Washington Post: Irakienii cred ca Statele Unite ofera sprijin Statului Islamic iar asta afecteaza razboiul
Pe linia intai a luptei contra gruparii jihadiste Statul Islamic exista o adanca suspiciune ca Statele Unite ii sustine pe islamisti, relateaza Washington Post.
Luptatorii irakieni au marturisit ca au vazut inregistrari in care elicoptere americane au parasutat arme militantilor, multi dintre ei sustinand ca au prieteni si rude care au fost martori la aceste evenimente se arata in materialul publicat de Washington Post.
Si civilii au vazut filmari, au auzit povesti si au ajuns la aceeasi concluzie - una care pare sa fie absurda, insa in care cred foarte multi irakieni - aceea ca SUA sprijina Statul Islamic dintr-o varietate de motive: controlul Irakului, al Orientului Mijlociu si al petrolului de aici, mai sustine publicatia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mustafa Saadi, un comandant militar siit din Irak, a povestit ca prietenii sai au vazut cum elicopetere americane au livrat apa potabila combatantilor ISIS: "Nu este nicio indoiala. Statul Islamic e aproape terminat. Sunt vlaguiti. Daca America nu i-ar sprijini, i-am invinge in cateva zile", spune el, potrivit sursei citate.
Oficialii armatei americane sustin ca acuzatiile sunt atat de ridicole incat nu merita niciun raspuns. "Este culmea ridicolului. Nimeni din Occident nu crede asta, insa din nefericire, un segment din populatia irakiana crede asta" a declarat colonelul Steve Warren, purtator de cuvant al armatei americane din Bagdad.
Cu toate acestea, faptul ca SUA este in cardasie cu ISIS nu este doar perceptia unei parti a populatiei irakiene, este extinsa pe teritoriul tarii si imparasita atat de suniti cat si de siiti. Arata lipsa de incredere care tulbura relatia Irak-SUA inca din 2003, din timpul invaziei americane.
Ca o dovada in plus a relatiilor tot mai reci, prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi a respins nevoia de trupe straine pentru a lupta impotriva Statului Islamic dupa ce Statele Unite au anuntat saptamana trecuta desfasurarea unei forte de operatiuni, pe care puternicele militii musulmane siite au promis ca o vor ataca.
"Nu avem nevoie de forte combatante terestre straine pe teritoriul irakian", a declarat Abadi intr-un comunicat. Secretarul american al apararii Ash Carter a oferit putine detalii cu privire la noul grup "expeditionar", dar a spus ca ar fi mai mare decat cei aproximativ 50 de militari americani pentru operatiuni speciale in Siria, pentru a lupta acolo impotriva militantilor ultraradicali suniti, noteaza Reuters.
Un oficial american din cadrul apararii, exprimandu-se sub conditia anonimatului, a afirmat ca baza noii forte va fi in Irak.Mai tarziu, Abadi a emis un comunicat declarand ca guvernul irakian "subliniaza ca orice operatiune militara sau desfasurarea oricarei forte straine - speciale sau nu - oriunde in Irak nu poate avea loc fara aprobarea sa si coordonarea si respectarea deplina a suveranitatii Irakului".