Afla de ce avem cele mai mari preturi la benzina din istorie
Inspectorii ANAF au declansat o serie de controale inopinate la companiile petroliere, ca sa descopere daca se respecta modul de formare a preturilor. Benzinarii raspund si spun ca au costuri foarte mari in Romania!
Daca grupul OMV-Petrom ieftineste benzina si motorina, vom asista la dumping pe piata, iar celalte companii vor pleca, asta a declarat pentru ProTV si incont.ro seful LukOil Romania, Constantin Tampiza.
Procesarea titeiului e mai scumpa in Romania decat in Olanda, spune Tampiza, a carui declaratie VIDEO o puteti urmari integral pe www.incont.ro.
Preturile carburantilor sunt atat de mari in Romania din cauza:
• taxelor percepute de stat,
• eficientei scazute a rafinariilor
• tarifelor platite pentru procesare, transport sau descarcare, mai mari decat in alte tari din regiune.
Protest pe Facebook contra scumpirii carburantilor: In 17-18-19 ianuarie nu se intra in benzinarii!
In loc sa alimenteze masina cu benzina de 200 de lei, 12 soferi din Craiova trebuie sa dea acesti bani pe amenda. Ei sustin ca au protestat pasnic, dar politistii i-au sanctionat pentru tulburarea linistii publice.
Iar in Bucuresti, cateva sute de taximetristi au refuzat sa mai mearga la statiile de carburanti, sperand ca vor atrage atentia petrolistilor.
Intre timp, Fiscul a luat la puricat companiile.
"Sunt niste inspectii fiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizeaza in principal modul de formare a preturilor, profitul impozabil si modul in care sunt inregistrate anumite cheltuieli in contabilitate", a spus seful ANAF, Sorin Blejnar, pentru Mediafax.
El a aratat ca daca in urma acestor controale se vor constata nereguli, cum ar fi "mutari" de pe o firma afiliata pe o alta firma afiliata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va declansa inspectie fiscala generala la compania respectiva.
Fiscul compara nivelul veniturilor si cheltuielilor ca sa afle daca scumpirea se justifica sau nu.
In plus, ANAF vrea sa vada daca profiturile declarate ale petrolistilor au fost diminuate fictiv, prin introducerea unor cheltuieli exagerate. Daca dupa recalculare profiturile se vor dovedi mai mari, diferenta va fi impozitata.
In comparatie cu Bulgaria si Austria, tari fara resurse de petrol, in Romania motorina este mai scumpa la pompa, desi statul incaseaza mai putin decat cel austriac din accize si TVA. Iar fata de Bulgaria, pretul fara taxe e mai mare cu 5%.
Fiscul suspecteaza ca prin serviciile de consultanta o buna parte din profitul petrolistilor ar parasi Romania.
Controalele vin dupa ce preturile combustibililor s-au majorat
Benzina si motorina s-au scumpit cu aproape 3% in decembrie, astfel ca preturile au urcat anul trecut cu peste 15 procente, dupa ce in 2009 au fost majorate cu 13%, iar Guvernul a decis ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile si in 2011.
Si premierul Emil Boc a anuntat luni ca Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid si nejustificat pretul carburantilor.
Potrivit companiilor petroliere, preturile la pompa sunt influentate in principal de evolutia cotatiilor internationale ale petrolului si de evolutia cursului leu/dolar.
Sursa: ProTv, Mediafax
Etichete: combustibil, preturi, carburanti, accize,
Dată publicare:
13-01-2011 00:00