Băutura bate războiul. Cum a devenit Letonia principalul furnizor de alcool al Rusiei: Vindem pentru că este dăunător rușilor

rus alcool
Shutterstock

Letonia a devenit principalul furnizor de băuturi alcoolice al Rusiei, statul agresor care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa existenței sale. O situație ciudată, prezentată astfel de un oficial leton: le vindem alcool, pentru că e dăunător.

 

Pe fondul sancțiunilor legate de războiul din Ucraina, Letonia a devenit cel mai mare furnizor de whisky și vin al Rusiei. Această relație comercială în plină expansiune are o rețea complexă de frânghii diplomatice cu nuanțe economice și geopolitice, scrie Deutsche Welle.

Letonia este unul dintre cele mai mici state membre ale Uniunii Europene, cu o populație de mai puțin de 2 milioane de locuitori, dar care a reușit să devină în ultimul an primul furnizor de whisky pentru vecinul său aspru sancționat.

Astfel, în primele nouă luni ale anului trecut, Rusia a importat alcool de culoarea chihlimbarului în valoare de aproape 244 de milioane de euro.

Din acest total, aproape trei sferturi au venit din Letonia, potrivit cifrelor publicate de agenția de presă rusă RIA Novosti. Pe locul doi s-a situat o altă țară baltică, Lituania, care a vândut Rusiei whisky în valoare de 27 de milioane de euro.

Citește și
betivi rusia
Câți alcoolici au fost diagnosticați într-un an, în Rusia. Dependența de alcool crește pentru prima dată după un deceniu
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Letonia, care are o climă rece și produce cantități neglijabile de vin în comparație cu ”greii” din viticultură, l-a depășit și pe cel mai mare producător din lume, Italia, pentru a deveni primul furnizor al Rusiei. Italia a vândut Rusiei vin în valoare de 68 de milioane de euro anul trecut, în timp ce Letonia a exportat vin în valoare de 73 de milioane de euro.

Potrivit portalului oficial de statistici al guvernului leton, exporturile țării către Rusia au depășit 1,1 miliarde de euro anul trecut, mai mult de jumătate din acestea reprezentându-le băuturile alcoolice și oțetul.

Companiile din vest trec Letonia ca destinație pentru a nu fi acuzate că fac comerț cu Rusia

Desigur, Letonia și Lituania nu s-au transformat peste noapte în mari producători de vin și whisky. O mare parte din băuturile alcoolice care sunt expediate în Rusia din Letonia sunt, de fapt, vândute de companiile vest-europene care sunt înregistrate în Letonia.

Se pare că există unele companii mai mari din țările Europei de Vest care pur și simplu folosesc Letonia ca un fel de centru de distribuție”, a declarat Matiss Mirosnikovs, economist la Bank of Letvia, pentru DW. „Deci nu este vorba neapărat de producția din industria letonă, ci de reexport”.

Veniamin Grabar, șeful companiei ruse de import de băuturi spirtoase Ladoga Group, a confirmat acest lucru în comentarii pentru RIA Novosti: „În timp ce documentele obișnuiau să spună că importurile în Rusia treceau pur și simplu prin Letonia sau Lituania, acum statele baltice apar ca destinație a exportului”. „Livrările în Rusia se fac apoi de acolo”.

Nu s-au schimbat multe în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare reale, potrivit celor doi experți. Aceiași producători vând Rusiei. Singura diferență este că Letonia este acum listată ca țară de destinație. Companiile din statul baltic se ocupă apoi de exporturile către Rusia, inclusiv de documentele vamale aferente.

Francezii de la Pernod Ricard, unii dintre cei mai mari furnizori de băuturi pentru Rusia

Strict vorbind, aceste exporturi nu încalcă sancțiunile UE impuse Rusiei după invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu doi ani. Dar, în mod clar, faptul că multe companii vest-europene simt nevoia să folosească Letonia ca un fel de centru de distribuție arată că sunt îngrijorați de imaginea lor, susține Mirosnikovs.

Pentru unele companii, supraviețuirea lor este în joc. "Anumite firme au doar Rusia și Belarus drept clienți. Deci nu vor și de fapt nu pot opri pur și simplu comerțul", a spus economistul.
Există încă problema etică a comerțului cu Rusia, deoarece aceasta poartă un război cu Ucraina.

Agenția de Evaluare Morală cu sediul la Londra, de exemplu, a fost creată în urma invaziei Ucrainei de către Rusia pentru a urmări dacă companiile din Vest și-au respectat angajamentele de a părăsi țara agresoare.

Potrivit agenției, compania franceză Pernod Ricard, cunoscută pentru mărci precum Absolut și Jameson, este unul dintre cei mai mari furnizori de băuturi alcoolice în Rusia.

Presa rusă a raportat că Pernod Ricard intenționează să-și înceteze afacerile cu această țară. Dar grupul francez a spus într-un comunicat de presă că va avea nevoie de câteva luni pentru a face acest lucru și că angajații ruși vor fi plătiți în continuare între timp. Pernod Ricard nu a răspuns la cererea de comentarii a DW. Nici alte companii care vând băuturi spirtoase Rusiei.

Oficial leton: Alcoolul poate fi vândut Rusiei pentru că este dăunător sănătății

De la începutul războiului, Letonia și Lituania s-au numărat printre cei mai apropiați susținători ai Kievului. Asta face și mai surprinzător comerțul puternic cu băuturi pe care îl are în Rusia. Pentru unii, este un pătrat dificil de încercuit.

Davis Vitols, șeful Asociației Letone a Industriei Alcoolului LANA, a prezentat un argument neobișnuit care justifică vânzările. „Alcoolul este probabil singurul produs care mai poate fi vândut, deoarece este dăunător sănătății dacă este consumat în exces”, a spus el la televiziunea letonă, subliniind că aceasta este opinia sa și nu cea a asociației.

Mirosnikovs a spus pentru DW că există două moduri de a privi lucrurile: „Pe de o parte, este bine să primești bani de la Rusia pentru că atunci pot cheltui mai puțini bani în scopuri militare. Pe de altă parte, le permite elitelor ruse să facă ceea ce ei își doresc, și anume să ducă o viață cât mai normală, astfel încât să nu vrea să facă cu forța nicio schimbare în conducerea țării”.

Creșterea comerțului cu băuturi spirtoase cu Rusia este în contrast puternic cu politica țărilor baltice în general. Letonia, Lituania și Estonia, care făceau parte anterior din Uniunea Sovietică și au minorități semnificative de limbă rusă, au făcut eforturi puternice în cadrul UE pentru aplicarea de sancțiuni Rusiei agresoare.

Cu mult înainte de război, ei au avertizat și alte state UE despre pericolul ca președintele Vladimir Putin să devină din ce în ce mai agresiv.

Guvernul leton a cerut companiilor să înceteze orice comerț cu Rusia și Belarus

Estonia și Letonia se îndepărtează acum până și de limba rusă: educația trebuie să se desfășoare numai în limbile naționale respective.

Oricine dorește să locuiască în Letonia cu un pașaport rusesc, chiar dacă și-a petrecut întreaga viață acolo, trebuie acum să atingă un nivel minim de bază de letonă sau se confruntă cu deportarea.

Are sens să luăm măsuri represive împotriva Rusiei și a culturii ruse, dar să continuăm să vindem și să facem profit de pe urma exporturilor de băutură? Ministerul Agriculturii din Letonia a refuzat cererea DW pentru un interviu, invocând constrângeri de timp.

Fostul ministru al economiei leton, Ilze Indriksone, a declarat presei locale că guvernul a cerut de mult companiilor să înceteze tranzacțiile cu Rusia și Belarus.

Am discutat, de asemenea, despre închiderea fizică a graniței și prevenirea transportului terestru”, a spus ea. „Dar dacă închidem granița și niciuna dintre celelalte țări care se învecinează cu Rusia și Belarus nu o face, nu va obține nimic”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa, disponibil doar pentru un grup select de persoane
Arabia Saudită a deschis primul magazin de alcool din istoria sa, disponibil doar pentru un grup select de persoane

Arabia Saudită a deschis primul său magazin de alcool ,în cartierul diplomatic al capitalei sale Riad, au declarat două surse pentru CNBC.

 

Câți alcoolici au fost diagnosticați într-un an, în Rusia. Dependența de alcool crește pentru prima dată după un deceniu
Câți alcoolici au fost diagnosticați într-un an, în Rusia. Dependența de alcool crește pentru prima dată după un deceniu

Dependența de alcool în Rusia a crescut pentru prima dată în ultimii 10 ani, a informat luni cotidianul rus Kommersant, citând date de la agenția de statistică de stat Rosstat.

La început de an, unii români își promit că nu se mai ating de alcool. Ce este și cum funcționează „Dry January”
La început de an, unii români își promit că nu se mai ating de alcool. Ce este și cum funcționează „Dry January”

Începutul de an vine cu ambiții mari pentru unii români care după excesele de sărbători își promit că nu se mai ating de alcool, mâncare nesănătoasă și că se apucă de sport.

De ce e bine să te lași de băutură în ianuarie, iar renunțarea treptată are șanse mult mai mari de reușită
De ce e bine să te lași de băutură în ianuarie, iar renunțarea treptată are șanse mult mai mari de reușită

Reducerea consumului de alcool are o listă lungă de beneficii pentru sănătate, dar poate fi dificilă. Un specialist londonez în vicii spune că poți să te lași de băut cu o noapte de abstinență atent planificată.

S-au împlinit 48 de ani de când Anthony Hopkins nu a mai băut alcool. Cum a marcat momentul celebrul actor
S-au împlinit 48 de ani de când Anthony Hopkins nu a mai băut alcool. Cum a marcat momentul celebrul actor

Anthony Hopkins nu a mai băut alcool de 48 de ani. Actorul a marcat momentul printr-un mesaj video pe care a ținut să-l transmită în pragul petrecerilor de Revelion.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.