Anunț surpriză din Coreea de Nord. Reacție oficială după recentul summit Trump-Kim

Ultima actualizare: 17-03-2019 10:41

Coreea de Nord dă de înțeles că ia în calcul suspendarea negocierilor nucleare cu Statele Unite.

Anunțul făcut de ministrul adjunct de Externe nord-coreean este prima reacţie oficială a regimului de la Phenian cu privire la eșecul recentului summit Trump - Kim, încheiat brusc pe 28 februarie, în Vietnam, fără semnarea vreunui acord. Experții nu se pun totuși de acord dacă intenția este serioasă sau doar o tactică de negociere.

Cel de-al doilea summit între Donald Trump şi Kim Jong Un s-a încheiat fără aşteptatul acord privind denuclearizarea Coreei de Nord. Ceremonia de semnare a fost anulată abrupt, iar discuţiile au fost întrerupte, după ce SUA au refuzat solicitările nord-coreenilor privind ridicarea completă a sancţiunilor.

Acum, după ce au "copt" o reacţie mai bine de 2 săptămâni, nord-coreenii îi acuză pe americani că au sabotat cu bună ştiinţă tratativele. Drept ripostă, Phenianul ameninţa că ar putea relua testele nucleare.

Mike Pompeo: "Vă pot spune doar următorul lucru. La summitul de la Hanoi, Kim Jong Un a vorbit de mai multe ori direct cu președintele și s-a angajat să nu reia testele nucleare, nici testele cu rachete."

Se pare însă ca "una vorbim şi alta ne înţelegem". Potrivit ministrului adjunct de Externe, regimul comunist analizează ideea de a sista complet tratativele pe motiv ca delegaţia americană a fost "inflexibilă, excesiv de pretenţioasă şi prea ocupată să-şi atingă propriile obiective de imagine".

Analiştii serviciilor militare de informaţii confirmă activităţi de reconstrucţie la un poligon nuclear nord-coreean, dar nu cred că ar fi iminente o lansare ori un test. În concluzie, nord-coreenii încearcă să-i dezbine pe americani.

Trump: ”Uneori trebuie să te ridici și să pleci și cred că a fost unul dintre acele momente.”

Un semn că totuşi Phenianul este încă dornic să ajungă la o înţelegere ar fi declaraţia cu privire la "o relaţie misterios de minunată înfiripată între Trump şi Kim".

Analiştii îl sfătuiesc totuşi pe liderul de la Casa Albă să fie precaut, pentru că şi-a compromis deja capacitatea de a exercita presiuni asupra lui Kim Jong Un.

Max Boot: ”Realitatea este că e imposibil să revenim la presiune maximă pentru că președintele Trump l-a legitimat pe Kim Jong Un pe scena politicii globale. Drept rezultat, China și Rusia se opun ferm oricărei înăspriri a sancțiunilor.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO