Bacteria care secreta motorina. Independenta energetica e aproape
Oamenii de stiinta au creat cu ajutorul ingineriei genetice un organism care secreta combustibil, folosind lumina solara, apa si bioxidul de carbon.
Altfel spus, reprezentantii companiei Joule Unlimited, cu sediul in Cambridge, Massachusetts, SUA, sustin ca pot produce combustibil cu ajutorul acelorasi ingrediente care fac iarba sa creasca.
Acestia spun ca pot produce carburanti bio atat in laboratoare mari, cat si mici, la costuri comparabile cu cel mai mic pret al carburantilor obtinuti din resurse naturale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Combustibilul “bio” produs cu ajutorul energiei solare nu este o noutate. Oamenii de stiinta au incercat ani de zile sa creeze astfel de carburanti, folosind porumb sau alge. Insa, dezvaluie reprezentantii Joule Unlimited, folosirea bacteriilor presupune costuri de productie mai mici, deci si produsul finit va fi mai putin costisitor.
Secretul Joule Unlimited consta in manipularea genetica a cianobacteriilor, care sunt raspandite peste tot si sunt mai putin complexe decat algele, asadar, mai usor de manipulat, sustine biologul Dan Robertson.
Bacteriile sunt programate genetic sa foloseasca apa, lumina solara si bioxidul de carbon, pentru a secreta etanol si hidrocarburi - ingredientele de baza a mai multor combustibili, precum motorina.
Acestea, spun cercetatorii, pot produce pana la 15.000 de galoane de combustibil ( n.r. peste 56.000 de litri) per hectar, anual. Procesul este de patru ori mai eficient decat cel in care sunt folosite algele, de exemplu. Compania americana sustine ca poate produce combustibil la pretul de 30 de dolari barilul (n.r. 1 baril = 42 galoane = 159 litri). In acest moment pretul biodisel difera in functie de materia prima din care este obtinut de la 1 la 2,5 dolari pe galon.
Joule Unlimited planuieste sa construiasca laboratoare in zone populate cu plante care elimina cantitati mari de bioxid de carbon, din care sa se “alimenteze” bacteriile in producerea combustibilului.
Pe site-ul companiei, inventia a fost descrisa ca “independenta energetica”, chiar daca multi specialisti sunt sceptici.
Directorul Centrului de Cercetare Great Lakers Bioenergy din cadrul Universitatii din Wisconsin-Madison, Timothy Donohue, de exemplu, spune ca, prima data, Joule Unlimited trebuie sa demonstreze ca tehnologia functioneaza si la scara mare.