Teroare in Franta. Politista ucisa in atacul de joi dimineata avea 25 de ani si era "dinamica si plina de viata"

Masina expozie

La nici 24 de ore dupa atentatul asupra redactiei revistei Charlie Hebdo, Franta a fost scena unor noi clipe de teroare, soldate cu moartea unei politiste in varsta de 25 de ani, Clarissa Jean-Philippe.

 

SUMARUL EVENIMENTELOR

-  miercuri seara s-au tras focuri de arma asupra casei islamice de rugaciune din Port-la-Nouvelle
- moscheea din Le Mans a fost atacata cu focuri de arma si cu o grenada

- persoane inarmata a atacat doi politisti in sudul Parisului in dimineata zilei de joi. Una dintre victime a decedat, unul dintre atacatori a fost retinut
- explozie la un restuarant in apropierea moscheei din Villefranche sur Saone, langa Lyon
- politia a intrat in locuinta unuia din autorii atacului de joi dimineata, in zona Montrouge din Paris
- in cartierul parizian La Defense a fost semnalata o persoana inarmata, posibil al doilea suspect din atacul de joi
- armata va patrula pe strazile Parisului, in sprijinul fortelor de ordine
- tentativa de atac asupra redactiei unei alte reviste din Paris

- un gunoier a incercat sa-l dezarmeze pe atacatorul de joi dimineata, fiind impuscat in fata

Citește și
isis
Un lider al retelei teroriste Statul Islamic saluta masacrul de la redactia Charlie Hebdo: "Leii nostri au comis atacul"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

- politista ucisa avea 25 de ani si era o persoana "plina de viata"

- o masina a explodat in sudul Parisului

Iata desfasurarea evenimentelor:

ora 21:51 O masina a explodat in Villejuif, in sudul Parisului, insa acest incident nu are nicio legatura cu atacurile teroriste.

ora 19:36 Politista ucisa joi dimineata, Clarissa Jean-Philippe, avea 25 de ani si era incepatoare in aceasta meserie, potrivit Le Monde.

Colegii au caracterizat-o drept o persoana "tanara, plina de viata si dinamica".

ora 19:0 Un angajat de la salubritate a fost impuscat frontal, in fata, joi dimineata, dupa ce a incercat sa-l dezarmeze pe atacatorul care a ucis o politista, noteaza Daily Mail.

ora 17:00 Un individ inarmat cu o surubelnita a incercat sa patrunda cu forta, joi dimineata, in redactia publicatiei Valeurs Actuelles din Paris, relateaza ziarul Le Figaro.

Incidentul a avut loc joi la ora 11.00, in cartierul Bourse din Paris. Un barbat a incercat sa intre ilegal in redactia revistei Valeurs Actuelles. Fiind intampinat de doi politisti, individul a fugit, dar a fost prins in scurt timp. Asupra suspectului a fost gasita o surubelnita.

El scosese bateria telefonului mobil, pentru a nu putea fi localizat de autoritati. Individul a fost plasat in arest preventiv. Incidentul intervine dupa atacul islamist comis miercuri la redactia revistei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti. Valeurs Actuelles este o revista saptamanala, cu sediul la Paris, fondata in anul 1966 de jurnalistul Raymond Bourgine.

Avand initial profil economic, ca succesor al publicatiei Finances, revista Valeurs Actuelles a inceput treptat sa aiba o abordare editoriala generalista si de opinie.

ora 16:45 Autoritatile au facut apel si la armata pentru a asigura siguranta parizienilor. Potrivit postului de radio RTL care citeaza statul-major al Armatei, in capitala Frantei ar fi fost detasati circa 800 de militari care vor patrula pe strazi, sprijinind fortele de ordine ale Ministerului de Interne.

ora 15:45 Le Parisien citeaza surse din politie, potrivit carora barbatul inarmat care a fost vazut in cartierul La Defense ar fi unul dintre suspectii din atacul de joi dimineata, in care o politista si-a pierdut viata. Pe de alta parte, informatiile de la fata locului sunt contradictorii, unii martori oculari spunand ca ar fi vorba de o alarma falsa

ora 14:25 Politia supravegheaza toate intrarile in Paris. Agentii au fost pusi in alerta maxima.

ora 14:05 Reprezentantii comunitatii musulmane din Franta au facut apel la "imamii de la toate moscheile" din tara sa "condamne cu cea mai mare fermitate violenta si terorismul" in timpul rugaciunii de vineri, in urma atentatului sangeros de miercuri de la redactia publicatiei Charlie Hebdo, relateaza AFP.

Consiliul francez al cultului musulman (CFCM), instanta reprezentativa a comunitatii musulmane, i-a invitat de asemenea pe credinciosi sa tina un minut de reculegere joi in memoria celor 12 victime ale atentatului. Musulmanii sunt de asemenea invitati sa participe la un miting national prevazut duminica la Paris.

ora 13:45 O persoana inarmata ar fi fost vazuta in cartierul parizian La Defense, unde se afla mai ales cladiri de birouri. Martorii oculari scriu pe retelele sociale ca zona ar fi survolata de patru elicoptere ale Politiei. Le Figaro sustine ca mai multi angajati care lucreaza in cartierul La Defense ar fi primit mailuri care ii avertizau sa nu paraseasca cladirea.

 

 

ora 13:40 Politia a perchezitionat locuinta suspectului, nu s-a tras niciun foc de arma. Agentii au parasit zona

ora 12:10 Politia se pregateste sa intre in apartamentul unuia dintre autorii atacului de joi dimineata, aflata in zona Montrouge din Paris. Se iau masuri speciale, deoarece atacatorul ar putea fi inca in locuinta.

 

 

ora 12:00 Politista impuscata de dimineata la Paris a murit, transmite Catalin Radu Tanase, care se afla la fata locului.

 

 

ora 11:45 Moscheea din orasul Le Mans ar fi fost atacata in noaptea de miercuri spre joi cu focuri de arma si in directia ei s-ar fi aruncat o grenada, anunta postul de televiziune France 3. Politia a ajuns la fata locului.

ora 11:15 Ziarul local Midi Libre afirma ca miercuri seara s-au tras focuri de arma in directia unei case de rugaciune musulmane din Port-la-Nouvelle, in sudul Frantei. Procuratura din Narbonne a confirmat informatia, dar a precizat ca nimeni nu a fost ranit.

ora 11:00 Potrivit Metronews, in zona strazii Saint-Denis din paris s-ar fi auzit focuri de arma. Ulterior, informatia a fost infirmata.

ora 10:50 Un purtator de cuvant al Ministerului francez de Interne, Pierre-Henri Brandet, a declarat joi ca pare "putin probabil" ca acest nou incident sa aiba vreo legatura cu atacul comis miercuri asupra saptamanalului Charlie Hebdo si soldat cu 12 morti, relateaza Europe 1, in pagina electronica.

ora 10:30 Potrivit 20 minutes Lyon, o explozie ar fi avut loc in zona moscheei din orasul Villefranche sur Saone, aflat in apropiere de Lyon. Politia ancheteaza cazul, insa principala ipoteza este cea a unui act criminal. 

 

 

ora 9:00 Un atac armat asupra politistilor a avut loc in jurul orei locale 8:19. Conform televiziunii franceze France 24 si publicatiei The Mirror, care citeaza AFP, doi politisti au fost impuscati de un barbat inarmat cu o pusca automata in zona Porte de Châtillon, pe strada Pierre Brosolette. Corespondentul Pro Tv Catalin Radu Tanase a ajuns deja la fata locului si transmite la fiecare editie a Stirilor ProTV.

 

 

Potrivit unor informatii initiale, atacatorul ar fi rusit sa fuga in reteaua de metrou, insa ulterior politia a retinut un suspect in schimbul de focuri de joi dimineata, a scris L'Express. Potrivit cotidianului, omul era inarmat si echipat cu o vesta antiglont. Postul de radio RTL sustine ca suspectul ar fi "de origine africana", deci ar putea sa nu fie unul dintre cei doi atacatori de la Charlie Hebdo. Supozitia este sustinuta si de televiziunea BFM, care sustine ca barbatul retinut ar fi nascut in 1962 si ar avea antecedente penale.

 

 

Potrivit informatiilor initiale, doi politisti ar fi fost raniti in schimbul de focuri, dintre care o agenta a politiei municipale ar fi in stare grava. Nu s-a putut stabili nicio legatura intre atacul de joi si cel de la Charlie Hebdo, dar cei doi politisti intervenisera in cazul unui accident de circulatie care implica o masina Clio gri. O masina de acelasi tip a fost furata miercuri de autorii masacrului de la saptamanalul francez.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a parasit in graba, joi dimineata, reuniunea de criza de la Palatul Elysée pe tema atentatului impotriva Charlie Hebdo pentru a merge la fata locului.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Catalin Radu Tanase transmite din Franta, LIVE UPDATE: 48 de ore de cosmar. Criza ostaticilor a luat sfarsit
Catalin Radu Tanase transmite din Franta, LIVE UPDATE: 48 de ore de cosmar. Criza ostaticilor a luat sfarsit

Corespondentul PRO TV Catalin Radu Tanase se afla in Paris si urmareste firul evenimentelor in urma carora, de joi dimineata, mai multe atacuri teroriste au fost comise pe teritoriul Frantei.

Un lider al retelei teroriste Statul Islamic saluta masacrul de la redactia Charlie Hebdo:
Un lider al retelei teroriste Statul Islamic saluta masacrul de la redactia Charlie Hebdo: "Leii nostri au comis atacul"

Un lider al retelei teroriste sunnite Stat Islamic in Irak si Siria a salutat atacul terorist care a vizat redactia Charlie Hebdo.

"Un 11 septembrie francez". Sute de persoane in strada, in SUA si Canada, pentru a denunta atacul terorist din Paris. FOTO

Infruntand frigul, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington si in Canada pentru a denunta atentatul impotriva Charlie Hebdo si pentru a apara libertatea presei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.