Analiza AFP: Angela Merkel se confrunta cu cea mai profunda criza interna in cei 10 ani de cand se afla la putere

Dată publicare: 19-11-2015 10:54
Dată actualizare: 22-11-2015 06:59


Angela Merkel

Angela Merkel se confrunta cu cea mai profunda criza interna in cei 10 ani de cand se afla la putere, ca urmare a politicii sale de deschidere in fata afluxului de refugiati, politica tot mai contestata in Germania si Europa, analizeaza AFP.

Aflata pe un val de popularitate datorita bunelor rezultate economice si clasata cu regularitate de Forbes in topul celor mai puternici lideri ai planetei, Merkel isi imagina, in urma cu numai cateva luni, ca va sarbatori in cu totul alta atmosfera, duminica, un deceniu de putere - la care a ajuns la 22 noiembrie 2005, printr-un vot al deputatilor - care face din ea cel mai longeviv sef de guvern din UE, relateaza Agerpres.

Afluxul de refugiati ce ar urma sa se inregistreze in acest an in Germania, de circa un milion de oameni carora Merkel le-a deschis frontierele de la inceputul lui septembrie, i-a fragilizat in mod brutal pozitia. “Inceputul sfarsitului”, indrazneste sa scrie prestigiosul saptamanal Die Zeit. “Cancelarul izolat: cea care trecea in urma cu putin timp drept cea mai puternica femeie din Europa s-a pomenit acum in defensiva”, noteaza si Der Spiegel.

Sondajele de opinie dezvaluie o sustinere in puternica scadere pentru “familia” sa conservatoare, uniunile crestine CDU si CSU (34% intentii de vot, comparativ cu 41,5% in alegerile din 2013), in conditiile in care electoratul sau se simte tradat in asteptarile sale. Partidul de dreapta populist anti-refugiati Alternativa pentru Germania (AfD) profita de situatie, pentru a inregistra o crestere de 10%.

Nu exista nicio indoiala, aceasta este cea mai mare sfidare a mandatului sau”, recunoaste unul dintre consilierii apropiati ai Angelei Merkel, sub protectia anonimatului. In cadrul partidului sau, Merkel este nevoita sa infrunte o rebeliune fara precedent, de jos pana la varf. Filiala bavareza a CSU se afla in opozitie fatisa si doi piloni importanti ai CDU din guvern, ministrul de interne Thomas De Maiziere si cel al finantelor Wolfgang Schaeuble, nu mai ezita sa-si afiseze dezacordul, pledand pentru reinchiderea frontierelor.

In fata nemultumirilor, Merkel a fost nevoita sa-si modifice politica in ultimele saptamani: sa inaspreasca dreptul de azil, sa revina la controlul de la frontiere, la expulzarile accelerate si, de curand, la retrimiterea de cetateni sirieni in tarile pe unde au intrat in UE, cu exceptia cazurilor in care acestia au intrat prin Grecia. Iar sustinatorii unei linii ferme au devenit si mai vocali dupa atentatele de la Paris, confirmare, in opinia lor, a riscului ca printre refugiati sa se infiltreze si jihadisti. “Parisul schimba totul. Imigratia necontrolata si ilegala nu poate continua in acest mod”, a declarat un responsabil al CSU, Markus Soeder.

Admirata pana acum pentru ultrapragmatismul ei, pentru capacitatea sa de a-si adapta politica la “umorile” opiniei publice, Angela Merkel a fost pusa in dificultate, dupa ce si-a dezvaluit, poate pentru prima data in timpul mandatului sau, adevaratele sale convingeri. Marcata de “cortina de fier”, in spatele careia ea a crescut in Republica Democrata Germana (comunista), impregnata de educatia data de tatal sau, pastor, Merkel pare sa-si fi asumat o “misiune” in problema refugiatilor.

“Ea are valori extrem de ferme si crede ca nu exista decat o singura optiune posibila in aceasta problema”, estimeaza Constanze Stelzenmueller, analist la Brookings Institution, specializata in problemele Germaniei. Altfel spus, criza migratiei “este cumva felul ei de a da jos (inca o data) Zidul” Berlinului, explica aceasta. Este Angela Merkel condamnata politic daca va persista in aceasta atitudine? Germania nu a ajuns inca aici, chiar daca unele mass-media fac speculatii cu privire la o inlaturare a ei de la putere, in favoarea lui Wolfgang Schaeuble.

Cancelarul are putini rivali seriosi in CDU, iar partidul social-democrat nu profita de pe urma esecurilor sale, pentru ca popularitatea pe care o pierde in tabara sa, Merkel o recastiga in cea de stanga. Astfel, filosoful Juergen Habermas, de obicei unul dintre principalii sai contestatari, nu conteneste acum cu laudele: “Cine s-ar fi putut astepta la asa ceva din partea Angelei Merkel?”, se entuziasmeaza el. “Merkel are opozanti in propria tabara, dar si multi sustinatori in alta parte, in societatea civila, printre cei de stanga in special”, subliniaza istoricul Paul Nolte, potrivit caruia “ea are un mandat din partea societatii civile si din acest motiv nu va putea fi inlaturata usor”.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO