Barack Obama, la show-ul TV al lui Jon Stewart, despre Iran: Sunt antiamericani, antisemiti, finanteaza organizatii teroriste

22-07-2015 10:47


Barack Obama - GETTY

Prezent la show-ul de televiziune "The Daily Show", al lui Jon Stewart, presedintele Barack Obama a vorbit despre acordul nuclear cu Iranul, dar si despre candidatura lui Donald Trump la presedintia SUA.

- "Acesta este un adversar. Sunt antiamericani, antisemiti, finanteaza organizatii teroriste precum Hezbollah", a spus Obama despre Iran.
- "Pare un bun partener de pace", a comentat sarcastic Stewart.
- "Ei bine, asa cum s-a spus adesea, nu faci pace cu prietenii", i-a replicat presedintele, dupa care a continuat: "Intrebarea este: vrem ca ei sa aiba o arma nucleara? Raspunsul este nu".

Presedintele i-a indemnat pe americani sa le scrie reprezentantilor lor in Congres pentru a-si exprima opinia fata de acordul incheiat la 14 iulie, dupa indelungate negocieri internationale. In aceasta perioada administratia Obama depune eforturi intense pentru a castiga sustinere in favoarea acordului, atat pe Dealul Capitoliului, cat si in randul populatiei.

Pentru a apara acordul, considerat una dintre mostenirile marcante ale presedintelui Obama in materie de politica externa, Casa Alba a lansat marti un nou cont de Twitter, @theirandeal. Potrivit unui sondaj al Pew Research Center de saptamana trecuta, 79% dintre americani au auzit despre acordul cu Iranul, 48% sunt impotriva lui, 38% au o opinie favorabila, restul de 14% fiind indecisi.

Batalia va fi insa dura contra adversarilor republicani, care domina Congresul. Acesta are la dispozitie 60 de zile pentru a impiedica, eventual, ridicarea sanctiunilor americane, promisa de administratia Obama in schimbul concesiilor Teheranului.

Tot marti, Barack Obama a ajuns la Pittsburgh (Pennsylvania), unde a vorbit in fata celor 12.000 de delegati la conventia fostilor combatanti in razboaie din strainatate. Acolo, presedintele SUA i-a criticat pe republicanii care se opun acordului. "Unii dintre aceiasi politicieni si comentatori care sa grabesc sa respinga posibilitatea unei solutii diplomatice la programul nuclear al Iranului sunt aceiasi oameni care au fost atat de grabiti sa porneasca razboiul din Irak si au spus ca acesta va dura cateva luni', a amintit Obama. 'Cunoastem consecintele acestei alegeri si pretul platit in sange si in bani', a adaugat el, conform Agerpres.

Potrivit Reuters, interviul de marti la The Daily Show a fost cel de-al saptelea al lui Obama la emisiunea lui Jon Stewart, a carui ultima aparitie in acest program va fi in ziua de 6 august.

Stewart nu a ratat nici ocazia sa-l intrebe pe Obama ce parere are despre candidatul republican Donald Trump, autorul unor comentarii extrem de controversate, mergand de la critici fata de imigrantii mexicani pana la insulte aruncate senatorilor republicani John McCain si Lindsey Graham. 'Sunt convins ca republicanii sunt incantati de faptul ca d-nul Trump le domina alegerile primare', a glumit presedintele democrat. 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO