Barack Obama anunta o serie de masuri pentru sporirea "transparentei", dupa cazul Snowden
Presedintele american Barack Obama a anuntat vineri o serie de masuri privind "sporirea transparentei", insa dezminte orice abuz in cursul programelor de supraveghere ale NSA, dupa polemica declasata de dezvaluirile lui Edward Snowden.
"Vreau sa lucrez alaturi de Congres pentru a implementa reformele potrivite" ale dispozitiei Patriot Act care prevede colectarea metadatelor telefonice (durata apelurilor, numerele apelate) de catre puternica agentie de informatii care se ocupa de interceptarile telefonice.
Dupa ce administratia sa s-a gasit in defensiva in urma dezvaluirilor de la inceputul lunii iunie privind amploarea acestor programe facute de fostul consultant de informatii Edward Snowden, Obama a promis o "noua era" in serviciile de informatii cu "mai multa supervizare, mai multa transparenta si garantii", in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba.
Intrebat in legatura cu tanarul consultant refugiat in Rusia, presedintele a apreciat ca nu este "un patriot".
Programul de colectare a metadatelor telefonice este "un instrument important in eforturile noastre pentru prevenirea comploturilor teroriste", a amintit Barack Obama, care a reafirmat ca guvernul nu asculta apelurile telefonice ale americanilor.
"Insa fiind data talia acestul program, inteleg ingrijorarile celor care se tem de abuzuri", a explicat el, asigurand ca Statele Unite nu sustin spionarea "cetatenilor obisnuiti".
Printre masurile considerate, presedintele american a evocat sporirea supervizarii de catre Curtea de supraveghere a informatiilor straine (FISC), un tribunal secret format din 11 judecatori care autorizeaza NSA sa ceara operatorilor telefonici si de Internet datele clientilor lor.
Pana in prezent judecatorii aprobau cererile guvernului fara contradictii. Presedintele a declarat ca doreste sa instaureze o "voce independenta" in dialogul cu instanta pentru "a asigura echilibrul intre securitate si viata privata".
Alta masura este divulgarea "cat mai multor informatii posibil cu privire la aceste programe" de supraveghere, a enumerat Obama.
"Am declasificat deja un numar de informatii fara precedent cu privire la NSA. Insa putem merge mai departe", a explicat el, evocand mai ales justificarea juridica a programului de colectare a metadatelor.
In sfarsit, NSA (National Security Agency) va numi un responsabil pentru viata privata si libertatile publice si va infiinta un site de Internet care "va servi ca platforma pentru mai multa transparenta" privind "ceea ce se intampla sau nu se intampla" in agentiile de informatii a anuntat presedintele.
"In ceea ce priveste restul lumii, vreau sa amintesc din nou ca America nu este interesata de spionarea oamenilor de rand. Serviciile noastre de informatii se concentreaza asupra cautarii de informatii necesare pentru protejarea poporului si, in numeroase cazuri, protejarea aliantilor", a pledat acesta.
Dezvaluirile privind programul de supraveghere a Internetului, numit PRISM, a revoltat numeroase state aliate ale Statelor Unite, in special Germania.