Angajatii fast-food-urilor din 33 de tari protesteaza pe 15 mai. Nemultumirile pe care le au angajatii McDonald's si KFC

Ultima actualizare: 11-05-2014 07:21
fast food

Angajatii lanturilor de restaurante de tip fast-food vor lansa saptamana viitoare o zi de protest la nivel mondial, reclamand salarii si conditii de munca mai bune, au anuntat miercuri, la New York, reprezentanti ai miscarii, relateaza AFP.

Reuniti pentru prima data sub sigla unui sindicat international, UITA, angajatii din domeniul fast-food au ajuns la un acord cu privire la lansarea protestului pe 15 mai, cand vor avea loc greve in 150 de orase americane si actiuni de protest in 33 de tari, inclusiv in Japonia, Brazilia, Maroc si India.

"Muncitorii din zeci de tari de pe sase continente au anuntat ca se alatura miscarii tot mai importante in favoarea cresterii salariilor si acordarii unor drepturi mai bune de munca in restaurante ca McDonald's, Burger King, Wendy's si KFC", anunta organizatorii intr-un comunicat.

Un grup de 70 de manifestanti, originari din diverse tari, s-au adunat miercuri in fata unui restaurant McDonald's, in Manhattan, cu ocazia acestui anunt. In Statele Unite, angajatii in domeniul fast-food reclama un salariu de 15 dolari pe ora, reprezentand dublul salariului minim federal de 7,25 de dolari, aplicat in prezent in numeroase lanturi de restaurante de tip fast-food.

"Oamenii se mobilizeaza, a venit vremea schimbarii", a declarat pentru AFP o angajata McDonald's, Elizabeth Rene, in varsta de 24 de ani. Ea va participa saptamana viitoare la a treia greva in doi ani si jumatate.

Aproximativ 200 de angajati in domeniul fast-food au inceput sa manifesteze la New York, la sfarsitul lui 2012, un protest care s-a extins in peste 100 de orase americane. "Ne confruntam toti cu aceleasi provocari, aceleasi probleme, aceleasi lupte. Vom continua (sa protestam) pana cand ne vom atinge scopul", a declarat Massimo Fratini, coordonator UITA (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers' Associations), din care fac parte 396 de sindicate din 126 de tari, reprezentand in total 12 milioane de angajati.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO