Apelul lansat de urmașii celor care au încercat să-l asasineze pe Hitler în 1944: ”Unde ar fi Europa azi?”
La 74 de ani de la planul eşuat de asasinare a lui Adolf Hitler, sute de urmași ai rezistenței germane anti-naziste au făcut un apel public urgent pentru o Europă mai unită, relatează Deutsche Welle.
”Unde ar fi Europa astăzi dacă soarta acelei zile era diferită? Dacă planul lui Stauffenberg de a-l asasina pe Hitler avea succes, dictatura în Germania s-ar fi încheiat în 1944” s-au întrebat descendenţii conspiratorilor care au încercat să-l asasineze pe Hitler.
Apelul lor a fost publicat în ziarul Der Tagesspiegel pentru a marca 74 de ani de la tentativa de asasinare a lui Hitler.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe 20 iulie 1944, un grup format în jurul lui Claus Graf Schenk von Stauffenberg a încercat să-l ucidă pe Hitler cu o bombă ascunsă într-o valiză. Conspiratorii au amplasat-o sub masă din camera hărţilor din Bârlogul Lupului - principalul cartier general operativ folosit de Adolf Hitler pe Frontul de Est.
Cu puţin înainte de detonare, cineva a împins valiza astfel că Hitler a fost doar uşor rănit. Claus Graf Schenk von Stauffenberg și 4 complici au fost executaţi în acea noapte, alţi 140 de persoane implicate în plan au fost ucise în zilele următoare.
În prezent, un grup de 400 de urmaşi ai luptătorilor din rezistenţă anti-nazistă fac apel la o Europă unită şi puternică în contextul populismului şi al izolărilor naţionaliste.
”De la Kreisau Circle (grupul de dizidenţi) şi de la mulţi luptători din rezistenţă condamnaţi la moarte după 20 iulie, ştim că pentru ei era importantă o Europă Unită în care omul şi nu naţiunea este în prim plan, în care binele comun este mai presus de ceea ce ne desparte” au scris autorii în Der Tagesspiegel pe 20 iulie.
Aceşti conspiratori nu au fost singuri în cruciada lor pentru a învinge naţionalismul. ”Doar într-o Europă unită poate fi pace!” au subliniat ei.
”Uniunea Europeană trebuie să treacă un test crucial pe măsură ce principiile de umanitate, solidaritate şi dreptate, care s-au dezvoltat în Iluminism şi pe durata celor două Războaie Mondiale - pare să îşi piardă din ce în ce mai mult din valoare” au mai scris ei.
”În această zi, vrem se comemorăm curajul, forţa vizionară a părinţilor, bunicilor, unchilor, mătuşilor şi speranţa lor ca naţionalismul nu va pune în pericol Europa unită, puternică şi paşnică la care au aspirat pentru ei, noi și copiii noştri”
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!