Avertismentul sefului NATO pentru Romania. Amenintarea Rusiei si cerintele lui Donald Trump fata de aliati

avioane Gripen UNgaria

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre pericolul reprezentat de politica agresiva a lui Putin pentru Alianta si pentru tara noastra.

Intr-un interviu acordat Digi 24, Jens Stoltenberg a comentat declaratiile amenintatoare ale Kremlinului la adresa Aliantei si a Romaniei. „Nu vedem nicio amenintare iminenta impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei. Vedem insa o crestere a capacitatilor militare rusesti, mai ales in Crimeea, unde vedem o crestere serioasa a capacitatilor militare. Si acesta este si motivul pentru care NATO raspunde, partial cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania, care pot planifica si organiza exercitii si pot fi o legatura buna intre fortele nationale romanesti si potentialele intariri care vin din partea NATO, daca este nevoie de ele”, a spus seful NATO la postul TV.

Citeste si: 300.000 de militari NATO, in alerta de grad ridicat din cauza Rusiei. "Cea mai mare desfasurare de la Razboiul Rece"

Stoltenberg a vorbit si despre cresterea capacitatii de raspuns a NATO, in contextul politicii agresive a Rusiei. „Am vazut o crestere a capacitatilor militare rusesti, am vazut un discurs mai agresiv si toate acestea ne-au fortat sa raspundem, dar raspundem intr-o maniera masurata, defensiva si bine proportionata, pentru ca nu dorim o escaladare a situatiei, in continuare dorim o relatie mai constructiva si mai cooperanta cu Rusia, deci trebuie sa facem lucrurile intr-o maniera mai echilibrata si exact asta facem”, a spus secretarul general al NATO.

"In ce priveste regiunea Marii Negre in mod special, am decis sa marim si sa ne intarim prezenta in sud-estul Aliantei si in Romania, mai ales printr-o brigada sub conducerea Romaniei. Dar si alti aliati contribuie cu forte militare. Statele Unite, Germania si alte tari au anuntat ca vor participa la aceasta brigada, care va avea un caracter multinational si astfel va transmite un mesaj de unitate a Aliantei, pe langa prezenta noastra in sud-est. In plus, analizam posibilitatile de a ne asigura prezenta deasupra Marii Negre, prin forte aeriene si navale. Avem aceste discutii si le centram pe statele riverane ca Romania, Bulgaria si Turcia. Salutam faptul ca NATO si aliatii sai din jurul Marii Negre analizeaza impreuna posibilitatile de a asigura prezenta in regiunea Marii Negre.”

Citește și
cover putin
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare. "Le vom indrepta asupra oricaror instalatii care ne ameninta"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Citeste si: Romania va trimite trupe pentru a apara Polonia de rusi. Seful NATO: "Kremlinul foloseste forta militara impotriva vecinilor"

Legat de viziunea noului presedinte american asupra NATO, Stoltenberg a declarat pentru Digi24 ca „Trump si-a exprimat sustinerea puternica pentru NATO, pentru angajamentele SUA pentru securitatea Europei, pentru garantiile de securitate si a cerut de asemenea o crestere a cheltuielilor de aparare in Europa, pentru ca avem nevoie de o impartire mai echilibrata a poverii financiare in cadrul Aliantei si in acest context apreciez mult cresterea cheltuielilor de aparare ale Romaniei si faptul ca Romania va atinge curand limita de 2% din PIB pentru aparare. Deci a fost o conversatie foarte buna.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Armata SUA trimite trupe in Romania, Polonia si tarile baltice la inceputul lui ianuarie.
Armata SUA trimite trupe in Romania, Polonia si tarile baltice la inceputul lui ianuarie. "Este un semnal foarte puternic"

SUA desfasoara trupe in Romania, Polonia si tarile baltice in luna ianuarie, in cadrul masurilor de sporire a securitatii in regiune, au anuntat miercuri oficiali americani si polonezi, potrivit postului de radio Vocea Americii, care citeaza AP.

Rusia ameninta NATO cu armele nucleare.
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare. "Le vom indrepta asupra oricaror instalatii care ne ameninta"

 Rusia ar putea sa-si indrepte armele nucleare spre oricare dintre instalatiile NATO, oriunde ar fi, ca raspuns la "actiunile agresive" ale Aliantei si la tentativele NATO de a "atrage pe orbita sa noi tari", a declarat vineri presei Frant Klintevici.

Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.