ATENTAT IN TURCIA: Rusia a avertizat inca din ianuarie. Cine este Ahmed "Ciungul", creierul din spatele atacului

×
Codul embed a fost copiat

Exista dovezi solide ca jihadistii din varful gruparii Stat Islamic s-au implicat in organizarea atacului de la Istanbul. Cei trei teroristi ar fi intrat pe teritoriul Turciei in urma cu o luna si tot atunci au adus cu ei bombele folosite in atac.

SUMARUL EVENIMENTELOR
Autoritatile turce au stabilit identitatile a doi dintre cei trei atacatori de pe aeroportul Ataturk de la Istanbul
Cei trei kamikaze au planuit sa ia ostatici zeci de pasageri
Autoritatile turce au retinut alti 11 cetateni straini in legatura cu atentatul de pe aeroportul Ataturk
Cei trei teroristi au atras atentia politistilor pentru ca erau imbracati "gros" pe aeroport
Presa turca: cecenul Ahmed Ceataiev este organizatorul atacurilor

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE VINERI, 1 IULIE

UPDATE 22:05 Autoritatile turce au determinat identitatea a doi dintre cei trei atacatori sinucigasi care au comis marti seara atacul de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, al carui bilant a ajuns la 44 de morti, scrie vineri presa turca, relateaza The Associated Press.

Procuratura din Bakirkoy este cea care a stabilit, in cadrul anchtei, identitate celor doi kamikaze, potrivit agentiei de stat Anadolu.

Citește și
teroristi Ataturk
Atentat in Turcia. A 44-a victima a murit din cauza ranilor. Detaliul observat de anchetatori in noile imagini de pe camere
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ancheta cu privire la al treilea suspect este in curs.
Identitatea unuia dintre suspecti a fost stabilita cu ajutorul unei copii a pasaportului pe care acesta i-a prezentat-o unui agent imobiliar pentru a inchiria o locuinta in cartierul Fatih din Istanbul.

De asemenea, un computer distrus a fost gasit intr-o pubela, in apropiere de apartamentul in care au locuit atacatorii sinucigasi.

Politia incearca sa acceseze informatiile din computer.
Potrivit agentiei Dogan, doi dintre suspecti erau cetateni rusi.
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat vineri ca "cel mai probabil" gruparea jihadista Statul Islamic se afla in spatele atacului.

Militantii jihadisti vor ajunge "in iad", a adaugat el.
Gruparea islamista pretinde ca actioneaza in numele islamului, dar ceea ce face nu are nimic in comun cu religia, a declarat seful statului turc, la Istanbul, dupa rugaciunea de vineri.

"Nu au nicio legatura cu islamul. Locul lor e in iad", a spus Erdogan.

"Acesti oameni erau vinovati. Erau copii, femei, batrani (...). Au plecat intr-o calatorie si, fara stie, sa ajuns fata in fata cu moartea. Nu aveti dreptul", a continuat presedintele turc, parand sa se adreseze in mod direct jihadistilor.


UPDATE 13:00 Cei trei kamikaze au planuit sa ia ostatici zeci de pasageri

Cei trei kamikaze de pe aeroportul international Atatürk din Istanbul au planuit sa ia ostatici zeci de pasageri in interiorul terminalului inainte de a-si detona incarcaturile explozive, a informat vineri cotidianul turc Sabah, relateaza AFP.   Potrivit cotidianului Sabah, apropiat guvernului, bilantul victimelor ar fi fost mult mai mare daca atacatorii nu ar fi fost interceptati la intrarea in terminal de un ofiter de politie.  "Jachetele pe care le purtau, in pofida caldurii, pentru a ascunde incarcaturile explozive au atras atentia unor civili si a unui ofiter de politie", precizeaza ziarul.

Potrivit cotidianului Hürriyet, cei trei kamikaze au inchiriat un apartament in cartierul Fatih, unde traiesc numerosi sirieni, palestinieni, libanezi si iordanieni, platind un avans de 24.000 de lire turcesti (circa 7.500 de euro) pentru un an. Ziarul a obtinut marturiile mai multor localnici.

Un vecin care locuia deasupra, si care nu i-a vazut niciodata pe cei trei, a povestit ca s-a plans autoritatilor de mirosul de substante chimice care venea dupa miezul noptii din apartamentul inchiriat. "M-am dus la mukhtar (responsabilul cartierului) care m-a trimis la politie", a spus el.  "Politia a venit sa discute cu mine dupa atentate....Am locuit deasupra unor bombe", a declarat el pentru ziar.

