Autoritatea media britanica, sesizata dupa relatarile despre imigratie, considerate discriminatorii
Aproape 80 la suta dintre britanici cred ca modul in care presa prezinta subiectele despre minoritati, inclusiv despre imigranti, incurajeaza discriminarea, potrivit unui sondaj realizat in contextul polemicilor despre romani.
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Institutul "Runnymede Trust" la comanda ziarului The Independent, 78 la suta dintre respondentii britanici de toate etniile considera ca presa britanica incurajeaza discriminarea prin modul de abordare a subiectelor despre grupurile minoritare. Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ pentru diversitatea etnica din Marea Britanie, dar preocuparile privind impactul relatarilor de presa exista si in randul albilor din Marea Britanie, noteaza The Independent.
"Concluziile sondajului coincid cu intensa acoperire mediatica a presupusei veniri in Marea Britanie a noilor imigranti din Romania si Bulgaria dupa eliminarea restrictiilor pe 1 ianuarie. In randul respondentilor est-europeni, 89 la suta dintre ei cred ca abordarea mass-media contribuie la intensificarea rasismului, ei reprezentand grupul etnic cel mai ingrijorat de aceste tendinte, dupa comunitatea pakistaneza" (cu 94 la suta), precizeaza The Independent.
In acest context, voci ale opozitiei laburiste au cerut sesizarea Oficiului pentru Comunicatii (Ofcom), organismul guvernamental responsabil de supravegherea audiovizualului si telecomunicatiilor, inclusiv a presei online.
Un caz special este cel al postului tv Channel 4, care a decis sa dedice viitorul episod al serialului-documentar "Benefits Street" ("Strada beneficiilor sociale") imigrantilor est-europeni suspectati ca abuzeaza de sistemul generos al indemnizatiilor sociale. Viitorul episod al controversatului serial care a atras deja sute de sesizari la Ofcom contine o scena despre imigranti romani care ar invada strada James Turner din orasul Birmingham, fiind urmati de nomazi in carute.
"Responsabilitatea Ofcom este sa se asigure ca organismele media prezinta materialele informative in mod echilibrat, dar, unde apar tendinte rasiste, este clar ca nu este respectat acest criteriu", a reactionat Helen Goodman, ministru al Culturii in Cabinetul din umbra, format de opozitia laburista. In una dintre scenele documentarului, unul dintre personaje, Fungi, striga spre imigranti prezentati drept romani: "Nici macar nu vorbiti engleza!", dupa care se adreseaza tiganilor din carute: "O sa va dau foc, idiotilor nenorociti!"
In controversatul serial, imigranti prezentati ca fiind romani care incearca sa infiinteze o firma pentru colectarea de fier vechi sunt descrisi ca fiind mai muncitori decat multi dintre britanici. Insa sunt acuzati de principalul personaj al serialului, Black Dee, ca fura bicicletele copiilor si scutere. Un alt personaj, Becky, afirma: "Romanii cred ca au devenit stapanii strazilor noastre".
"Sunt foarte ingrijorata in legatura cu emisiunea postului Channel 4 «Benefits Street»", insista Helen Goodman.
Dupa primul episod al serialului-documentar "Benefits Street", la Autoritatea de reglementare Ofcom au fost depuse peste 300 de sesizari referitoare la presupusa prezentare intr-un context negativ a beneficiarilor de indemnizatii sociale.
Postul tv Channel 4 a comunicat ca serialul "indeplineste pur si simplu functia de observare a realitatilor sociale".