Analiză: Atacul israelian asupra Iranului este cel mai mare din ultimele decenii
Atacul Israelului asupra Iranului pare a fi cel mai mare de la războiul Iran-Irak de la începutul anilor 1980, spune corespondentul Sky News Adam Parsons, la Ierusalim.
Acesta marchează un „moment semnificativ” în „relația crucială” dintre Israel și Teheran, spune el.
"A fost condamnat de Arabia Saudită ca fiind o încălcare a suveranității. Dar a fost susținut de SUA și de Regatul Unit ca arătând dreptul Israelului la apărare", adaugă el.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Parsons spune că Israelul „în mod crucial” nu a urmărit instalațiile nucleare și câmpurile petroliere iraniene, iar atacul „a făcut ceea ce au vrut Statele Unite să facă”.
„Ei [Israelul] nu au ajuns la cel mai înalt nivel de provocare... dar cu siguranță, acest lucru va fi descris în Iran ca un act de război”, spune el.
„Israelienii și iranienii vor sta acum și se vor gândi „ce se va întâmpla mai departe?” Aceasta este o întrebare crucială pentru această regiune”.
Iranul anunţă că are ”datoria de a se apăra” în urma unor atacuri israeliene soldate cu moartea a doi militari iranieni
Iranul anunţă sâmbătă că are ”datoria de a se apăra” după atacurile aeriene împotriva unor instalaţii de producţie de rachete ale Israelului, care a ameninţat Republica islamică că o va face ”să plătească un preţ mare” dacă va replica, relatează AFP.
Aceste bombardamente interin la o lună după atacuri iraniene cu 200 de rachete balistice în Israel, într-un moment în care armata israeliană se află în război cu două mişcări islamiste susţinute de către Iran, Hamas în Fâşia Gaza, de peste un an, şi Hezbollah în Liban, de la sfârşitul lui septembrie.
Atacul israelian împotriva unor ”instalaţii militare în provinciile Teheran, Kuzestan (sud-vest) şi Ilam (vest)”, la frontiera cu Irakul, a cauzat ”pagube limitate”, dau asigurări Forţele iraniene de Apărare Aeriană, în timp ce armata iraniană raportează moartea a doi militari, fără să precizeze unde anume.
În urma tragerii a aproximativ 200 de rachete iraniene la 1 octombrie, Israelul a jurat să se răzbune, iar Teheranul a asigurat, la rândul său, că este pregătit să riposteze unui atac, alimentând temeri cu privire la un război regional.
”Iranul consideră că are dreptul şi datoria să se apere împotriva actelor de agresiune străină”, declară şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi, citând ”baza dreptului inerent la legitimă apărare care figurează în Articolul 51 al Chartei ONU”.
Armata israeliană a anunţat că a ”lovit instalaţii de producţie de rachete (...) pe care Iranul le trage împotriva Israelului de un an. Aceste rachete erau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii Israelului”.
”Regimul iranian şi releurile sale în regiune au atacat fără încetare Israelul de la 7 octombrie (2023) pe mai multe fronturi, inclusiv prin atacuri directe de pe teritoriul iranian”, a anunţat Israelul.
Răspuns încheiat
Potrivit armatei israeliene, atacurile au vizat de asemenea ”baterii de rachete (de tip) sol-aer şi alte sisteme aeriene care aveau drept scop să restrângă libertatea Israelului de a opera în Iran”.
”Toţi cei care ameninţă Israelul şi încearcă să arunce regiunea într-o escaladare mai largă vor plăti un preţ mare”, ameninţă un purtător de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.
El dă asigurări că armata israeliană şi-a ”încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva israelului”.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în Iran, agenţia oficială de presă Irna a anunţat primele detonări către ora locală 2.15 (2.45, ora României), la vest de Teheran, în timp ce televiziunea de stat anunţa ”şase detonări puternice” în jurul Teheranului, ”legate de activarea sistemului de apărare aeriană”.
Jurnalişti AFP au auzit detonări continue însoţite de urme luminoase pe cer, pe care le-au văzut din centrul capitalei iraniene.
Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţa redeschiderea spaţiului aerian, închis după atac, încă de la ora locală 9.00 (9.30, ora României).
Aproape în acelaşi moment, în Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad este aliatul Iranului, agenţia de presă de stat Sana a anunţat sâmbătă că Israelul a desfăşurat un atac aerian împotriva unor ”poziţii militare” asupra teritoriului său ”în cursul nopţii”.
În Irak, facţiuni din cadrul ”Rezistenţei Islamice” - o nebuloasă de grupări armate irakiene aliate Teheranului - au revendicat sâmbătă în zori un atac cu dronă împotriva unei ”ţinte militare” în nordul Israelului.
Irakul a anunţat suspendarea traficului în toate aeroporturile irakiene până la noi ordine, din cauza unor ”tensiuni regionale”.