Aproape 90 la suta dintre orasenii europeni sunt expusi la un nivel prea mare de poluare
Aproape 90 la suta dintre orasenii europeni sunt expusi la o poluare cu particule si o concentratie de ozon care depasesc nivelurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), avertizeaza marti un raport al EEA.
"Mari parti din populatie nu locuiesc intr-un mediu sanatos (...). Europa trebuie sa dea dovada de ambitie si sa mearga mai departe decat legislatia pe care a pus-o in aplicare" si care este mai putin stricta in comparatie cu recomandarile OMS, apreciaza directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.
Emisiile de particule PM10 (al caror diametru este mai mic de 10 microni) si PM 2,5 s-au diminuat cu 14% si, respectiv, 16% in Uniunea Europeana (UE) in perioada 2002-2011, anunta raportul EEA.
Insa, in 2011, 33% dintre orasenii UE locuiau in zone unde concentratiile maxime autorizate de PM10 pe 24 de ore au fost depasite.
Daca sunt luate in considerare normele OMS, care nu au un caracter obligatoriu, proportia creste la 88% din populatia urbana.
Particulele, dintre care cele mai fine ajung in plamani si sange, cauzeaza boli respiratorii si cardiovasculare. PM10 sunt emise in principal in urma unor procese mecanice precum activitatile de constructie, in timp ce PM 2,5, in urma combustiei (lemnului, carburantilor, etc.).
Pe de alta parte, 98% din populatia urbana era expusa, in 2011, la concentratii de ozon superioare celor recomandate de OMS. Ozonul rezulta din transformarea, sub efectul razelor solare, a emisiilor din traficul rutier si activitatile industriale, si este iritant pentru caile respiratorii.
Un studiu european publicat marti de Lancet Respiratory Journal, bazat pe 14 studii efectuate in 12 tari pe un esantion de 74.000 de femei, arata ca o expunere, chiar mai slaba, la particule PM 2,5 creste semnificativ riscul de a naste bebelusi cu greutate scazuta.
Aceasta greutate scazuta, estimata la cel putin 2,5 kilograme dupa 37 de saptamani de sarcina, poate provoca probleme respiratorii in copilarie si dificultati cognitive.
UE a fixat o limita de 25 de micrograme pe metru cub in medie, pe an, pentru PM 2,5, in timp ce OMS recomanda maxim 10 micrograme.
Orice crestere cu 5 micrograme pe metru cub sporeste cu 18% riscul producerii unei greutati scazute la nastere, potrivit studiului.