Atentat la Strasbourg, la târgul de Crăciun. Atacatorul nu a fost prins

×
Codul embed a fost copiat

Este alertă teroristă de nivel maxim în Franţa, după ce un atacator a ucis doi oameni şi a rănit alţi 13, dintre care 8 sunt în stare critică, iar o persoană în moarte cerebrală.

Teroristul a deschis focul cu un pistol-mitralieră chiar în centrul oraşului Strasbourg, la doi paşi de Târgul de Crăciun înțesat de oameni. Se aflau acolo şi mulţi romani.

Peste 600 de poliţişti şi jandarmi sunt pe urmele atacatorului, care a izbutit să fugă cu un taxi furat, deşi forţele de securitate au tras de 2 ori asupra lui.

Autorităţile au stabilit că suspectul este un cetăţean francez, de 29 de ani, care s-a radicalizat, şi era în atenţia poliţiei.
 

Citiți în articol:

Citește și
Gestul făcut de Vlad Pascu în fața părinților studentei ucise în accidentul de la 2 Mai, în sala de judecată

Bilanț actualizat al victimelor
Mărturiile românilor aflați la locul atacului
Turist thailandez, printre persoanele decedate
Deputaţii europeni, blocaţi în Parlamentului European
Franţa trece la nivelul "urgenţă atentat"

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 15:00 Remy Heitz, procurorul general al Franței a spus că două persoane au decesat în urma atacului, iar a treia se află în moarte cerebrală.

UPDATE 13:00 Peste 600 de poliţişti şi jandarmi sunt pe urmele atacatorului, care a izbutit să fugă cu un taxi furat, deşi forţele de securitate au tras de două ori asupra lui. Autorităţile au stabilit că suspectul este un cetăţean francez, de 29 de ani, care s-a radicalizat şi era în atenţia poliţiei.

Francezii fac controale la graniţa cu Germania, ca să pună mâna pe el.

Primele focuri de armă au răsunat în jurul orei 21:15, ora României, foarte aproape de Târgul de Crăciun din Strasbourg. Un individ înarmat cu un pistol-mitralieră a început să tragă în oameni. Zona pietonală era în mod curent sub supravegherea unui dispozitiv de securitate.

Martorii au povestit că după câteva focuri răzleţe, pe care unii le-au crezut petarde, împuşcăturile au răsunat în cascadă, provocând panică.

Piaţa a fost evacuată, iar oamenii au căutat adăpost în barurile şi restaurantele din zonă.

Într-un local, aflat la mică distanţă de locul atacului, luau cina mai mulţi români.

Atentatorul a fost identificat drept Chérif C., născut la Strasbourg în 1989. Chiar marți dimineaţa jandarmii au descins la locuinţa individului, în cadrul anchetei cu privire la un jaf soldat cu victime. Dar Cherif C. a apucat să fugă înainte de sosirea forţelor de ordine, care au găsit în casa respectivă mai multe grenade.

De altfel, există ipoteza că tânărul ar fi acţionat din disperare, după ce toţi complicii lui la jaful armat au fost arestaţi marți dimineaţă.

Pe de altă parte, radicalizarea infractorilor de drept comun nu este un fenomen nou. În Franţa şi în Belgia, numeroşi deţinuţi musulmani sunt racolaţi în închisori pentru cauză islamistă.

Dezolant este că pe conturile unor aşa-numite veste galbene au început imediat să circule teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora atacul din Strasbourg ar fi o diversiune pusă la punct de guvern pentru a abate atenţia de la proteste.

UPDATE 10:30 "Motivaţia teroristă" a atacului armat de la Strasbourg, soldat cu trei morţi şi 15 răniţi, "nu a fost deocamdată stabilită", miercuri dimineaţa, a declarat ministrul francez de interne Laurent Nunez, dezminţind, pe France Inter, orice intervenţie în curs în centrul oraşului Strasbourg, informează AFP şi Le Monde.

"Nu pot afirma" motivaţiile teroriste ale suspectului. (...) Trebuie să fim prudenţi înainte de a vorbi despre un atentat", a declarat ministrul de interne francez.

Atacatorul, în continuare căutat, este "un infractor de drept comun, cunoscut pentru multe delicte, fără legătură cu terorismul, el nu a fost niciodată cunoscut pentru delicte legate de terorism", a precizat Nunez, subliniind că acesta era urmărit de serviciile de informaţii după detectarea unei radicalizări în practica sa religioasă, "însă el nu a dat niciodată semne că a trecut la fapte".

Întrebat de ce identitatea şi fotografia suspectului nu au fost difuzate de autorităţi, Laurent Nunez a răspuns că identitatea lui este cunoscută şi a fost transmisă tuturor forţelor de ordine competente şi care lucrează la ancheta în curs.

El a confirmat că o operaţiune a fost organizată marţi dimineaţa pentru a-l aresta într-un dosar de drept comun. Nefiind găsit la domiciliul său în momentul percheziţiei, suspectul nu a putut fi arestat de jandarmi. Faptul că această operaţiune ar fi putut declanşa atacul de marţi seara "este o ipoteză printre altele", a spus ministrul francez de interne.

De asemenea, faptul că atacatorul ar fi putut părăsi teritoriul Franţei "nu poate fi exclus", a adăugat Laurent Nunez, explicând că urmărirea este în curs.

Laurent Nunez s-a declarat indignat de "tezele complotiste" care nu au întârziat să apară pe reţelele sociale la doar câteva ore după atac. "Sunt indignat de aceasta, cum poţi afirma asemenea lucruri?", a declarat el.

UPDATE 9:30 O operaţiune a poliţiei franceze era în desfăşurare miercuri dimineaţă în zona catedralei din Strasbourg după ce marţi seară, la târgul de Crăciun din centrul acestui oraş, un bărbat înarmat a ucis trei persoane şi a rănit alte 13, dintre care opt sunt în stare gravă, transmite Reuters.

Un martor a declarat pentru Reuters că a văzut ofiţeri de poliţie sigilând zona din apropierea catedralei, în apropierea locului unde a fost comis atacul de marţi seară. Ulterior, Reuters a transmis că, potrivit unui martor, operaţiunea poliţiei pare să se fi încheiat, forţele de poliţie putând fi văzute părăsind zona catedralei din Strasbourg.

UPDATE 8:30 Atentatul comis marţi seară împotriva Târgului de Crăciun de al Strasbourg a făcut trei morţi şi 12 răniţi, dintre care şase foarte grav, a anunţat ministrul francez de interne, Christophe Castaner, în faţa presei de la sediul prefecturii Bas-Rhin, transmite AFP.

Mai devreme, primarul oraşului, Roland Ries, afirmase că bilanţul este de "patru morţi şi vreo zece răniţi".

Totodată, ministrul de interne a ridicat nivelul planului Vigipirate la "urgenţă atentat". "În prezent, suntem în Franţa în postură 'vigipirat' întărită, guvernul tocmai a decis să îl treacă la urgenţă atentat, cu introducerea de controale întărite la frontiere şi controale întărite la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul mimetismului", a declarat Christophe Castaner

UPDATE 8:00 Un turist thailandez se află printre persoanele decedate în atacul armat comis marţi seară la Strasbourg (estul Franţei), a anunţat miercuri un oficial guvernamental thailandez, transmite dpa.

Anupong Suebsamarn (45 de ani) se afla în vacanţă în Franţa împreună cu soţia sa, sosind chiar marţi la Strasbourg, a precizat Busadee Santipitaks, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe thailandez.

Soţia lui Anupong Suebsamarn a supravieţuit atacului şi în prezent se află în grija autorităţilor din Strasbourg, a adăugat reprezentanta diplomaţiei thailandeze.

UPDATE 7:10 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea "întregii naţiuni" cu oraşul Strasbourg unde marţi seară a avut loc un atac armat care a făcut trei morţi şi circa 10 răniţi, relatează AFP. VEZI MESAJUL

UPDATE 7:00 Deputaţii europeni, blocaţi de la lăsarea serii în Parlamentului European (PE) de la Strasbourg după atacul armat care a însângerat Târgul de Crăciun al oraşului, au început să părăsească sediul PE miercuri în jurul orelor 01.00, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse.

Preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani, a anunţat lansarea planului de evacuare în cooperare cu poliţia franceză la orele 02.00 (01.00 GMT).

La orele 03.00 (02.00 GMT), angajaţi ai PE, înalţi funcţionari şi parlamentari au fost escortaţi de poliţie în autocare şi maşini monovolum spre centrul oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Parlamentul European a fost închis de primele ore ale serii după un atac armat în centrul oraşului Strasbourg, la câţiva kilometri de instituţia europeană situată în nordul oraşului.

Potrivit presei franceze, a furat un taximetru, iar poliţiştii i-au pierdut deocamdată urma. Târgul de Crăciun din oraș a fost închis şi toate evenimentele anulate.

Preşedintele Emmanuel Macron l-a trimis la fața locului pe ministrul de interne, care a anunţat că planul de alertă antiteroristă va fi ridicat la nivelul maxim în Franţa.

Primele focuri de armă au răsunat în jurul orei 21:15, ora României, pe o stradă din centrul oraşului francez Strasbourg, foarte aproape de Târgul de Crăciun. Un individ înarmat cu un pistol automat a început să tragă în oameni.

Martorii au povestit că după câteva focuri răzleţe, împuşcăturile au răsunat în cascadă, provocând panică. Piaţa a fost evacuată, iar oamenii au căutat adăpost în barurile şi restaurantele din zonă.

Într-un local aflat la aproximativ trei sute de metri de locul atacului erau la acea oră mai mulţi români.

Gabriel Oniga, român de la Strasbourg: "La un moment dat cei de la securitate au venit şi ne-au mutat într-un restaurant din spate. Au blocat hotelul. Tot centrul e închis, plin de soldaţi, poliţie."

Suzana Dragomir, românca de la Strasbourg: "Noi auzim doar sirene de aici. Suntem blocaţi într-un hotel, nu ne lasă afară. E o stare de panică, bineînţeles. Lumea încearcă să ne asigure că totul e sub control. Suntem blocaţi aici. Nu ştim de vom face mâine, nu ştim unde dormim."

Numeroase ambulanțe au ajuns în zonă ca să preia răniţii, iar spitalele din oraş au instituit planul alb, în aşteptarea victimelor.

În timp ce primarul le cerea localnicilor să nu iasă din casă, sediul Parlamentului European, aflat nu departe de locul atacului, a fost închis.

Sigfried Mureșan, europarlamentar: "Nimeni nu poate părăsi incinta, deoarece nu e clar că eşti în siguranţă în afara Parlamentului. Dar în interiorul parlamentului, activităţile au continuat normal. Eu am participat în jurul orei 21 la sesiunea plenară. În interiorul Parlamentului European, în acest moment, mă simt în siguranţă."

Dan NIca, europarlamentar: "Clădirea e închisă, nu se intră nu se iese. Deja e trecut de miezul nopţii, suntem câteva sute de persoane care stau şi aşteaptă. În principiu toată lumea se întreabă cum va ajunge unde trebuie să ajungă ca să doarmă în noaptea asta."

Două scoli şi-au deschis porţile în plină noapte ca să-i adăpostească pe cei care nu puteau ajunge acasă - pentru că străzile au fost închise, iar mijloacele de transport nu au circulat.

În tot acest timp, atacatorul a fost zărit de militarii care activau în cadrul operaţiunii Santinela, pentru protecţie în caz de atac terorist. Aceştia au deschis focul şi l-au rănit. Şi el a împuscat un soldat şi a reuşit să fugă pe jos, având poliţiştii pe urme.

Atentatorul a fost identificat drept Chérif C., născut la Strasbourg în 1989. Bărbatul se afla pe o listă de supraveghere cu suspecţi de radicalizare şi era în evidenţă poliţiei pentru diverse infracţiuni.

Chiar ieri dimineaţa poliţiştii au ajuns la locuinţa bărbatului pentru a-l aresta, fiind bănuit că a participat la un jaf. Dar atacatorul a apucat să fugă înainte de sosirea forţelor de ordine care au găsit în casa individului mai multe grenade.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Ce enormități scriu italienii despre naționala României înainte de EURO 2024
Ce enormități scriu italienii despre naționala României înainte de EURO 2024
Citește și...
Atac armat în Strasbourg: cel puțin 4 morţi. Atacatorul, în continuare liber. A fost deschisă o anchetă pentru terorism VIDEO
Atac armat în Strasbourg: cel puțin 4 morţi. Atacatorul, în continuare liber. A fost deschisă o anchetă pentru terorism VIDEO

Un bărbat a deschis, marți seara, focul în orașul francez Strasbourg, cauzând moartea a cel puțin 4 persoane. După aceea, atacatorul a fugit și este căutat de poliție.

Recomandări
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar
Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, generalul Dumbravă și un avocat au fost plasați sub control judiciar

Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații, este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un caz de trafic de influență și spălare de bani.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a
China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă

China a declarat vineri că manevrele în curs de desfăşurare în jurul Taiwanului, începute joi, la câteva zile după învestirea noului preşedinte, au ca scop testarea capacităţii sale militare de a "prelua puterea" pe insula autonomă.