Benzina si motorina, la cote istorice. Se anunta preturi de 7 lei/litru

25-02-2011 13:40


UPDATE: Preturile carburantilor au urcat din nou, vineri. Cele mai mari companii de pe piata au majorat costul unui litru de benzina sau motorina cu 9 bani. Petrolistii estimeaza insa ca am putea ajunge sa dam 7 lei pe 1 litru de combustibil.

Cu cat a crescut pretul benzinei in ultimul an

OMV Petrom nu a mai comunicat noile preturi ci le-a publicat direct pe site. Astfel, toti carburantii au primit 9 bani in plus la tarifele de referinta, in fiecare statie acestea putand varia cu +/-5%.

Preturile la Petrom

Benzina

Premium Fara Plumb 95 - 4,99 lei
Top Premium fara plumb 99+ - 5,37 lei
OMV Carrera 95 - 5,13 lei
OMV Carrera 100 - 5,79 lei

Motorina

Top Euro Diesel 5 / Top Nordic Diesel - 5,20 lei
OMV Sprint Diesel - 5,22 lei
Euro Diesel 5 - 5,00 lei

OMV Alpin Diesel - 5,54 lei

Pretul carburantilor a urcat din cauza majorarii cotatilor internationale ale petrolului, dupa tensiunile sociale si politice din Orientul Mijlociu si Nordul Africii.

Pretul barilului de petrol Brent (din Marea Nordului) a ajuns la aproape de 120 dolari pe baril -recordul ultimilor doi ani si jumatate. Vineri insa, situatia de pe bursa londoneza s-a mai calmat, scrie Reuters, ducand la o revenire in zona 115 dolari/baril a cotatiilor. (1 baril = 159 de litri)

Din cauza situatiei din Libia, productia mondiala a scazut cu 1,6 milioane de barili de titei pe zi.

Petrolistii estimeaza ca scumpirile vor continua daca pretul international se va majora.

Potrivit companiei, motorina vanduta de Petrom s-a scumpit, din ianuarie 2010 pana in decembrie 2010, cu 24%. Impactul taxelor asupra evolutiei pretului a fost o contributie de 8%, iar cel al cotatiilor internationale la motorina si deprecierea leului fata de dolar a fost de 16 puncte.

In cazul benzinei cresterea a fost de 20%, +8% a fost impactul taxelor (marirea TVA de la 19% la 24% a avut cel mai mare impact) si +12% a fost impactul cotatiilor internationale la benzina si deprecierea RON vs.USD, conform companiei.

Preturile la Rompetrol

EFIX Benzina 95 - 5.13 lei

Benzina ALTO 101 - 5.8 lei

EFIX Diesel - 5.2

Diesel ALTO 55 - 5.54

Potrivit datelor INS, preturile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%.

Avem cel mai mic pret al benzinei, dupa Cipru, din toata Uniunea Europeana. Potrivit datelor oficiale oferite de  energy.eu


Pretul carburantilor raportat la puterea de cumparare face ca un luxemburghez sa poata plati aproape 70 de plinuri pe luna cu salariul mediu net. In Luxemburg un litru de motorina este doar 1,15 euro, adica mai ieftin decat in Romania.

La noi, cu un salariu net de 311 euro putem face doar 5,5 plinuri intr-o luna.

Desi cresterile de pret au fost operate in acelasi timp de mai multe companii petroliere, autoritatile spun ca nu au dovezi ca s-ar fi inteles intre ele.

ANAF a facut un raport despre producatorii si distribuitorii de carburanti din care reiese ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil si MOL.

VIDEO PROTVPLUS.RO