Avertismentul unui general american: China ar putea profita de criza ucraineană şi încerca un gest ”provocator” în Asia
China ar putea profita de criza ucraineană şi încerca un gest ”provocator” în Asia, în contextul în care puterile occidentale sunt ocupate cu tensiunile cu Rusia, avertizează miercuri comandantul Forţelor Aeriene americane la Pacific, relatează AFP.
Kenneth Wilsbach subliniază că susţinerea Rusiei de către Beijing în înfruntarea cu Occidentul în privinţa Ucrainei, ridică întrebări cu privire la intenţiile Chinei în Asia.
”Dacă ne întrebăm «China va vedea ce se întâmplă în Europa şi (...) va încerca ceva în (regiunea) indo-pacifică», este în mod efectiv o îngrijorare”, a subliniat el în faţa unor jurnalişti la Salonul Aeronautic din Singapore.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
”Sunt îngrijorat cu privire la faptul că ar putea vrea să profite”, a adăugat el.
”N-ar fi o surpriză să încerce ceva provocator, pentru a vedea cum reacţionează comunitatea internaţională”, estimează el.
Kremlinul este acuzat, după comasarea a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, de pregătirea unei noi operaţiuni militare împotriva Ucrainei, după ce a anexat Crimeea în 2014.
Rusia respinge aceste acuzaţii şi dă asigurări că vrea să-şi asigure securitatea împotriva unei ostilităţi a Ucrainei şi NATO, scrie News.ro.
Atunci când China şi-a exprimat susţinerea faţă de Rusia - într-o Declaraţie Comună, la începutul lui februarie, în care se opun extinderii NATO -, generalul Wilsbach a anunţat că a discutat cu colaboratori şi alte ”entităţi” din regiune despre ce implică acest lucru.
Forţele generalului Wilsbach, cu baza în Hawai, ar avea un rol-cheie în cazul izbucnirii unui război la Oceanul Pacific.
Beijingul este acuzat de ani de zile de provocarea unor tensiuni în regiune, în măsura în care China îşi consolidează controlul unor insule şi atoli la Marea Chinei de Sud.
China revendică aproape toată această zonă, o revendicare contestată de către ţări riverane precum Malaysia, Vietnamul, Filipinele, Taiwanul sau sultanatul Brunei.
Statele Unite nu au revendicări cu privire la aceste zone, însă apără principoul libertăţii navigaţiei pe aceste rute strategice.
China şi-a sporit în ultimele luni presiunile asupra Taiwanului, pe care-l consideră o parte integrantă a teritoriului chinez şi a efectuat numeroase incursiuni cu avioane de vânătoare în Zona de identificare aeriană a Taiwanului.
Atunci când China examinează crize, în general, se uită dacă există ”o oportunitate de câştig”.
În ceea ce priveşte Ucraina, Beijingul are ”probabil mai multe opţiuni”, estimează comandantul Forţelor Aeriene americane la Pacific.