Arma jihadistilor in lupta cu Europa: 500.000 de militanti deghizati in refugiati. "Mediterana va ajunge o mare a haosului"

Ultima actualizare: 22-02-2015 07:06
islamisti

Presa italiana a relatat pe larg in aceasta saptamana despre planurile gruparii teroriste Stat Islamic de a crea haos in Europa, daca va fi atacata de coalitiile internationale.

Gruparea Statul Islamic a amenintat ca va trimite 500.000 de imigranti din Libia in Europa pentru a duce atacuri "psihologice" cu Vestul, relateaza Daily Mail, citand presa italiana. Conform unor interceptari telefonice publicate de Il Messaggero Statul Islamic planuieste sa se foloseasca de ambarcatiuni cu imigranti din Libia pentru a provoca teroare in Europa si a inchide rute comerciale. Astfel, ar urma sa trimita simultan 500.000 de imigranti pe mare catre Italia si de aici spre Europa.

"Imediat ce Italia a cerut aprobarea unui atac militar in Libia contra jihadistilor, militantii Statului Islamic au amenintat ca trimit in Italia peste 500.000 de imigranti pe mare", a notat ziarul italian. Si presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a cerut in aceasta saptamana Consiliului de Securitate al ONU sa adopte o rezolutie care sa permita o interventie militara internationala in Libia.

Totodata, jihadistii incearca sa-si cimenteze controlul asupra Libiei si sa treaca Mediterana deghizati ca "refugiati". In ultimele luni s-a inregistrat o crestere puternica a migratiei unor populatii din zona, care se refugiaza din calea haosului din Libia. Italia a inregistrat cel putin 2,490 de imigranti, incepand de duminica si nu mai putin de 170.000 de imigranti pe durata anului trecut. Serviciile de securitate italiene se tem ca jihadistii ar putea sa preia controlul asupra traficului de persoane prin Marea Mediterana, si sa-l transforme atat intr-o sursa de venit, cat si intr-o sursa de raspandire a terorii.

Raspandirea jihadismului in Libia a fost prezisa de fostul dictator Muammar Gaddafi, care a avertizat inainte de a fi ucis, in 2011, ca Mediterana va ajunge "o mare a haosului" daca extremistii vor profita de "golul de putere" in cazul eliminarii sale. Libia a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU sa ridice embargoul privind armele impus Guvernului sau, astfel incat acesta sa poata lupta mai eficient impotriva militantilor islamisti.

Ministrul libian de Externe, Mohammed al-Dairi, a vorbit in fata Consiliului la cateva zile dupa ce militantii libieni care au jurat credinta Statului Islamic au publicat o inregistrare video cu decapitarea a 21 de crestini egipteni, o actiune care a determinat Egiptul sa raspunda cu atacuri aeriene. Al-Dairi a cerut comunitatii internationale sa ajute Guvernul sau sa faca fata "repercusiunilor negative" in regiune si dincolo de aceasta, inclusiv in Europa. "Daca noi esuam in a ni se furniza arme si antrenament, acest lucru nu poate sa fie decat in favoarea extremistilor", a declarat el. In afara de ridicarea embargoului, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry a cerut Consiliului sa isi dubleze eforturile de a impiedica armele sa ajunga la militanti instituind blocade navale pentru ca incarcaturile sa nu ajunga in porturile care nu sunt controlate de Guvernul libian.

Jihadistii castiga din ce in ce mai mult teren in Irak. Statul Islamic a cucerit orasul al-Baghdadi din centrul tarii si a ajuns astfel la mai putin de 15 kilometri de o baza militara unde sunt stationati 400 de militari americani ce antreneaza armata irakiana ca sa lupte cu islamistii.

Si Turcia este in alerta dupa ce membri ai Statului Islamic provenind din orasul sirian Kobane (nord) au patruns in Turcia si ar planui atacuri asupra unor misiuni diplomatice la Ankara sau Istanbul, a avertizat serviciul turc de spionaj MIT, relateaza ziarul Hurriyet.Turcia este criticata dur de catre comunitatea internationala pentru ca tolereaza ca aspiranti la jihadism sa-i traverseze teritoriul in drum catre SI, in Siria. In a doua jumatate a anului trecut, Ankara si-a consolidat cooperarea cu servicii de informatii din tari europene.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO