Marea Britanie va incepe bombardamentele asupra Statului Islamic in Siria. Mesajul transmis de premierul David Cameron
Parlamentul britanic a votat in favoarea inceperii loviturilor aeriene asupra Statului Islamic in Siria, cu 397 de voturi "pentru" si 223 "impotriva".
Parlamentarii britanici s-au ceartat aprig pe tema implicarii fortelor armate ale regatului, in bombardarea pozitiilor Statului Islamic din Siria.
Premierul David Cameron a cerut aprobare in acest sens si era deja de asteptat ca votul sa fie unul favorabil. Totusi, sustinerea in randul opiniei publice este doar de 48 de procente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
David Cameron, prim-ministru al Marii Britanii: "Nu pretind ca raspunsurile sunt simple. Situatia din Siria este incredibil de complexa. Dar amenintarea Statului Islamic este cat se poate de reala, iar intrebarea de astazi este: colaboram cu aliatii nostri ca sa nimicim aceasta amenintare si sa-i vanam pe teroristi pe terenul lor, acolo unde pun la cale atacuri impotriva cetatenilor britanici ori stam linistiti si asteptam sa ne atace?"
In Parlament, premierul Cameron avea voturile asigurate. In schimb, opinia publica este mai degraba ostila interventiei.
Faisal Islam, corespondent SKY News: "Victoria impotriva Statului Islamic este totusi mult mai complicata decat castigarea votului de astazi. Ca sa-i invingi pe jihadisti e nevoie si de reconstructia Siriei, diplomatie, sprijin pentru refugiati, nu doar de drone sofisticate si avioane de lupta".
Dincolo de deznodamantul previzibil, dezbaterea a fost una furtunoasa, intrucat David Cameron i-a taxat pe cei care se opun interventiei drept "simpatizanti ai teroristlor".
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist: "Mi se pare ca ne aruncam in ceva foarte periculos si plin de necunoscute".
Oricum, implicarea Londrei in criza siriana are mai degraba o valoare simbolica si nu este de natura sa schimbe cursul razboiului. Pe de alta parte, guvernul american a decis sa trimita in Irak o unitate de elita, alcatuita din cateva zeci de militari superantrenati, care sa lupte impotriva Statului Islamic.
Ashton Carter, ministrul american al Apararii: "Aceasta unitate va putea sa efectueze raiduri, sa elibereze ostatici, sa colecteze informatii si sa captureze lideri jihadisti. O sa-i puna in alerta pe toate capateniile Statului Islamic. Nu vor sti care dintre ei si cand se va trezi noaptea cu noi batandu-i in geam."
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, siria, atac aerian, statul islamic, david cameron,
Dată publicare:
02-12-2015 18:39