Armata israeliană susţine că a eliminat jumătate din batalioanele Hamas din Rafah
Armata israeliană a declarat luni că a eliminat peste 500 de luptători Hamas în oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde la începutul lunii mai lansase o operaţiune militară criticată pe scară largă de comunitatea internaţională, relatează EFE.
Drept urmare, două din cele patru batalioane Hamas din oraş au fost practic desfiinţate, în timp ce celelalte două sunt "la un nivel operaţional scăzut", potrivit forţelor armate.
În timpul operaţiunilor în sudul enclavei, soldaţii israelieni au distrus "zeci de guri de tuneluri şi două tuneluri cu o lungime de peste un kilometru", pe lângă faptul că au identificat 230 de guri de tuneluri şi aproximativ 20 de kilometri de pasaje subterane, a precizat armata într-un comunicat.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Multe dintre aceste intrări în tuneluri erau situate în aşa-numitul 'Coridor Philadelphia', care se întinde de-a lungul graniţei cu Egiptul şi care a fost preluat sub control de forţele israeliene la sfârşitul lunii mai. Potrivit Israelului, Hamas a folosit aceste intrări pentru a aduce arme în Fâşia Gaza.
Potrivit presei israeliene de luni, armata estimează că, în termen de două săptămâni, va deţine controlul asupra întregului Rafah, de unde au fugit peste un milion de civili, cei mai mulţi dintre ei venind aici din alte părţi ale Fâşiei Gaza din cauza luptelor.
Operaţiunea militară israeliană în sudul enclavei a dus, de asemenea, la închiderea punctului de control de la frontiera cu Egiptul, prin care trecea o mare parte din ajutorul umanitar.
Luni, Hamas a afirmat că forţele israeliene ar fi dat foc părţii palestiniene a punctului de trecere pentru a face imposibilă utilizarea acestuia, ceea ce, potrivit grupării, ar constitui "crimă de război", conform agenţiei de presă citate.