"Asta este tara noastra". De ce s-a enervat un oficial chinez in momentul in care Barack Obama a ajuns la Summitul G20

Ultima actualizare: 06-09-2016 07:15
Obama la Summitul G20 -Agerpres

Autoritatile chineze au introdus masuri de securitate foarte stricte pentru summitul G20 de la Hangzhou, fara a scuti pe nimeni, nici pe consiliera pentru securitate nationala a SUA, Susan Rice, nici presa acreditata la Casa Alba, relateaza AFP.

Dupa aterizarea avionul prezidential Air Force One la Hangzhou, in estul Chinei, pe pista de aterizare s-a produs un incident intre un agent chinez si, initial, grupul de jurnalisti acreditati la Casa Alba care il insotesc pe Barack Obama.

Asa cum se intampla de obicei, presa americana se afla sub una dintre aripile avionului Boeing 747 pentru a urmari coborarea presedintelui, ceea ce a provocat interventia aproape imediata a serviciilor de securitate chineza.

Considerand ca jurnalistii erau prea aproape de traseul prevazut pentru Barack Obama, un agent chinez s-a apropiat de ei si a inceput sa le strige sa plece cat mai repede de-acolo.

O responsabila de la Casa Alba a intervenit, informandu-l pe agentul chinez ca este vorba despre un avion american si despre presedintele SUA. Interlocutorul sau chinez nu s-a lasat insa impresionat si a replicat imediat, urland in engleza: "Aici este tara noastra! Este aeroportul nostru!".

In focul evenimentelor, agentul a incercat chiar sa o impiedice pe Susan Rice sa se alature presedintelui SUA, indreptandu-se in graba catre ea atunci cand ea a vrut sa treaca pe sub cordonul albastru care delimita spatiul rezervat pentru trecerea lui Obama si schimband vorbe putin amabile cu delegatia americana.

getty

Serviciul secret american, care asigura securitatea presedintelui SUA, a intervenit atunci pentru a-i permite consilierei pentru securitate nationala sa se alature liderului de la Casa Alba.

"Au facut lucruri pe care nu le-am anticipat", le-a explicat mai tarziu consiliera americana jurnalistilor.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO