"Aviatia lui Ghaddafi nu mai exista ca forta de lupta"

Ultima actualizare: 13-07-2012 23:13
"Aviatia lui Ghaddafi nu mai exista ca forta de lu...
Aviatia lui Ghaddafi nu mai exista ca forta de lup...

Sunt cuvintele comandantului care raspunde de operatiunile aeriene britanice deasupra Libiei. Dincolo de declaratii optimiste, continua galceava intre occidentali in privinta felului in care vor fi conduse in continuare raidurile.

Ministrii de externe francez si britanic au anuntat crearea unui asa-numit "grup de contact", din care sa faca parte toti cei care vor sa participe la interventia militara, inclusiv tari arabe si din nordul Africii. Prima reuniune ar urma sa fie tinuta peste cateva zile, la Londra.

In ultimele zile, avioanele coalitiei au efectuat peste 300 de raiduri aeriene asupra Libiei si peste 160 de rachete Tomahawk au fost lansate.

Martorii spun ca ultimele bombardamente s-au concentrat in jurul orasului Misrata, bastion al rebelilor din vestul tarii, asediat de fortele lui Ghaddafi. Iar comandantii militari au admis, cu jumatate de gura, ca au fost atacate inclusiv trupele de la sol loiale Colonelului.

Seful diplomatiei franceze a declarat ca un asa-numit "grup de contact", care include pe langa europeni si americani, state din Uniunea Africana si Liga Araba, se va reuni la Londra martea viitoare. O reuniune care sa demonstreze clar ca "pilotajul politic al operatiunii nu este asigurat de NATO, ci de acest "grup de contact", a spus Alain Juppe, ministrul francez de externe.

In timp ce divergentele in privinta rolului clar al NATO persista, liderii europeni se intalnesc maine si poimaine la Bruxelles, sperand sa obtina o pozitie clara a Uniunii Europene fata de chestiunea libiana.

Chiar daca Washingtonul a anuntat ca renunta la rolul principal in raidurile aeriene, presedintele Obama nu e deloc scutit de critici acasa.

Deja congresmenii republicani ii reproseaza ca nu le-a cerut acordul cand s-a lansat intr-un razboi cu costuri considerabile.

Raspunsul nu s-a lasat asteptat: "Inainte de toate, din pacate, acesta nu este primul meu razboi. Doua le-am primit mostenire. In Irak, dupa cum stiti suntem in proces de retragere a trupelor. In Afganistan, tocmai incepem o tranzitie catre autoritatile afgane", a venit replica lui Barack Obama.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO