Apelul lansat de urmașii celor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944: ”Unde ar fi Europa azi?”

Ultimul update: Sambata 21 Iulie 2018 15:08
Data publicarii: Sambata 21 Iulie 2018 14:53
Categorie: Internaţional
comemorare rezistenta germana anti-nazista

La 74 de ani de la planul eşuat de asasinare a lui Adolf Hitler, sute de urmași ai rezistenței germane anti-naziste au făcut un apel public urgent pentru o Europă mai unită, relatează Deutsche Welle.

”Unde ar fi Europa astăzi dacă soarta acelei zile era diferită? Dacă planul lui Stauffenberg de a-l asasina pe Hitler avea succes, dictatura în Germania s-ar fi încheiat în 1944” s-au întrebat descendenţii conspiratorilor care au încercat să-l asasineze pe Hitler.

Apelul lor a fost publicat în ziarul Der Tagesspiegel pentru a marca 74 de ani de la tentativa de asasinare a lui Hitler.

Pe 20 iulie 1944, un grup format în jurul lui Claus Graf Schenk von Stauffenberg a încercat să-l ucidă pe Hitler cu o bombă ascunsă într-o valiză. Conspiratorii au amplasat-o sub masă din camera hărţilor din Bârlogul Lupului - principalul cartier general operativ folosit de Adolf Hitler pe Frontul de Est.

Cu puţin înainte de detonare, cineva a împins valiza astfel că Hitler a fost doar uşor rănit. Claus Graf Schenk von Stauffenberg și 4 complici au fost executaţi în acea noapte, alţi 140 de persoane implicate în plan au fost ucise în zilele următoare.

În prezent, un grup de 400 de urmaşi ai luptătorilor din rezistenţă anti-nazistă fac apel la o Europă unită şi puternică în contextul populismului şi al izolărilor naţionaliste.

”De la Kreisau Circle (grupul de dizidenţi) şi de la mulţi luptători din rezistenţă condamnaţi la moarte după 20 iulie, ştim că pentru ei era importantă o Europă Unită în care omul şi nu naţiunea este în prim plan, în care binele comun este mai presus de ceea ce ne desparte” au scris autorii în Der Tagesspiegel pe 20 iulie.

Aceşti conspiratori nu au fost singuri în cruciada lor pentru a învinge naţionalismul. ”Doar într-o Europă unită poate fi pace!” au subliniat ei.

”Uniunea Europeană trebuie să treacă un test crucial pe măsură ce principiile de umanitate, solidaritate şi dreptate, care s-au dezvoltat în Iluminism şi pe durata celor două Războaie Mondiale - pare să îşi piardă din ce în ce mai mult din valoare” au mai scris ei.

”În această zi, vrem se comemorăm curajul, forţa vizionară a părinţilor, bunicilor, unchilor, mătuşilor şi speranţa lor ca naţionalismul nu va pune în pericol Europa unită, puternică şi paşnică la care au aspirat pentru ei, noi și copiii noştri”
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

comemorare rezistenta germana anti-nazista Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: dw.com

VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump
Președintele SUA trimite armata la granița cu Mexicul: ”Trebuie să-i oprim”
Dispozitiv explozibil descoperit în apropierea locuinţei lui George Soros din SUA
Prognoza neagră pentru zona mediteraneană: climă extremă, boli şi foamete
Trump amenință Rusia și China că SUA își vor consolida arsenalul de arme nucleare
Theresa May asigură că termenii Brexitului sunt gata în proporție de 95%
Cazul jurnalistului dispărut: Un vehicul diplomatic saudit, găsit abandonat într-o parcare
vladimir putin
Vladimir Putin decretează sancţiuni împotriva Ucrainei
Cum a reușit o grupare de români să fraudeze cu 1,7 milioane de € statul francez
Partidul conservator Lege şi Justiţie din Polonia a câştigat alegerile locale cu peste 32% din voturi
Momentul în care un avion a aterizat de urgență pe o autostradă din SUA
Reacția unui tânăr după ce a aflat că iubita lui a murit în masacrul de la liceul din Crimeea
Fostul premier croat Ivo Sanader, condamnat pentru corupţie. Pedeapsa primită