"Un 11 septembrie francez". Sute de persoane in strada, in SUA si Canada, pentru a denunta atacul terorist din Paris. FOTO
Infruntand frigul, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington si in Canada pentru a denunta atentatul impotriva Charlie Hebdo si pentru a apara libertatea presei, relateaza AFP, citata de Mediafax.
La Washington, printre cei 300 de manifestanti s-a aflat si Christine Lagarde, directorarea FMI, venita pentru a-si arata soladiratea cu compatriotii ei si compasiunea pentru victime.
"Inca suntem cu totii in stare de soc", a marturisit ea, vorbind despre acesti "caricaturisti care au insotit viata noastra zilnica ani la rand. Eu am fost caricaturizata de Cabu si am ras la momentul respectiv".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acest atentat este "in acelasi timp simbolul atacului comis in centrul Parisului si pune sub semnul indoielii libertatea de exprimare", a adaugat ea.
Manifestatia din fata Newseum, muzeu consacrat presei in capitala americana, a fost organizata de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienta atentatelor din 11 septembrie in Statele Unite si a afirmat ca "astazi am trait un 11 septembrie francez".
Inainte ca numele victimelor sa fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relatiilor americano-islamice, a afirmat ca evreii, crestinii sau musulmanii, sunt "toti uniti impotriva tiraniei".
La New York, in pofida temperaturilor resimtite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cantat Marseillaise si au scandat "Charlie, Charlie" in Union Square.
Ambasadorul Frantei la ONU, François Delattre, si consulul Frantei la New York Bertrand Lortholary erau prezenti.
"Cum sa nu plangi", a declarat cu ochii in lacrimi Pacale Padiou, o frantuzoaica venita impreuna cu fiul ei de 16 ani si cu sotul sau. "Nu mai avem dreptul sa ne exprimam? O sa fim ucisi pentru aceasta?".
"Sunt jurnalista, sunt din generatia Charlie, toti suntem Charlie", a explicat Mylène Massé, in varsta de 28 de ani. "Este inspaimantator. Dar nu au reusit. Au ridicat in picioare toata Franta".
"Nu credeam ca intr-o luna voi manifesta pentru viata persoanelor de culoare (dupa cazul Garner la New York, n.red.) si acum pentru Charlie", a comentat la randul sau Caroline Mezière, care lucreaza in finante. "Chiar departe de Franta, suntem mandri de Charlie".
La Montreal, Quebec sau Winnipeg (centru), sute de persoane si-au aratat solidaritatea. Drapelele au fost coborate in berna si mai multe cladiri publice, precum primaria din Montreal sau Adunarea Nationala din Quebec.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, paris, raniti, decese, atac terorist, manifestatii, atacuri armate, charlie hebdo,
Dată publicare:
08-01-2015 08:06