Presupusii teroristi, cautati de peste 30 de ore. S-au ascuns la nord de Paris, zona plasata sub nivel maxim de alerta

×
Codul embed a fost copiat

LIVE-TEXT, 8 ianuarie. Jandarmi, politisti si luptatori din trupele speciale ii cauta pe autorii macelului din redactia revistei Charlie Hebdo. Cei doi suspecti s-ar ascunde la 80 de kilometri, nord-est de Paris.

Urmariti acest subiect si pe Twitter

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Politia franceza are doi suspecti principali - fratii Said Kouachi si Chérif Kouachi - care sunt inca in libertate. 88.000 de politisti sunt mobilizati
-►Mii de oameni au participat la noi marsuri de solidaritate, in Franta
-►Nivel maxim de alerta in nordul Frantei, unde s-ar afla autorii atacului contra Charlie Hebdo

-►Reuniune a ministrilor de Interne din statele UE duminica, la Paris, dupa atentatul din Franta
-►Noua persoane au fost arestate preventiv iar alte 90 au fost audiate, anunta Ministrul de Interne
-►Cititi aici desfasurarea evenimentelor de vineri, 9 ianuarie

Urmariti aici LIVE IMAGINI FRANCE 24

Citește și
caricatura
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au "raspuns" atacului de la Charlie Hebdo
Deputatul AUR care a primit fraudulos locuință de la MApN și a vândut-o de 13 ori mai scump. Condamnat, generalul Mircia Chelaru a încercat să anuleze sentința

LIVE UPDATE, JOI, 8 IANUARIE 2015:

UPDATE 23:00 Jurnalistii de la Paris Match au publicat pe Youtube imagini cu operatiunile politiei in Longpont. Corespondentul Le Figaro a transmis ca operatiunea din Longpont pare sa se apropie de final. Potrivit acestuia, cele circa 30 de vehicule ale fortelor de ordine care au venit in Longpont la inceputul serii par pe punctul de a parasi localitatea.

UPDATE 22:00 La aceasta ora continua operatiunea de amploare a politie franceze in departamentul Aisne, situat in nordul Frantei, in apropiere de Longpont. Intr-o padure din aceasta zona s-ar ascunde cei doi suspecti, relateaza Le Monde. Le Parisien anunta ca pompierii s-au alaturat politistilor si jandarmilor din echipele de cautare in cazul in care va avea loc o confruntare intre suspecti si trupele speciale. Cautarile vor continua pe durata intregii nopti in departamentele Aisne si Oise, cu ajutorul a 5 elicoptere.

UPDATE 21:00 Ministrii de Interne din statele membre ale Uniunii Europene vor participa duminica, la Paris, la o reuniune pe tema securitatii la care va fi prezent si secretarul american al Justitiei, Eric Holder, dupa atentatul islamist care a vizat redactia Charlie Hebdo, relateaza AFP. "Este vorba de o manifestare de solidaritate cu Franta, de respingerea terorismului si de schimbarea punctelor de vedere privind problemele comune pe care le avem in combaterea terorismului la nivelul Uniunii Europene si in exterior", a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

La reuniune va participa si procurorul general american, Eric Holder. "Dupa atacul oribil comis la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, secretarul american al Justitiei, Eric Holder, va veni la Paris pentru a participa la reuniunea internationala pe teme de securitate", a declarat un oficial guvernamental francez citat de AFP.

UPDATE 20:30 Said Kouachi a fost recunoscut drept unul dintre agresorii de la Charlie Hebdo pornind de la fotografia sa, a afirmat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Monde. Ministrul de Interne a anuntat ca 9 persoane sunt arestate in dosarul atentatului de la Charlie Hebdo. Totodata 90 de persoane au fost audiate in legatura cu atacul armat.

UPDATE 19:50 Ruptly publica imagini cu cautarile din nord estul Frantei. Potrivit corespondentului Le Figaro, fortele de securitate continua sa cerceteze localitatile Longpont si Corcy, unde sunt prezente in numar mare si merg din casa in casa. Localitatile par parasite. Reporterul Le Monde, aflat la fata locului transmite ca ziaristii au fost indepartati de fortele de ordine, iar in zona au venit intariri numeroase. Tensiunea creste in zona unde se fac cautari

UPDATE 19:20 Le Monde anunta ca peste 88.000 de politisti sunt mobilizati in cautarea suspectilor. Publicatia mai noteaza citand AFP, ca cel mai probabil suspectii au luat-o la fuga pe jos dupa ce si-au abandonat masina furata, un Clio, la marginea padurii din Longpont.

