Autoritățile internaționale analizează boala cu origine încă necunoscută care a ucis zeci de copii în Congo
O afecțiune cu cauze necunoscute deocamdată, care a ucis zeci de copii în Congo, a intrat în vizorul autorităților internaționale.
La început are simptome asemănătoare cu gripa, iar cazurile severe duc în cele din urmă la deces.
Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății sunt în Africa pentru a face cercetări, iar medici de la noi spun că focarul este izolat și că deocamdată nu avem motive de îngrijorare.
Maladia cu origine încă necunoscută a apărut în luna octombrie, într-o regiune săracă din sud- estul Republicii Congo.
Din câte se știe până acum boala se transmite prin aer și seamănă la început cu gripa. În primele zile simptomele sunt febră, dureri de cap, dificutăți în respirație, tuse. Apoi apare anemia severă în care este nevoie de transfuzii de sânge.
Până acum s-a răspândit la aproape 500 de persoane din zona respectivă și a ucis peste 70. În mare parte sunt copii mici, care aveau și alte probleme grave de sănătate, spun medicii.
Prof. dr. Simion Florescu, manager Spitalul Victor Babeș: „E vorba mai mult de copii care sunt malnutriți, care au mai toți malarie, încă nu s-au făcut testările etiologice necesare pentru a stabili ce fel de boală respiratorie circulă acolo. Poate să fie orice. Este o zonă foarte săracă din Congo, unde la acest moment testările nu s-au putut efectua pentru că n-au ajuns probele de la ei la laboratoare.”
Tratamentul pe care îl primesc pacienții este în mare parte pentru simptome. Experți de la Organizația Mondială a Sănătății sunt acum în Congo pentru a pune cap a cap detaliile pe care le obțin în urma analizelor de laborator.
Dr. Adrian Marinescu, manager Institutul Matei Balș: „În momentul în care e o boală de care nu știm nimic nu avem un agent etiologic, nu știm dacă există o legătură între mai multe cazuri la un moment dat, o numim boală X și SARS COV 2 a întrat în boala X la început. Probabilitatea este foarte mică să discutăm de o problemă de sănătate publică.”
Deocamdată, în Europa nu a fost înregistrat niciun caz cu acestă afecțiune și nici nu au fost înregistrate alerte în sistemele internaționale în ceea ce îi privește pe călători.