Rusia ameninta NATO cu armele nucleare. "Le vom indrepta asupra oricaror instalatii care ne ameninta"
Rusia ar putea sa-si indrepte armele nucleare spre oricare dintre instalatiile NATO, oriunde ar fi, ca raspuns la "actiunile agresive" ale Aliantei si la tentativele NATO de a "atrage pe orbita sa noi tari", a declarat vineri presei Frant Klintevici.
Klintevici este vicepresedintele Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), relateaza RIA Novosti in pagina sa electronica.
"Ca raspuns la actiunile agresive ale NATO, la incercarile Aliantei de a atrage noi tari pe orbita sa, din partea Rusiei va urma un raspuns dur si fara echivoc. Noi vom indrepta armele noastre, inclusiv nucleare, asupra oricaror instalatii ale Aliantei care ne ameninta, indiferent unde ar fi amplasate", a declarat Klintevici. Oficialul rus a precizat pentru RIA Novosti ca, atunci când vorbeste despre arme nucleare, se refera la focoase nucleare, care pot fi instalate pe vectori pe suport stationar, mobil, maritim sau aerian.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anterior, Viktor Ozerov, presedintele Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei, avertizase ca Rusia, ca raspuns la instalarea sistemului de aparare antiracheta american in Europa, va fi fortata sa-si consolideze sistemul de aparare aerospatiala pe flancul vestic, sa angajeze forte si mijloace suplimentare pentru a asigura securitatea facilitatilor sale militare si centrelor sale de control.
Aceasta consolidare, a spus el, prevede desfasurarea de sisteme de aparare antiracheta "Iskander" in Kaliningrad, precum si crearea unor noi grupuri in districtele militare Vest si Sud.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marti ca Rusia va face tot ceea ce este necesar pentru a se proteja pe fondul extinderii NATO spre frontierele sale.
La inceputul saptamanii, presedintele Vladimir Putin insusi declarase ca Moscova "se vede fortata sa ia contramasuri, adica sa-si indrepte sistemele de rachete spre instalatiile pe care le considera drept o amenintare", intr-un interviu in filmul lui Oliver Stone, "Ucraina in foc".
Joi, secretarul general al Aliantei facuse apel la Moscova sa accepte cu calm extinderea Organizatiei, potrivit portalului newsru.com. Intr-o prelegere la Universitatea Oxford, el a explicat ca "nu NATO se extinde, ci Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria si-au exprimat singure dorinta de a adera la Alianta". El a subliniat ca Rusia nu ar trebui sa considere procesul extinderii drept "o provocare" si a spus ca este imposibil ca NATO sa refuze sa sprijine aceste tari doar pentru ca Rusiei "nu-i place" aceasta. Stoltenberg a subliniat, de asemenea, faptul ca Alianta nu duce o politica agresiva fata de Rusia, dar este axata pe o "descurajare puternica", potrivit newsru.com.
Relatiile dintre Rusia si NATO traverseaza o criza fara precedent de la incheierea razboiului rece din cauza rolului Moscovei in situatia din Ucraina si a divergentelor legate de instalarea scutului antiracheta SUA/NATO in Europa.