Scandalul NSA: Reactii de la Bruxelles si Berlin dupa ce presa germana a scris ca SUA a "tintit" UE
UE a fost una dintre "tintele" agentiei americane de supraveghere electronica NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial in cadrul programului PRISM, scrie saptamanalul german Der Spiegel.
Mesajul Uniunii Europene pentru Washington
Uniunea Europeana (UE) a anuntat duminica faptul ca a intrebat autoritatile americane despre acuzatiile de spionare a unor institutii europene si ca asteapta raspunsuri, relateaza AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Suntem la curent cu informatii de presa. Am contactat imediat autoritatile americane, la Washington si la Bruxelles, si le-am prezentat informatiile de presa", a anuntat Comisia Europeana (CE) intr-un comunicat.
"Ele ne-au spus ca verifica exactitatea informatiilor publicate ieri (sambata) si ca vor reveni", a adaugat CE, precizand ca "nu va face comentarii suplimentare in acest stadiu".
Reactie imediata a ministrului german al Justitiei
Ministrul german al Justitiei a cerut duminica explicatii imediate autoritatilor americane in urma unor dezvaluiri ale saptamanalului german Der Spiegel, potrivit carora Washingtonul ar fi spionat institutii ale Uniunii Europene (UE), relateaza AFP.
"Este necesar ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii de presa despre ascultari clandestine total disproportionate (efectuate) de catre Statele Unite in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat ministrul Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citata intr-un comunicat.
Documentele confidentiale obtinute de Der Spiegel
Der Spiegel isi intemeiaza acuzatiile pe documente confidentiale, de care a aflat in parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre PRISM.
Intr-unul dintre aceste documente, datat in septembrie 2010 si clasat "strict confidential", NSA descrie modul in care spioneaza Ambasada UE la Washington.
Este vorba nu doar despre microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.
Reprezentanta UE la ONU era supravegheata in acelasi fel, tot potrivit acestor documente, in care europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".
NSA si-a extins operatiunile pana la Bruxelles. In urma cu "peste cinci ani", scrie Der Spiegel, experti in securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a retelei telefonice si de Internet a cladirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea pana la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.
In 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonica a birourilor mai multortari, intre care Franta si Germania.
Insa este dificil sa se afle daca este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.
Uniunea Europeana a cerut miercuri Statelor Unite sa ii furnizeze "cat mai rapid posibil" raspunsuri la intrebari despre programul american de supraveghere PRISM.