Avioanele ruse continua bombardamentele in Siria, iar SUA examineaza optiuni militare. Al-Assad: "Orasul trebuie curatat"

14-10-2016 08:22

Siria

 Barack Obama si principalii sai consilieri de politica externa se intrunesc vineri pentru a lua in discutie optiunile militare si de alta natura in legatura cu conflictul din Siria.

Avioanele ruse si siriene continua sa bombardeze orasul Alep si alte tinte in aceasta tara, transmite Reuters, citand oficiali ai administratiei SUA.

Acestia afirma ca exista opinii conform carora Washingtonul trebuie sa actioneze mai hotarat in Siria, in caz contrar riscand sa piarda din influenta pe care o mai are asupra rebelilor moderati si a aliatilor sai arabi, kurzi si turci in lupta impotriva Statului Islamic.

Un set de optiuni include actiunea militara directa, sub forma loviturilor aeriene asupra unor baze militare siriene, depozite de munitii, radare sau baze antiaeriene, a declarat un oficial, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestuia, unul din pericolele unei astfel de actiuni provine din faptul ca fortele ruse si siriene actioneaza adesea impreuna, ceea ce creste posibilitatea unei confruntari directe cu Rusia, pe care presedintele Obama se straduieste sa o evite.

Oficiali americani considera insa improbabil ca Obama sa ordone lovituri aeriene asupra unor tinte guvernamentale siriene, subliniind ca este posibil ca presedintele sa nu ia nicio decizie la reuniunea Consiliului de Securitate Nationala.

O alta varianta, spun oficiali, este de a le permite aliatilor sa le furnizeze rebelilor verificati de SUA arme mai sofisticate, nu insa rachete antiaeriene portabile, Washingtonul temandu-se ca acestea ar putea fi folosite impotriva avioanelor occidentale.

Bashar al-Assad: orasul trebuie curatat

Intr-un interviu acordat presei din Rusia, presedintele Bashar al-Assad a declarat ca Alep nu mai este capitala industriala a tarii, insa trebuie recucerit pentru ca ar aduce castiguri mari regimului sau, din punct de vedere politic si strategic.

"Fiind un oras mare, va fi ca o rampa de lansare in actiunea de a scapa si alte zone de teroristi. De aceea este asa important Alep acum.

Trebuie sa continuam sa curatam aceste zone si sa ii impingem pe teroristi inapoi in Turcia, de unde au venit, sau sa ii ucidem. Nu avem alte optiuni", a declarat al-Assad pentru Komsomolskaya Pravda.

Presedintele Siriei a mai precizat de asemenea ca acest razboi civil s-a transformat intr-un conflict intre Rusia si Occident.

"Ceea ce vedem in ultimele saptamani, poate ultimele luni, este un fel de razboi rece. Nu stiu cum sa-l numesc, dar nu este ceva ce a existat recent, penru ca nu cred ca Vestul, in special SUA, a pus capat razboiului rece, chiar si dupa destramarea URSS", a declarat Bashar al-Assad.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO