Angela Merkel nu respinge primirea mai multor migranti in UE. "Bunastarea si conditiile noastre de viata ne permit"
Uniunea Europeana nu a primit foarte multi refugiati, daca avem in vedere posibilitatile ei financiare si numarul de locuitori, a apreciat cancelarul german Angela Merkel intr-un interviu publicat luni de editia online a cotidianului Sudwest Presse.
Sefa guvernului de la Berlin a facut comparatia cu state ce au posibilitati economice mult mai reduse fata de cele europene si care au primit mai multi refugiati. 'Iordania, cu o populatie de 6,5 milioane, gazduieste circa un milion de refugiati, Libanul are 1,5 milioane de refugiati si mai putin de 5 milioane de locuitori, iar in Turcia sunt 2,5 milioane de refugiati, la o populatie de 70 de milioane de locuitori', a enumerat Angela Merkel, potrivit Agerpres.
Prin urmare, ea considera ca 'in conditiile in care un continent ca Europa, cu 500 de milioane de locuitori, nu a primit nici macar un milion de sirieni, daca avem in vedere bunastarea si conditiile noastre de viata, nu putem spune ca este prea mult'.
De asemenea, in opinia cancelarului german acum principala problema este consecventa fata de valorile si obligatiile europene. 'Putem vorbi de drepturile omului si de solidaritate daca nu primim sirienii si irakienii care nu se alatura Statului Islamic si cauta protectie intre noi?', s-a intrebat in continuare Angela Merkel.
Germania a primit anul trecut aproape 1,1 milioane de migranti veniti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. Dar aceasta politica a usilor deschise promovata de Angela Merkel a condus la tensiuni in coalitia guvernamentala de la Berlin, fara insa ca acestea sa aiba deocamdata efecte asupra sefei executivului, ea precizand repetat ca nu intentioneaza sa schimbe aceasta politica. Dar cancelarul german si-a vazut popularitatea diminuata, in timp ce partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) creste in sondaje.
La nivel european, Germania a reusit sa obtina in luna septembrie impartirea a 160.000 de migranti prin cote obligatorii intre statele UE, de atunci Angela Merkel sustinand adoptarea unui mecanism suplimentar pentru relocarea tuturor migrantilor prin cote automate, idee pentru care insa nu a primit suficient sprijin din partea celorlalti lideri europeni.
Grecia solicita un ajutor european pentru a gazdui 100.000 de refugiati
Grecia a prezentat Uniunii Europene un plan de urgenta pentru a organiza gazduirea a 100.000 de refugiati pe teritoriul sau in conditiile in care un numar tot mai mare de migranti raman blocati in tara, a anuntat marti guvernul elen, relateaza AFP.
'Nu putem face fata tuturor refugiatilor care sosesc si am prezentat un plan de urgenta Comisiei Europene pentru gazduirea a 100.000 de refugiati', a declarat Olga Gerovassili, purtatoarea de cuvant a guvernului elen, in cadrul unei conferinte de presa.
In cadrul acestui plan, Grecia va avea nevoie de 480 de milioane de euro, a declarat oficialul grec, mentionand ca in tara se afla in prezent 23.000 de refugiati si migranti.
Grecia prevazuse pana acum sa primeasca intre 50.000 si 70.000 de migranti.
Luni, Comisia Europeana a afirmat ca 'este pe cale sa elaboreze un plan de urgenta pentru a ajuta Grecia' precum si alte tari din Europa de Vest cu scopul de 'a evita o posibila criza umanitara'.
Saptamana trecuta, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in cadrul unei intalniri cu premierul grec Alexis Tsipras la Bruxelles, a mentionat o suma de circa 500 de milioane de euro in acest scop.
Guvernul grec va folosi 'toate mijloacele diplomatice posibile pentru a gasi cea mai buna solutie pentru gestionarea fluxului de migranti', a mai spus Gerovassili.
Purtatoarea de cuvant a dat asigurari ca 'intreg mecanismul guvernamental a fost mobilizat si ca armata avanseaza foarte rapid pentru a finaliza lucrarile care i-au fost incredintate si ca in prezent 10.000 de persoane sunt hranite zilnic' de armata.
Din cauza restrictiilor impuse saptamana trecuta de numeroase tari europene si balcanice privind numarul migrantilor autorizati sa traverseze granita Greciei cu Macedonia, mii de refugiati, in principal sirieni, irakieni si afgani, sunt blocati in Grecia. Mai mult de 7.000 de persoane se aflau marti la Idomeni, la frontiera Greciei cu Macedonia, dupa ce aceasta din urma a limitat foarte mult numarul de migranti care pot intra pe teritoriul sau in ultimele zile.
Croatia ar putea trimite armata la frontiera pentru a gestiona criza migrantilor
Croatia ar putea desfasura fortele armate pentru a ajuta politia sa controleze fluxul de migranti, a declarat marti premierul Tihomir Oreskovic, citat de Reuters.
'Daca va deveni necesar sa utilizam armata, vom activa aceasta optiune. Va fi o asistenta pentru usurarea procedurii', a spus Oreskovic in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.
Slovenia vecina a aprobat o astfel de decizie luna trecuta, dupa ce a amendat legile in vigoare. Croatia va trebui sa urmeze sa urmeze o procedura similara pentru a implica armata in gestionarea fluxului de migranti.
Tihomir Oreskovic a spus ca Croatia este favorabila unei solutii la nivel european pentru a gestiona criza migrantilor.
Din septembrie anul trecut, peste 650.000 de migranti au tranzitat Croatia spre vestul Europei, in primul rand Germania, dar restrictiile la frontiere impuse de tarile de pe ruta balcanica au dus la o crestere a numarului de migranti de pe teritoriul Greciei, noteaza Reuters