei", in urma scandalului provocat de dezvaluirile lui Edward Snowden.
Grupul urmeaza sa "evalueze daca, din perspectiva progreselor tehnologiilor de comunicare, Statele Unite isi utilizeaza capacitatile de culegere de date intr-un mod care protejeaza cel mai bine securitatea nationala si politica externa (americane), tinand totodata cont, in mod adecvat, de alte consideratii politice", a anuntat Biroul Directorului Serviciilor Nationale americane de Informatii (ODNI).
Intre aceste "consideratii politice" figureaza "riscul unor divulgari neautorizate" de informatii sclasificare si "nevoia de a pastra increderea publicului".
Grupul urmeaza sa prezinte un raport de etapa intr-un termen de 60 de zile, dar si concluzii si recomandari cel mai tarziu pana pe 15 decembrie, precizeaza ODNI.
Barack Obama a promis vineri, intr-o conferinta de presa, o "noua era" in serviciile de informatii, cu "mai multa supervizare, mai multa transparenta si garantii" in culegerea de informatii electronice operata de puternica Agentie insarcinata cu aceste interceptari, NSA.
Pe de alta parte, administratia lui Barack Obama a declarat razboi scurgerilor de informatii clasificate in presa. Ea a angajat proceduri judiciare impotriva presupusilor autori ai unor scurgeri de informatii destinate presei in sase randuri, de trei ori mai mult decat in cazul tuturor administratiilor precedente, incepand de la adoptarea legii spionajului, in 1917.
Ea a obtinut pe 30 iulie condamnarea lui Bradley Manning, "cartita" WikiLeaks.
Sursa: Mediafax
Etichete: SUA, germania, interceptari, angela merkel, barack obama, camere de supraveghere,
Dată publicare:
13-08-2013 08:17