Apropiatii lui Berezovski nu cred in varianta sinuciderii: "Cei care il cunosc stiu ca e imposibil"

×
Codul embed a fost copiat

Boris Berezovski parea depresiv in ultimele luni, potrivit apropiatilor sai, care nu cred insa ca acesta s-ar fi sinucis sau ca i-ar fi cerut lui Vladimir Putin, inamicul sau declarat, permisiunea de a se intoarce in Rusia, relateaza AFP.

Boris Berezovski "traversa bineinteles o perioada de stres puternic, cred ca avea simptome apropiate depresiei", a declarat pentru postul de televiziune Dojd Aleksandr Goldfarb, care conduce la New York Fundatia internationala pentru libertatile civile (IFCL), creata in 2000 de Berezovski pentru a finanta organizatiile neguvernamentale din Rusia, informeaza Mediafax.

Fosta eminenta gri a Kremlinului in timpul lui Boris Eltin, cazut in dizgratie odata cu preluarea puterii de catre Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a refugiat la Londra, unde a obtinut statutul de refugiat politic in 2003.

"Era deprimat, melancolic, nu mai semana cu acel Boris jovial pe care l-am cunoscut in toti acesti ani", a adaugat Goldfarb, afirmand ca l-a vazut pe Berezovski ultima data in noiembrie si ca a vorbit cu el la telefon in urma cu trei saptamani.

In ceea ce priveste scrisoarea pe care Berezovski, considerat drept oaia neagra a Kremlinului, i-ar fi trimis-o lui Vladimir Putin pentru a-si recunoaste greselile, pentru a cere iertare si a solicita permisiunea de a se intoarce in Rusia, Goldfarb si-a exprimat indoiala.

Citește și
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu, despre scena politica din Rusia: "Putin este de o mare intelepciune"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

La scurt timp dupa anuntul decesului lui Boris Berezovski, sambata seara, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat ca oligarhul a trimis o scrisoare in acest sens Kremlinului "in urma cu ceva timp, poate doua luni".

"Atat timp cat Dmitri Peskov si seful lui nu arata niciun facsimil a scrisorii, se poate spune orice, intrucat acesti oameni mint cum respira", a declarat Goldfarb, fost disident sovietic exilat in 1975.

Un alt prieten al lui Boris Berezovski, imigrant la Londra, ca si el, de la inceputul anilor 2000, a respins, de asemenea, ipoteza unei sinucideri si o tentativa de apropiere de Kremlin.

"Nu este posibil ca Berezovski sa se fi sinucis. Cei care il cunosc stiu bine ca este imposibil", a declarat pentru postul de televiziune Dojd Andrei Sidelnikov.

Intrebat despre scrisoarea despre care a vorbit purtatorul de cuvant al lui Putin, Sidelnilov a adaugat: "Nu cred deloc in existenta unei astfel de scrisori. Se poate inventa orice".

Un om de afaceri rus refugiat si el la Londra in urma unor probleme cu justitia in Rusia, Evgheni Cicivarkin, a mers si mai departe, sugerand ca Boris Berezovski ar fi putut fi ucis. "Inamicii lui Putin nu sunt in siguranta nicaieri deoarece acest om este criminalul cel mai periculos", a declarat el pentru televiziunea Dojd.

"El era foarte abatut, parea epuizat, avea privirea terna. Era pregatit sa se intoarca in Rusia cu orice conditie", a afirmat la randul sau la postul de radio Ecoul Moscovei liderul Partidului Liberal-Democrat, populistul Vladimir Jirinovski, afirmand ca s-a intalnit din intamplare cu Berezovski in ianuarie in timp ce era in vacanta la Marea Rosie.

Aceasta stare depresiva avea cateva motive: partenera lui Berezovski, Elena Gorbunova, l-a parasit in toamna, cerand compensatii financiare importante, in timp ce afacerile oligarhului treceau printr-o perioada dificila, potrivit presei.

In august, Berezovski a pierdut procesul impotriva miliardarului pro-Kremlin Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, caruia a fost condamnat sa-i plateasca 41 de milioane de euro.

Intr-un interviu publicat sambata seara pe site-ul versiunii in rusa a revistei Forbes, Boris Berezovski declara ca "viata sa nu mai are sens", potrivit autorului articolului, care afirma ca s-a intalnit cu el cu o zi inainte de deces.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Moartea inexplicabila a lui Boris Berezovski, miliardarul rus aflat in razboi cu Putin si Abramovici
Moartea inexplicabila a lui Boris Berezovski, miliardarul rus aflat in razboi cu Putin si Abramovici

Miliardarul rus Boris Berezovski a murit sambata la Londra la varsta de 67 de ani, in locuinta sa din Surrey, in sudul Angliei, a anuntat purtatorul de cuvant al acestuia Tim Bell, afirmand ca a aflat vestea de la avocatul oligarhului.

Gerard Depardieu, despre scena politica din Rusia:
Gerard Depardieu, despre scena politica din Rusia: "Putin este de o mare intelepciune"

Proaspat cetatean rus, Gerard Depardieu s-a grabit sa se puna bine cu Vladimir Putin, cel care i-a dat pasaportul. L-a laudat pe presedintele rus si a criticat opozitia intr-un interviu difuzat la televiziunea nationala.

Rusia interzice adoptia copiilor rusi de catre americani. Vladimir Putin:
Rusia interzice adoptia copiilor rusi de catre americani. Vladimir Putin: "E o decizie potrivita"

Duma de Stat din Rusia a aprobat proiectul de lege privind interzicerea adoptiei copiilor rusi de catre cetateni americani, drept reactie la "legea Magnitki", adoptata de catre Congresul american.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.