Imagini cu avioanele britanice care au lansat primele atacuri aeriene in Siria, impotriva ISIS dupa votul Parlamentului
La doar cateva ore dupa ce au primit unda verde din parlamentul britanic, avioanele Royal Air Force au si efectuat primele raiduri in Siria, impotriva asa-numitului Stat Islamic.
Avioane Tornado, care au decolat de la baza britanica din Cipru, au bombardat campuri petroliere din estul Siriei, aflate in mainile jihadistilor. "Prima misiune a fost un succes" - a declarat ministrul apararii.
Presedintele francez Francois Hollande a salutat aceste prime atacuri, pe care le-a numit "un nou raspuns la apelul de solidaritate lansat de Franta" dupa atentatele din 13 noiembrie, de la Paris. Totusi, chiar daca e simbolica, implicarea aviatiei britanice va avea o pondere destul de redusa in raidurile aeriene impotriv Statului Islamic. Acestea sunt efectuate, pe de o parte, de coalitia internationala condusa de Statele Unite, si pe de alata parte de Rusia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia a fost sustinuta de 397 membri ai Camerei Comunelor, 223 de voturi au fost impotriva, cu o majoritate de 174 posibila in special cu sustinerea din partea a 67 de deputati laburisti care s-au alaturat conservatorilor premierului David Cameron, potrivit mass-media britanice.
"Parlamentul a luat o decizie buna pentru a pastra securitatea tarii - actiunea militara in Siria face parte dintr-o strategie mai larga", si-a exprimat bucuria David Cameron pe contul sau de Twitter.
Presedintele american, Barack Obama, care conduce coalitia aliatilor in Siria, a salutat votul. "De la declansarea campaniei impotriva SI, Marea Britanie a fost unul dintre partenerii nostri cei mai pretiosi", a dat el asigurari intr-un comunicat, subliniind ca Statele Unite asteapta cu nerabdare ca fortele aeriene britanice sa se alature operatiunilor din Siria.
Votul a avut loc dupa aproape zece ore de dezbateri pasionate, intr-o Camera plina pana la refuz. David Cameron a deschis dezbaterile la ora 11.30 GMT pledand pentru ca tara sa isi asume responsabilitatile si sa ii sprijine pe aliati, in special Franta, sub socul atentatelor de la Paris care au facut 130 de morti la 13 noiembrie.
Parlamentul britanic respinsese anterior, in 2013, loviturile aeriene contra regimului Bashar Al Assad in Siria, dupa operatiunile din Afganistan si Irak, din 2003, lansate sub fostul premier laburist Tony Blair.