UPDATE 19:00 Cautarile au fost extinse si la fermele din localitatea Longpont (nord estul Parisului).

Numerosi politisti sunt masati la marginea padurii din Longpont, in apropierea localitatii Corcy.

UPDATE 18:50 Un post de radio al retelei teroriste Stat Islamic in Irak si Siria i-a catalogat drept "eroi" pe autorii atacului terorist comis la redactia revistei Charlie Hebdo."Eroi islamisti au omorat jurnalisti ai revistei Charlie Hebdo, pentru a razbuna onoarea Profetului Mahomed", a comunicat postul de radio Al Bayan, apartinand grupului terorist Stat Islamic.

UPDATE 18:40 Le Figaro a publicat un infografic cu fuga atacatorilor si cu perimetrul in care s-au concentrat cautarile celor doi suspecti in ultimele ore. Fortele de ordine au fost dispuse pe o zona extinsa de cautari (20 km patrati), in jurul localitatii Crépy-en-Valois.

UPDATE 18:30 Vanatoarea atacatorilor continua in Franta. Le Parisien scrie ca politistii ii cauta pe suspecti in fiecare casa din satul Corcy, situat in aproapiere de Villers-Cotterêts.

UPDATE 18:15 Potrivit ziaristului Le Figaro Edouard de Mareschal aflat la fata locului, drumul D17 este blocat pe directia localitatii Longpont.

UPDATE 18:00 Un jurnalist de la o publicatie locala L'Aisne Nouvelle a publicat pe Twitter informatia potrivit careia cei doi suspecti si-ar fi abandonat masina furata in zona dintre Villers (aprox. 70 de km de Paris) si Soissons, situat la 100 de km de Paris. Cautarile politiei se concentreaza in aceasta zona.

UPDATE 17:30 Nivel maxim de alerta in nordul Frantei, unde s-ar afla autorii atacului contra Charlie Hebdo. Autoritatile franceze au instituit nivelul maxim de alerta in zona din nordul Frantei unde s-ar afla autorii atacului terorist comis miercuri la redactia Charlie Hebdo. Fortele de ordine au fost mobilizate masiv in regiunea Picardie, unde au loc perchezitii în mai multe localitati, scrie Le Parisien. Conform Le Figaro, zona de cautare este in jurul localitatii Crépy-en-Valois. Initial, surse citate de France3 afirmau ca suspectii s-au baricadat intr-o casa din Crépy-en-Valois, dar extinderea zonei de cautare contrazice aceste informatii. Sursa foto:  Le Parisien

UPDATE 17:15 Trupele speciale perchezitioneaza mai multe case si locuinte situate in Villers-Cotterêts (Aisne) si Crépy-en-Valois (Oise), relateaza Le Parisien, precinzand ca in zona au fost instaurate numeroase puncte de control. La fata locului au sosit si numerosi reporteri.

Un jurnalist francez local a publicat pe Twitter imagini cu politia facand cautari la o ferma. Politistii ar fi primit informatii ca suspectii ar fi acolo, insa aceasta s-a dovedit a fi falsa.

UPDATE 17:00 Un jurnalist Le Monde publica pe pagina de Twitter o poza cu politistii aflanti la benzinaria unde au fost reperati suspectii.

UPDATE 16:50 Vincent Ollivier, fostul avocat al lui Cherif, i-a recomandat acestuia sa se predea, in cadrul unui interviu acordat postului BFMTV. „Eu nu am decat un singur sfat pentru domnul Kouachi, acela de a se preda autoritatilor”.

UPDATE 16: 40 Trei elicoptere survoleaza Crepy-en-Valois, potrivit France 3 Picardie.

 UPDATE 16:30 Au aparut primele imagini de la benzinaria din Villers-Cotterêts unde ar fi fost reperati in cursul diminetii cei doi suspecti in cazul atentatului de la Paris. Potrivit France TV Info, suspectii ar fi fugit de aici intr-un Clio spre Paris. Masina a fost la scurt timp abandonata iar cei doi s-au baricadat intr-o casa din Crépy en Valois, la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris. Trupele speciale franceze GIGN si RAID  pereaza in nordul si sudul localitatea relateaza Le Figaro ceea ce contrazice informatia ca suspectii ar fi incercuiti in casa in care s-au baricadat.

