Avertismentul sefului NATO pentru Romania. Amenintarea Rusiei si cerintele lui Donald Trump fata de aliati
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre pericolul reprezentat de politica agresiva a lui Putin pentru Alianta si pentru tara noastra.
Intr-un interviu acordat Digi 24, Jens Stoltenberg a comentat declaratiile amenintatoare ale Kremlinului la adresa Aliantei si a Romaniei. „Nu vedem nicio amenintare iminenta impotriva niciunui aliat NATO si deci nici impotriva Romaniei. Vedem insa o crestere a capacitatilor militare rusesti, mai ales in Crimeea, unde vedem o crestere serioasa a capacitatilor militare. Si acesta este si motivul pentru care NATO raspunde, partial cu o prezenta mai accentuata a fortelor noastre, dar si cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv in Romania, care pot planifica si organiza exercitii si pot fi o legatura buna intre fortele nationale romanesti si potentialele intariri care vin din partea NATO, daca este nevoie de ele”, a spus seful NATO la postul TV.
Stoltenberg a vorbit si despre cresterea capacitatii de raspuns a NATO, in contextul politicii agresive a Rusiei. „Am vazut o crestere a capacitatilor militare rusesti, am vazut un discurs mai agresiv si toate acestea ne-au fortat sa raspundem, dar raspundem intr-o maniera masurata, defensiva si bine proportionata, pentru ca nu dorim o escaladare a situatiei, in continuare dorim o relatie mai constructiva si mai cooperanta cu Rusia, deci trebuie sa facem lucrurile intr-o maniera mai echilibrata si exact asta facem”, a spus secretarul general al NATO.
"In ce priveste regiunea Marii Negre in mod special, am decis sa marim si sa ne intarim prezenta in sud-estul Aliantei si in Romania, mai ales printr-o brigada sub conducerea Romaniei. Dar si alti aliati contribuie cu forte militare. Statele Unite, Germania si alte tari au anuntat ca vor participa la aceasta brigada, care va avea un caracter multinational si astfel va transmite un mesaj de unitate a Aliantei, pe langa prezenta noastra in sud-est. In plus, analizam posibilitatile de a ne asigura prezenta deasupra Marii Negre, prin forte aeriene si navale. Avem aceste discutii si le centram pe statele riverane ca Romania, Bulgaria si Turcia. Salutam faptul ca NATO si aliatii sai din jurul Marii Negre analizeaza impreuna posibilitatile de a asigura prezenta in regiunea Marii Negre.”
Legat de viziunea noului presedinte american asupra NATO, Stoltenberg a declarat pentru Digi24 ca „Trump si-a exprimat sustinerea puternica pentru NATO, pentru angajamentele SUA pentru securitatea Europei, pentru garantiile de securitate si a cerut de asemenea o crestere a cheltuielilor de aparare in Europa, pentru ca avem nevoie de o impartire mai echilibrata a poverii financiare in cadrul Aliantei si in acest context apreciez mult cresterea cheltuielilor de aparare ale Romaniei si faptul ca Romania va atinge curand limita de 2% din PIB pentru aparare. Deci a fost o conversatie foarte buna.”
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, NATO, donald trump, aparare, Jens Stoltenberg, deveselu, exercitii,
Dată publicare:
18-12-2016 10:39