Germania acuza dur Austria ca trimite haotic peste granita migrantii ca sa scape de ei. Ultimatumul primit de Angela Merkel
Exodul refugiatilor duce la ridicarea unei noi bariere de data aceasta la granita dintre Austria si Slovenia. Ministrul austriac de interne spune ca asta nu va insemna inchiderea frontierei, ci va permite intrarea "ordonata si controlata" a migrantilor.
Iar Slovenia analizeaza si ea posibilitatea de a ridica un gard la granita cu Croatia. Odata cu agravarea crizei, se intetesc tensiunile, dintre tarile europene. Intr-o declaratie, de o asprime neobisnuita, oficialii germani acuza Austria vecina ca actioneaza dezordonat ca sa scape cat mai rapid de refugiati. In ceea ce priveste bariera pe care austriecii au anuntat ca o vor ridica la granita cu Slovenia, utilitatea proiectului ridica semne de intrebare.
Potrivit presei vieneze, ar fi vorba de o bariera ce se va intinde pe mai multi kilometri de o parte si de alta a punctului de trecere a granitei. Drept justificare a deciziei, ministrul austriac de interne a explicat ca "in ultimele saptamani migrantii au devenit mai nerabdatori, agresivi si emotivi".
In aceste conditii, n-ar fi de mirare daca tot mai multi vor alege ruta arctica spre Europa. Dupa ce ajung cu chiu cu vai in Rusia, refugiatii trec frontiera catre Norvegia. Pentru asta, unii se chinuiesc sa pedaleze pe zapada proaspata, altii nici macar nu se mai obosesc sa urce in sa. Pentru ca legislatia rusa permite trecerea acestei granite doar cu vehicule, s-au gasit rapid intreprinzatori rusi care le vand refugiatilor biciclete, cu 200 de dolari bucata. Sunt atat de vechi, incat adesea nu rezista nici cateva sute de metri. Prin urmare, in partea norvegiana a granitei, se aduna stive de biciclete inutilizabile.
Valul de refugiati provoaca tensiuni intre Germania si Austria; Merkel primeste un ultimatum din partea CSU
Guvernul de la Berlin a acuzat miercuri autoritatile austriece ca aduc refugiatii la granita dupa caderea intunericului, astfel incat acestia sa poata patrunde in Germania. Acuzatii similare la adresa Austriei au fost formulate anterior si de seful guvernului din landul Bavaria, Horst Seehofer, care a dat totodata un ultimatum cancelarului Angela Merkel sa ia pana duminica masuri de limitare a numarului de migranti, transmite agentia Reuters, relateaza Agerpres.
“In ultimele zile Austria a actionat dezordonat”, a indicat la o conferinta de presa ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, declaratia sa reprezentand cea mai severa critica publica lansata de guvernul german la adresa Austriei de cand a inceput criza refugiatilor.
“Am constatat ca refugiatii sunt adusi la granita dupa caderea intunericului, fara sa fim informati. Am avut contacte intense. Austria a acceptat ieri sa revina la o procesare ordonata. Sper ca acest lucru sa se intample imediat”, a adaugat ministrul de interne german. El a atras atentia ca numarul migrantilor veniti mai ales din Orientul Mijlociu dupa ce au parcurs “ruta Balcanilor” a crescut “semnificativ”, fara sa dea cifre concrete, iar in prezent in Bavaria se depun mari eforturi pentru primirea si redistribuirea acestor persoane in celelalte state federale.
Interventia lui Thomas de Maiziere survine dupa ce seful executivului bavarez, Horst Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) a cancelarului Merkel, i-a dat un ultimatum acesteia din urma sa ia pana duminica masuri pentru a limita numarul solicitantilor de azil, avertizand ca, in caz contrar, guvernul bavarez va fi nevoit sa-si examineze optiunile, fara sa ofere detalii.
In aceeasi declaratie, acordata ziarului Passauer Neue Presse, Seehofer a acuzat si el Austria ca permite trecerea necontrolata a migrantilor in Germania. Guvernul bavarez a mai avertizat si la inceputul lunii ca va lua masuri exceptionale, inclusiv returnarea unor migranti in Austria, daca Merkel nu ia atitudine, dar nu si-a pus in practica amenintarile.
In incercarea de a gasi solutii si de a dezamorsa tensiunile provocate in interiorul coalitiei de la Berlin de afluxul masiv de migranti, duminica va avea loc o intalnire a liderilor acestei coalitii, respectiv Angela Merkel, Horst Seehofer si vicecancelarul Sigmar Gabriel, liderul social-democratilor.
Autoritatile de la Berlin se asteapta sa primeasca anul acesta pana la un milion de cereri de azil din partea refugiatilor, numai marti intrand in Germania dinspre Austria circa 5.500 de migranti, de obicei cifrele inregistrate zilnic fiind mult mai mari, depasind chiar 10.000.
In urma acuzatiilor ca a incurajat acest aflux prin promovarea unei politici de deschidere fata de imigrantii extracomunitari, in special cei sirieni, guvernul de la Berlin a luat deja masuri pentru stavilirea acest val migrator, astfel ca duminica a intrat in vigoare un prim pachet legislativ ce prevede in principal masuri pentru grabirea examinarii cererilor de azil, dar si a expulzarii celor carora li s-a respins cererea, precum si reducerea ajutoarelor sociale pentru acesti imigranti.
Ministrul german de interne avertizeaza refugiatii afgani ca putini dintre ei vor putea ramane in Germania
Numarul ridicat al afganilor care cer statutul de refugiat in Germania este “inacceptabil”, a apreciat miercuri ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, indemnandu-i totodata pe tinerii afgani sa ramana tara lor natala pentru a o reconstrui, relateaza agentiile AFP si EFE.
Dupa Siria, Afganistanul este a doua tara de origine a migrantilor care cer azil in Germania, a precizat Thomas de Maiziere la o conferinta de presa dedicata ultimelor evolutii ale crizei provocate de valul de migranti veniti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia. El a subliniat ca numarul mare al migrantilor afgani nu i se pare justificat, in conditiile in care pentru stabilizarea Afganistanului s-au depus multe eforturi, inclusiv de catre Germania.
Prin urmare, oficialul german a avertizat solicitantii de azil afgani ca “nu pot aspira toti sa ramana in Germania”, anuntand totodata ca se vor purta negocieri cu guvernul de la Kabul pentru repatrierea celor a caror cerere de azil este respinsa.
Thomas de Maiziere a admis ca in Afganistan exista in continuare probleme de securitate, dar acestea variaza mult de la o regiune la alta si pe ansamblu aceste probleme nu pot explica un aflux atat de mare de refugiati.
Pe de alta parte, el a confirmat ca de la inceputul anului au fost expulzati din Germania catre tarile lor de origine circa 11.000 de migranti a caror cerere de azil a fost respinsa, iar alti circa 27.000, proveniti mai ales din Balcani, au fost instiintati ca trebuie sa paraseasca Germania.
In urma acuzatiilor ca a incurajat afluxul de refugiati prin promovarea unei politici de deschidere fata de imigrantii extracomunitari, in special cei sirieni, guvernul de la Berlin a luat deja cateva decizii pentru stavilirea acest val migrator, astfel ca duminica a intrat in vigoare un prim pachet legislativ ce prevede in principal masuri pentru grabirea examinarii cererilor de azil, dar si a expulzarii celor carora li s-a respins cererea, precum si reducerea ajutoarelor sociale pentru acesti migranti.
Austria va ridica o bariera la granita cu Slovenia
Austria va ridica o bariera de-a lungul granitei cu Slovenia, pentru a tine sub control fluxul de migranti, a anuntat miercuri ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, relateaza AFP, citata de Agerpres. Ambele tari sunt membre ale Uniunii Europene, aminteste France Presse. “Este vorba sa fie asigurata o intrare ordonata, controlata in tara noastra, (nu-i vorba) de inchiderea granitei”, a explicat ministrul austriac, la postul de televiziune Oe1. “In ultimele saptamani grupuri de migranti au devenit mai nerabdatori, agresivi si emotivi” si “trebuie sa ne luam toate masurile de precautie”.
Membra a partidului conservator (OVP), aliat in coalitia guvernamentala cu social-democratii, Johanna Mikl-Leitner a apreciat necesara luarea de “masuri ferme, durabile” in fata riscului de busculade de migranti si refugiati care asteapta de obicei ore intregi in frig sa treaca granita intre cele doua tari.Oficialul austriac nu a facut precizari referitoare la forma pe care o va lua aceasta bariera, care potrivit media, se va extinde pe mai multi kilometri de o parte si de alta a punctului de trecere a granitei.
Mikl-Leitner a facut mai multe referiri in ultimele zile la o consolidare a dispozitivului de la granita austriaca unde sosesc in fiecare zi mii de migranti care au traversat Slovenia. Ea a vorbit marti de “masuri structurale” fara a da detalii asupra proiectului sau. vMinistrul a fost tinta a numeroase critici saptamana trecuta in Austria, in timp ce pleda pentru construirea unei “fortarete Europa”.
Dar Partidul Social-Democrat al cancelarului austriac Werner Faymann nu parea miercuri a fi in dezacord cu anuntul ministrului. Ministrul apararii, social-democratul Gerald Klug, a declarat intr-un interviu ca este pregatit sa aiba in vedere un sistem de bariere “pentru a fi in masura sa controleze sosirea imigrantilor intr-o maniera organizata”.
Ungaria a inchis la mijlocul lunii octombrie a doua dintre granitele sale, cea cu Croatia, blocata cu un gard de sarma ghimpata, provocand o schimbare spre Slovenia a itinerariului migrantilor si refugiatilor care se deplaseaza din Grecia spre nordul Europei. Aproape 90.000 de imigranti au tranzitat Slovenia din 17 octombrie.
Germania: Criza migratorie nu poate fi rezolvata cu bariere sau ziduri
Criza refugiatilor cu care se confrunta Europa nu poate fi rezolvata prin ridicarea de “bariere sau ziduri“, a afirmat miercuri un purtator de cuvant al guvernului german, dupa ce Viena a anuntat ca va instala o bariera la frontiera sa cu Slovenia, relateaza AFP. “Nu credem ca problema actuala a refugiatilor, criza refugiatilor care ii vizeaza pe toti in Europa, poate fi rezolvata prin construirea de bariere sau ziduri“, a declarat Steffen Seibert intr-o conferinta de presa la Berlin.