Avertismentul sefului NATO pentru Romania. Amenintarea Rusiei si cerintele lui Donald Trump fata de aliati

Ultimul update: Miercuri 21 Decembrie 2016 01:01
Data publicarii: Duminica 18 Decembrie 2016 10:39
Categorie: Internaţional
avioane Gripen UNgaria

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre pericolul reprezentat de politica agresiva a lui Putin pentru Alianta si pentru tara noastra.

Intr-un interviu acordat Digi 24, Jens Stoltenberg a comentat declaratiile amenintatoare ale Kremlinului la adresa Aliantei si a Romaniei. „Nu vedem nicio amenintare iminenta impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei. Vedem insa o crestere a capacitatilor militare rusesti, mai ales in Crimeea, unde vedem o crestere serioasa a capacitatilor militare. Si acesta este si motivul pentru care NATO raspunde, partial cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania, care pot planifica si organiza exercitii si pot fi o legatura buna intre fortele nationale romanesti si potentialele intariri care vin din partea NATO, daca este nevoie de ele”, a spus seful NATO la postul TV.

Citeste si: 300.000 de militari NATO, in alerta de grad ridicat din cauza Rusiei. "Cea mai mare desfasurare de la Razboiul Rece"

Stoltenberg a vorbit si despre cresterea capacitatii de raspuns a NATO, in contextul politicii agresive a Rusiei. „Am vazut o crestere a capacitatilor militare rusesti, am vazut un discurs mai agresiv si toate acestea ne-au fortat sa raspundem, dar raspundem intr-o maniera masurata, defensiva si bine proportionata, pentru ca nu dorim o escaladare a situatiei, in continuare dorim o relatie mai constructiva si mai cooperanta cu Rusia, deci trebuie sa facem lucrurile intr-o maniera mai echilibrata si exact asta facem”, a spus secretarul general al NATO.

"In ce priveste regiunea Marii Negre in mod special, am decis sa marim si sa ne intarim prezenta in sud-estul Aliantei si in Romania, mai ales printr-o brigada sub conducerea Romaniei. Dar si alti aliati contribuie cu forte militare. Statele Unite, Germania si alte tari au anuntat ca vor participa la aceasta brigada, care va avea un caracter multinational si astfel va transmite un mesaj de unitate a Aliantei, pe langa prezenta noastra in sud-est. In plus, analizam posibilitatile de a ne asigura prezenta deasupra Marii Negre, prin forte aeriene si navale. Avem aceste discutii si le centram pe statele riverane ca Romania, Bulgaria si Turcia. Salutam faptul ca NATO si aliatii sai din jurul Marii Negre analizeaza impreuna posibilitatile de a asigura prezenta in regiunea Marii Negre.”

Citeste si: Romania va trimite trupe pentru a apara Polonia de rusi. Seful NATO: "Kremlinul foloseste forta militara impotriva vecinilor"

Legat de viziunea noului presedinte american asupra NATO, Stoltenberg a declarat pentru Digi24 ca „Trump si-a exprimat sustinerea puternica pentru NATO, pentru angajamentele SUA pentru securitatea Europei, pentru garantiile de securitate si a cerut de asemenea o crestere a cheltuielilor de aparare in Europa, pentru ca avem nevoie de o impartire mai echilibrata a poverii financiare in cadrul Aliantei si in acest context apreciez mult cresterea cheltuielilor de aparare ale Romaniei si faptul ca Romania va atinge curand limita de 2% din PIB pentru aparare. Deci a fost o conversatie foarte buna.”

Jens Stoltenberg Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
avioane Gripen UNgaria Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Armata SUA trimite trupe in Romania, Polonia si tarile baltice la inceputul lui ianuarie.
Armata SUA trimite trupe in Romania, Polonia si tarile baltice la inceputul lui ianuarie. "Este un semnal foarte puternic"
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare.
Rusia ameninta NATO cu armele nucleare. "Le vom indrepta asupra oricaror instalatii care ne ameninta"
Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta
VIDEO PROTVPLUS.RO
Afganistan
Masacru în Afganistan. Cel puţin 40 de morți şi peste 60 de răniți într-un atentat sinucigaş
Depozit întreg dărâmat print-un efect de domino după ce un raft a fost atins de un motostivuitor. VIDEO
Un preot catolic a jucat la păcănele banii parohiei. Ce a constatat când a verificat contul
Șase persoane au căzut cu liftul în gol 84 de etaje. Ce au pățit
Patru zile de ploi torenţiale, după incendiile devastatoare din California. Riscul major la care sunt expuși oamenii
Putin a cerut întărirea armatei şi flotei ruse, în vederea unui conflict cu NATO
Bruxelles
Atac în fața Poliției din Bruxelles. Atacatorul ar fi strigat „Allahu akbar”
Orașul care în 40 de ani s-a transformat din sat de pescari în una din cele mai bogate metropole din lume
Accident feroviar în Spania. Un mort și 6 răniți, după ce un tren a deraiat
Bradul de Crăciun al Casei Albe, adus cu trăsura de la sute de kilometri depărtare
Povestea a două surori, adoptate la 17 ani diferență de aceeași familie. „A fost neașteptat”
Atac armat în Chicago, cu multiple victime. O persoană a deschis focul la un spital