Presedintele Bashar al-Assad spune ca in Siria va fi pace cand Occidentul va inceta sa mai sustina teroristii

Ultima actualizare: 05-12-2015 07:00
Bashar al-Assad

Intr-un interviu acordat televiziunii publice cehe, presedintele sirian, Bashar al-Assad, a afirmat ca pacea va reveni in tara cand Occidentul si Arabia Saudita vor inceta sa mai "sustina teroristii" si a salutat interventia armata a Rusiei.

Pentru pace trebuie ca "Franta, Marea Britanie, Statele Unite, Arabia Saudita, Qatarul si alte cateva tari sa inceteze sa mai sustina teroristii. A doua zi, situatia va fi deja mai buna si in cateva luni vom avea pace completa in Siria", a marturisit presedintele sirian.

Mai multe state occidentale considera ca Bashar al-Assad este responsabil pentru declansarea razboiului civil care s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti in 4 ani si a determinat milioane de oameni sa fuga din tara.

In interviul acordat televiziunii publice cehe, la Damasc, Assad se declara sceptic cu privire la posibilitatea de a crea o mare coalitie impotriva terorismului.

"Nu puteti combate terorismul in timp ce ii sustineti direct pe teroristi cu arme si aveti o alianta cu cel mai mare sustinator al terorismului din lume, care este monarhia saudita", a subliniat Assad.

"De ce nu au invatat nimic din (atacul de la) Charlie Hebdo? Nu puteti lupta impotriva terorismului in timp ce sprijiniti in mod direct teroristii cu arme si aveti o alianta cu cel mai mare sponsor al terorismului din lume care este monarhia saudita', a afirmat Al-Assad. Franta nu face 'nimic serios, in timp ce rusii sunt foarte seriosi in lupta impotriva terorismului si exista o cooperare intre ei si armata siriana", a mai spus el.

Franta nu face "nimic serios, in timp ce rusii sunt foarte seriosi in lupta impotriva terorismului si exista o cooperare intre ei si armata siriana", a adaugat presedintele.

Intrebat despre posibilitatea ca teroristi sa intre in Europa ascunsi printre refugiatii sirieni, Assad a spus ca infiltrarea lor "are loc, desigur", dar ca este dificil de estimat numarul lor.

"Este o realitate. Si cred ca se pot gasi in fotografii si inregistrari video de pe Internet dovezi ca unii, care au ucis si uneori au decapitat oameni aici, au plecat in Europa in calitate de cetateni pasnici", a precizat Assad.

Incidentul cu doborarea unui bombardier rus de catre aviatia turca a avut loc pentru ca Ankara se teme de modificarea echilibrului de forte in Siria, a mai declarat presedintele sirian. 

"Cred ca el (presedintele turc Recep Tayyip Erdogan) a manifestat nervozitate si nu a suportat ca participarea rusa (in Siria) sa modifice echilibrul de forte", a spus Al-Assad.

Presedintele sirian a subliniat ca acest comportament al Turciei nu va influenta intentiile Siriei si Rusiei de a continua lupta comuna impotriva terorismului.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO