Consiliul de Securitate al ONU aprobă propunerea SUA pentru o încetare a focului permanentă în Gaza şi eliberarea ostaticilor
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a susţinut luni o propunere prezentată de preşedintele Joe Biden pentru o încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza.
Consiliul i-a îndemnat pe militanţii palestinieni să accepte acordul menit să pună capăt unui război care durează de opt luni, relatează Reuters.
Hamas a salutat adoptarea rezoluţiei redactate de SUA şi a declarat într-un comunicat că este gata să coopereze cu mediatorii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a principiilor planului.
Rusia s-a abţinut de la votul de la ONU, în timp ce restul de 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea rezoluţiei, care susţine un plan de încetare a focului în trei etape prezentat de Joe Biden la 31 mai şi pe care l-a descris ca fiind o iniţiativă israeliană.
"Astăzi am votat pentru pace", a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.
Rezoluţia salută noua propunere de încetare a focului, afirmă că Israelul a acceptat-o, solicită Hamas să fie de acord cu ea şi "îndeamnă ambele părţi să implementeze pe deplin termenii acesteia, fără întârziere şi fără condiţii".
Algeria, singurul membru arab al Consiliului de Securitate, a sprijinit rezoluţia deoarece "credem că poate reprezenta un pas înainte spre o încetare a focului imediată şi de durată", a declarat în faţa Consiliului ambasadorul algerian la ONU, Amar Bendjama. "Oferă o licărire de speranţă palestinienilor", a spus el. "Este timpul să oprim crimele", a îndemnat diplomatul.
Rezoluţia intră, de asemenea, în detalii cu privire la propunere şi precizează că "dacă negocierile durează mai mult de şase săptămâni pentru prima fază, încetarea focului va continua atât timp cât negocierile continuă".
Ambasadoarea SUA Thomas-Greenfield a comentat că votul demonstrează mişcării Hamas că, în această privinţă, comunitatea internaţională este unită. "Unită în spatele unui acord care va salva vieţi şi va ajuta civilii palestinieni din Gaza să înceapă să reconstruiască şi să se vindece. Uniţi în spatele unui acord care va reuni ostaticii cu familiile lor, după opt luni de captivitate", a spus ea.
În martie, Consiliul a cerut o încetare imediată a focului şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi de Hamas.
De luni de zile, negociatori din SUA, Egipt şi Qatar încearcă să medieze o încetare a focului. Hamas afirmă că doreşte o încetare permanentă a războiului din Fâşia Gaza şi retragerea Israelului din enclava cu 2,3 milioane de locuitori.
Israelul aplică represalii împotriva Hamas, care conduce Gaza, în urma atacului comis de militanţii săi la 7 octombrie 2023. Peste 1.200 de persoane au fost ucise şi peste 250 au fost luate ostatice de către Hamas la 7 octombrie, potrivit unui bilanţ israelian. Se crede că mai mult de 100 de ostatici au rămas captivi în Gaza. Israelul a lansat un asalt aerian, terestru şi maritim asupra teritoriului palestinian, ucigând peste 37.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.