UPDATE 15:50 Conform France 3 Picardie, cei doi suspecti s-ar fi baricadat intr-o casa din Crépy-en-Valois, primarul localitatii nu a putut insa sa confirme informatia pentru Reuters.

UPDATE 15:40 Drapele jihadiste si cocktailuri molotov au fost gasite de politie in masina abandonata ieri in Paris de cei doi atacatori, relateaza Le Figaro. "Acest lucru demonstreaza pe de o parte radicalizarea lor islamista si ca pregatisera probabil alte actiuni cu aceste cocteiluri" Molotov, a declarat sursa citata.
La scurt timp dupa ce au fugit de la locul atentatului, atacatorii si-au abandonat masina in nord-estul Parisului, dupa ce au lovit un automobilist.

UPDATE 15:30 Unul dintre autorii atacului contra Charlie Hebdo are legaturi cu reteaua Stat Islamic - analisti

Chérif Kouachi, principalul suspect in cazul atentatului care a vizat redactia Charlie Hebdo, are legaturi, prin filiera fundamentalista Buttes-Chaumont, cu reteaua terorista sunnita Stat Islamic, afirma experti citati de postul francez RTL. Chérif Kouachi, considerat unul dintre autorii atacului terorist comis la sediul Charlie Hebdo, facea parte, in anii 2000, din filiera islamista Buttes-Chaumont, activa la Paris.

Din aceeasi celula terorista facea parte si un actual membru al grupului terorist Stat Islamic (Daesh), un individ care a revendicat recent asasinarea a doi disidenti laici tunisieni. "Islamistul membru al grupului Stat Islamic se numeste Boubaker al-Hakim si reprezinta legatura intre Cherif Kouachi si reteaua islamista", afirma expertul Jean-Pierre Filiu. "Al-Hakim nu are un rang inalt in ierarhia grupului Stat Islamic, dar un atac de o asemenea amploare nu putea fi comis fara sustinerea unei organizatii teroriste", explica specialistul.

UPDATE 15.30 Un important dispozitiv al fortelor de politie franceze a fost mobilizat in localitatea Crepy-en-Valois, situata la aproximativ 60 de kilometri nord de Paris, unde cei doi suspecti in cazul atentatului de la Paris s-ar fi baricadat intr-o casa, relateaza France 3. Doua elicoptere Puma pentru transportul trupelor survoleaza in prezent localitatea Crepy-en-Valois, din departamentul Oise, dupa ce suspectii in cazul atentatului de la redactia Charlie Hebdo au fost reperati la Villers-Cotterêts in cursul diminetii.

Mai multe autovehicule ale jandarmeriei au fost de asemenea observate pe strazile din localitate. Potrivit postului France 3 citat de Le Figaro, cei doi suspecti s-ar fi baricadat intr-o casa din Crepy-en-Valois. Prefectura departamentului Oise a confirmat ca o operatiune de urmarire este in curs in localitate.

UPDATE 15.15 Le Monde a publicat pe website o fotografie tulburatoare cu birourile insangerate ale redactiei Charlie Hebdo.

UPDATE 15:09 Conform Le Figaro, cei doi suspecti si-au abandonat masina si au fost vazuti in apropiere de Villers-Cotterets (Aisne), localitate aflata in apropierea Crepy-en-Valois. Pe urmele lor au fost trimise trupele de elita franceze (GIGN), care fac verificari in zona, potrivit Le Figaro care citeaza AFP.

UPDATE 15.00 Intr-o inregistrare video difuzata de NBC NEWS se vede ca, printre fortele de ordine care actioneaza pentru lichidarea teroristilor din Franta, se afla si o politista din Romania!

UPDATE 14:55 Cei doi suspecti ar fi incercuiti in localitatea Crepy-en-Valois, la 60 km de Paris. France 3 afirma ca zona este survolata de doua elicoptere Puma iar pe strazile din Crepy pot fi vazute vehicule ale jandarmeriei.

UPDATE 14.15 The Guardian scrie ca Marea Britanie a intarit securitatea de la granite, ca urmare a crimelor de joi. De asemenea, nivelul de alerta terorista ramane la "sever" - au anuntat oficialii de pe Downing Street, dupa intalnirea de urgenta de joi dimineata.

UPDATE 14.00 Conform BBC News, cei doi frati suspecti de terorism, Cherif si Said Kouachi, au fost vazuti intr-un Renault Clio argintiu, in nord-estul Parisului. Un martor de la o benzinarie a spus politiei ca acestia erau mascati si inarmati, iar placutele de inregistrare ale masinii erau acoperite. Politia crede ca cei doi s-ar putea intoarce in Paris, astfel ca mai multi ofiteri inarmati au fost postati la intrarile din oras. Cea mai mare teama este ca teroristii ar putea incerca sa se sinucida intr-un atac sangeros de tip kamikaze.

UPDATE 13.45 Conform BBC News, care citeaza televiziunea franceza BFMTV, principalele intrari in Paris au fost blocate de politie, iar masina in care s-ar afla cei doi suspecti se presupune ca este in vestul orasului.

UPDATE 13:30 S-au tras focuri de arma langa o benzinarie unde se presupune ca s-ar afla cei doi suspecti, potrivit Sky News. O sursa AFP, citata de Sky News spune ca doi barbati ce se potrivesc descrierii au fost vazut langa o benzinarie din Villers-Cotteret, regiunea Aisne, in estul Parisului.

UPDATE 12:15 Doi suspecti inarmati au fost reperati in Aisne, in nordul Frantei, afirma Le Parisien, in editia electronica, in conditiile in care politia franceza ii cauta pe autorii atacului asupra saptamanalului satiric Charlie Hebdo, Cherif si Said Kouachi.

Potrivit Le Parisien, doi barbati au fost reperati in cursul diminetii pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Cei doi suspecti circulau intr-o masina Renault Clio alba, cu placute de inmatriculare ascunse. Cei doi barbati purtau cagule si erau puternic inarmati. Acestia se indreapta SPRE PARIS. In apropiere de Valenciennes au fost mobilizati mai multi jandarmi, iar drumurile au fost inchise.

Administratorul unei benzinarii "i-a recunoscut oficial pe cei doi barbati suspectati ca au participat la atentatul de la Charlie Hebdo", a explicat o sursa apropiata anchetei, in timp ce Le Point scrie ca suspectii ar fi incercat sa jefuiasca benzinaria. "Cei doi barbati poarta cagule si par a avea arme Kalasnikov si lansatoare de rachete", a confirmat o alta sursa.

UPDATE 10:30 Un fost sef din CIA a spus pentru The Telegraph ca "probabil atacatorii au planuit si un al doilea atac".

UPDATE 10:20 Noi atacuri au avut loc in Franta. In sudul Parisului, doi politisti au fost impuscati de un barbat inarmat cu o pusca automata.

De asemenea, potrivit 20 minutes Lyon, o explozie ar fi avut loc in apropierea moscheei din orasul Villefranche sur Saone, aflat in apropiere de Lyon. Cititi mai multe despre acest subiect aici.

UPDATE 9:29 Sapte persoane au fost arestate preventiv in ancheta privind atacul de la Charlie Hebdo. Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anuntat joi arestarea preventiva a sapte persoane in ancheta privind atacul asupra saptamanalului satiric Charlie Hebdo, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Sapte persoane", a raspuns pentru postul de radio Europe 1 ministrul, intrebat care este numarul persoanelor aflate in prezent in arest preventiv. O sursa judiciara a declarat, la randul sau, ca au fost retinute sapte persoane, barbati si femei din anturajul celor doi frati identificati drept presupusii autori ai atacului si care inca nu au fost gasiti.

UPDATE 09:00 Premierul francez, Manuel Valls, a anuntat joi "mai multe arestari" in ancheta privind atacul sangeros impotriva saptamanalului Charlie Hebdo, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Au fost mai multe retineri in aceasta noapte, sunt arestari preventive", a declarat premierul pentru postul de radio RTL, refuzand sa ofere detalii, in timp ce a fost intrebat cu insistenta daca este vorba despre doi sau trei indivizi arestati.", a declarat premierul francez.

UPDATE 08:30 Infruntand frigul, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington si in Canada pentru a denunta atentatul impotriva Charlie Hebdo si pentru a apara libertatea presei, relateaza AFP, citata de Mediafax. Citeste mai multe aici

UPDATE 08:00 Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"

UPDATE 07:45 Francezul Cherif Kouachi, in varsta de 32 de ani, cautat impreuna cu fratele sau, Said, in varsta de 34 de ani, in ancheta privind atacul comis impotriva saptamanalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism. Citeste mai multe aici

UPDATE 07:30 Teroristii i-au strigat pe nume pe caricaturistii revistei satirice Charlie Hebdo si i-au executat unul cate unul, impuscandu-i in cap, dezvaluie viceprimarul Parisului Patrick Klugman, intr-o declaratie facuta pentru postul american ABC News. Citeste mai multe aici

07:00 Potrivit New York Times, un purtator de cuvant al procuraturii din Paris a declarat ca Hamyd Mourad a intrat intr-o sectie de politie din Charleville-Mézières, aflata la 234 de kilometri nord-est de Paris, si s-a predat.

Ceilalti doi suspecti, doi frati de nationalitate franceza nascuti la Paris, Said Kouachi, in varsta de 34 de ani, si Chérif Kouachi, in varsta de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt in continuare cautati de politie.

Potrivit unor surse apropiate dosarului, mai multe retineri au fost efectuate in cursul noptii in anturajul celor doi suspecti cautati. Politia franceza a difuzat joi fotografii apartinand celor doi frati suspecti, potrivit Mediafax care citeaza AFP. Chérif si Said Kouachi sunt "probabil inarmati si foarte periculosi", a avertizat Prefectura Politiei din Paris, precizand ca ei "fac obiectul unor mandate de cautare". O operatiune de amploare a unitatii de elita a politiei franceze pentru arestarea unor suspecti de comiterea atentatului impotriva saptamanalului satiric Charlie Hebdo era in curs de desfasurare,  la Reims (nord-est), a anuntat pentru AFP un ofiter.

Fie suspectii vor reusi sa fuga, fie ar putea avea loc un schimb de focuri, a declarat pentru AFP un ofiter al unitatii de elita Raid, indemnand jurnalistii prezenti la fata locului sa dea dovada de "mai multa prudenta". Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii sai au urmat, se pare, ordine ale organizatiei extremiste Stat Islamic, impotriva careia Franta este angajata militar in Irak.

Douasprezece persoane au murit (11 barbati si o femeie), iar alte 11 au fost ranite, miercuri, intr-un atac comis de indivizi inarmati cu arme automate si lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Franta a decretat doliu national, incepand de joi, in memoria victimelor atacului care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo, a anuntat presedintele francez Francois Hollande, notand ca cele 12 persoane ucise au murit pentru un "principiu". "Cea mai buna arma a noastra este unitatea. Nimic si nimeni nu ne pot diviza", a subliniat Hollande.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
100.000 de oameni au iesit pe strazi, in Franta, pentru a le aduce un omagiu victimelor atacului de la Paris. GALERIE FOTO
100.000 de oameni au iesit pe strazi, in Franta, pentru a le aduce un omagiu victimelor atacului de la Paris. GALERIE FOTO

Atacul de joi de la Paris a provocat imediat reactii in toata lumea. Oamenii din toata lumea au tinut sa-si arate solidaritatea cu victimele si cu valorile pentru care au murit acestea.

Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au
Satira nu moare. Desene facute de caricaturisti din toata lumea, care au "raspuns" atacului de la Charlie Hebdo

Caricaturisti din toata lumea si-au aratat, in felul lor specific, durerea si indignarea dupa atacul de la Paris, in urma caruia au murit 12 persoane, intre care si colegi de-ai lor de breasla de la revista Charlie Hebdo.

Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga.
Filmul atentatului terorist din Franta, soldat cu 12 morti, care a indoliat o lume intreaga. "Am ucis Charlie Hebdo!"

Dupa New York, Madrid sau Londra, Parisul traieste drama unui atentat terorist. 12 oameni, in majoritate jurnalisti, extrem de cunoscuti in Franta, dar si 2 politisti, au fost ucisi intr-un atac socant asupra sediului publicatiei Charlie Hebdo.

Recomandări
Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană
Iohannis la Bruxelles: UE să transmită un mesaj ferm de susţinere a R. Moldova în procesul de integrare europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, joi, în cadrul Consiliului European, pentru un mesaj ferm din partea UE de susţinere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, relatează Agerpres.

 

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.