 

UPDATE 11:00 Autoritatile turce au retinut alti 11 cetateni straini in legatura cu atentatul de pe aeroportul Ataturk

Fortele antiteroriste au retinut vineri dimineata alti 11 cetateni straini, suspectati ca ar face parte din aceeasi celula jihadista, afiliata gruparii Stat Islamic, precum cei trei atacatori sinucigasi implicati in atentatul de pe aeroportul international Ataturk-Istanbul, soldat cu moartea a 44 de persoane si ranirea altor 239, relateaza Reuters.

Ultimii suspecti au fost retinuti in urma unor raiduri antiteroriste care au vizat districtul Basaksehir, din partea europeana a metropolei Istanbul. In ultimele doua zile, un numar de 24 de presupusi jihadisti au fost retinuti in legatura cu atentatul de pe aeroportul international Ataturk. Trei atacatori sinucigasi, presupusi membri ai Statului Islamic, au ucis marti seara 44 de persoane pe aeroportul Ataturk, dupa ce au deschis focul in terminalul de plecari si apoi si-au detonat centurile explozibile. Alte 239 de persoane au fost ranite, dintre care 41 raman internate la terapie intensiva.

Autoritatile turce sustin ca atacatorii sinucigasi erau cetateni din Rusia, Uzbekistan si Kargastan. Anterior, politia turca a retinut 13 persoane in legatura cu atentatul de pe aeroportul Ataturk.

Ambasadele omagiaza victimele atentatului terorist

In urma atentatului terorist de pe aeroportul international Ataturk-Istanbul, ambasada Canadei a decis sa schimbe formatul receptiei de vineri pentru ziua nationala, in semn de respect pentru cele 44 de persoane care si-au pierdut viata in atac, in vreme ce ambasada Statelor Unite va renunta complet la receptia de Ziua Independentei, scrie Hurriyet Daily News. Intr-o scrisoare trimisa invitatilor turci, ambasada Canadei aminteste ca receptia pentru ziua nationala va avea loc la aceeasi data, insa evenimentul va fi dedicat victimelor atentatului terorist.”Evenimentul va fi dedicat victimelor terorismului, inclusiv celor care au murit in ultimul atentat din Istanbul”, se arata intr-un comunicat.

Angajatii ambasadei Canadei se vor imbraca in negru, in vreme ce spectacolul muzical programat pentru receptie a fost anulat. Un banner cu hashtag-urile #weareistanbul, #noussommesistantbul si #hepimizistanbuluz (n.r. ”noi suntem Instanbul” in engleza, franceza si turca), alaturi de o semiluna si un mac rosu - simbol al amintirii - va decora intrarea in ambasada.

Securitate intarita in Statele Unite pentru sarbatoarea Zilei Independentei

Statele Unite au intarit securitatea pe teritoriul lor pentru weekendul prelungit marcand sarbatoarea Zilei Independentei la 4 iulie, in special in aeroporturi si huburi de transport dupa atentatul de la Istanbul, a anuntat joi ministrul securitatii interne, informeaza AFP si Reuters. "Publicul american trebuie sa se astepte in acest weekend din 4 iulie la o securitate crescuta in aeroporturi, gari si alte centre de tranzit de-a lungul tarii", a declarat Jeh Johnson in timpul unei audieri in fata unei comisii judiciare a Senatului.

Cine este Akhmed Chataev

Presa turca sustine ca Akhmed Chataev ar fi organizat atentatul de pe aeroportul Ataturk. In varsta de 36 de ani, Akhmed Chataev a fugit din Cecenia in Austria in 2003 unde a primit azil ca refugiat scrie Die Presse. "Suntem in contact cu autoritarile turce", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne din Austria, Karl-Heinz Grundböck. Pentru moment informatia nu a fost confirmata oficial. Cnn Turcia scrie ca Akhmed Chataev a trait 9 ani in Austria.

Potrivit Daily Mail, Akhmed Chataev a ajuns in ultimii ani de la statutul de refugiat in Austria la cel de comandant ISIS cu cel putin 130 de militanti la dispozitia sa. Potrivit unor surse, ar fi primit sarcina de a crea celule teroriste pentru a fi trimise in Rusia. In ianuarie, serviciile secrete rusesti l-au numit unul dintre principalii recrutori de teroristi pentru operatiuni in Rusia si Europa.

Presa turca: Cecenul Ahmed Ceataiev este organizatorul atacurilor

Presa turca a dat publicitatii joi o fotografie cu cei trei atacatori. Par sa se deplaseze calm si unul chiar zambeste. Jurnalistii turci l-au identificat pe unul dintre teroristi drept Osman Vadinov, posibil de nationalitate cecena. Vadinov a ajuns in Turcia din Raqqa, bastionul gruparii Stat Islamic in Siria. Presa din Turcia informeaza ca atacul ar fi fost organizat de un anume Ahmed Chataev, un cecen care recruta adepti pentru gruparea Stat Islamic. Numele lui aparea pe listele americane cu suspecti de terorism. Presa turca a scris joi ca toti cei trei atacatori de pe aeroportul Ataturk provin din Uzbekistan, Kargazstan si din regiunea Daghestan situata in sudul Federatiei Ruse. Toate cele trei zone sunt majoritar musulmane si au fost candva parte a Uniunii Sovietice.

In ianuarie 2016, serviciile secrete de la Moscova au afirmat ca ca au descoperit un plan al Statului Islamic de a lansa atacuri in Europa, sub conducerea lui Ceataiev. “Aceste atacuri ar fi fost in mod special responsabilitatea unui batalion format din recruti din Caucazul de Nord condusi de Ahmed Ceataiev, poreclit Ciungul”, au declarat atunci oficialii FSB.

Cei trei teroristi au atras atentia politistilor pentru ca era imbracati "gros" pe aeroport

Informatii neoficiala arata ca cel putin opt indivizi au fost implicati in organizarea atacului, soldat cu 44 de morti si peste 230 de raniti. Joi, autoritatile de la Ankara au arestat 22 de suspecti in urma unor raiduri antiteroriste la Istanbul si Izmir. Teroristii imbracati neobisnuit de gros pentru o zi calduroasa au atras atentie politistilor sub acoperire de pe aeroport. Camerele de supraveghere au surprins cum un agent se apropie si ii cere unuia dintre atacatori sa ii arate actele. In momentul urmator, teroristul scoate un pistol si il impusca pe politist. Mai trage o data cand agentul era la pamant, dupa care urca intr-un lift si dispare.

Efkan Ala, ministrul turc de interne: "Unul dintre teroristi a fost oprit de un politist in timp ce se indrepta zona destinata sosirilor. Teroristul a tras si l-a ranit pe politist, dupa care a coborat si a ajuns in parcare, unde s-a aruncat in aer."

Potrivit presei din Turcia, politistii i-au urmarit pe cei trei teroristi intrucat ii banuiau ca sunt hoti. Unul dintre agenti i-a trimis altuia un mesaj in care il intreba ce ar trebui sa faca: "Este imbracat cu haine pe vremea asta. Frate, pare sa fie un hot. Sa il urmarim?"

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
UE si Turcia au deschis un nou capitol din negocierile pentru aderare. Discutiile, relansate dupa un impas de ani de zile
UE si Turcia au deschis un nou capitol din negocierile pentru aderare. Discutiile, relansate dupa un impas de ani de zile

Uniunea Europeana si Turcia au deschis joi un nou capitol din negocierile pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar, au declarat pentru AFP surse apropiate dosarului, scrie news.ro.

Atentat in Turcia. A 44-a victima a murit din cauza ranilor. Detaliul observat de anchetatori in noile imagini de pe camere
Atentat in Turcia. A 44-a victima a murit din cauza ranilor. Detaliul observat de anchetatori in noile imagini de pe camere

ATENTAT IN TURCIA LIVE UPDATE| Un barbat ranit in triplul atac sinucigas de pe aeroportul Ataturk din Istanbul a murit din cauza ranilor, bilantul victimelor crescand astfel la 44 de morti, scrie presa turca, relateaza The Associated Press.

Analiza Catalin Radu Tanase. Cum a fost posibil un atentat terorist pe unul dintre cele mai securizate aeroporturi din lume
Analiza Catalin Radu Tanase. Cum a fost posibil un atentat terorist pe unul dintre cele mai securizate aeroporturi din lume

Patru atentate teroriste s-au produs in jumatate de an numai in Istanbul, cel mai mare oras al Turciei, poarta dintre Europa si Asia. Daca pana acum, teroristii preferau ca tinte zone turistice aglomerate sau administrative, de-acum tactica s-a schimbat.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.