Slovenia face apel la armata si la UE dupa ce 8000 de migranti au intrat luni in tara: "Ne depaseste intreaga capacitate"

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul sloven spune ca este "depasit" de fluxul continuu de migranti care vin din Croatia, incepand de sambata. Asa ca vrea sa recurga la armata pentru a gestiona criza.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

O lege in acest sens a fost inaintata parlamentului marti, in regim de maxima urgenta. Intre timp, Croatia a deschis granita cu Serbia, unde, din cauza ploii fara sfarsit, 10.000 de migranti ramasesera blocati intr-o mare de noroi.

Ca sa poata mobiliza armata la granita, executivul de la Liubliana a inaintat Parlamentului o lege in regim de maxima urgenta. Totodata, slovenii au lansat un apel la solidaritate europeana, in contextul in care numai luni au intrat in tara peste 8.000 de straini, dinspre Croatia. Iar luni seara, Croatia a redeschis granita cu Serbia, unde, din cauza ploii fara sfarsit, 10.000 de oameni au stat blocati zeci de ore intr-o mare de noroi.

Aya are 8 ani. Este murdara de noroi din cap pana in picioare si tremura pe un camp, de langa orasul sarb Berkasovo, aproape de granita croata. La fel ca ea foarte multi adulti si copii au plecat in pribegie desculti sau imbracati cu hainele de vara.

Citește și
Angela Merkel si premierul turc
Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti
Putin spune că are o rachetă care poate anihila America, dar aceasta explodează în siloz

Damian Grammaticas, BBC News: "Ploua incontinuu de ieri. Si atat timp cat tarile aflate pe ruta imigrantilor - Austria, Slovenia si acum Croatia - limiteaza numarul celor carora li se permite sa le traverseze teritoriul, acesti oameni raman blocati aici, in noroi si frig".

La inceput, doar copiii si infirmii au fost lasati sa treaca granita. Aya si mama ei, insarcinata, au reusit sa intre in Croatia. Nu si sotul femeii.

Cele cateva corturi de la Berkasovo n-au cum sa cuprinda puhoiul de oameni.

Iroda Asqarova, voluntar al unei agentii umanitare: "Sunt disperati. Vin la noi si ne cer haine uscate. Sunt uzi pana la piele".

10.000 de migranti au ramas blocati in Serbia, aproape toata ziua de luni. Abia spre seara, Croatia a acceptat sa deschida granita si cateva mii de oameni au apucat sa treaca.

In cele din urma, si Slovenia a revenit asupra limitei fixate initial si acum permite intrarea a 5 mii de refugiati zilnic.Contrar asteptarilor, vremea rea nu a subtziat fluxul migrantilor. Toti sunt parca manati de la spate de teama ca granitele nu vor mai fi deschise multa vreme.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

Depasita de situatie, Slovenia face apel la armata si la UE
Mai multi parlamentarii germani vor garduri la granita
In martie va fi propus un nou plan de repartizare in UE a 200.000 de refugiati
Zece mii de migranti au intrat in ultimele ore in Macedonia

Depasita de situatie, Slovenia face apel la armata si la UE

Un amendament la legea apararii ar urma sa fie adoptat marti de parlamentul sloven. In prezent, interventia armatei privind controlul frontierei este limitata strict la o asistenta logistica.

''Fluxul de migranti in ultimele trei zile ne depaseste intreaga capacitate de a-l gestiona. Acest amendament va permite sa li se incredinteze soldatilor sarcini suplimentare, in circumstante specifice si cu acordul parlamentului. Slovenia face un apel la statele si institutiile Uniunii Europene sa se mobilizeze activ pentru a raspunde acestei poveri disproportionate pentru tara noastra. Pentru Slovenia, solidaritatea europeana este pusa la incercare'', a indicat guvernul de la Ljubljana, intr-un comunicat dat publicitatii dupa o reuniune de urgenta.

Autoritatile slovene au anuntat ca luni au intrat in tara peste 8.000 de imigranti veniti dinspre Croatia, dintre care numai 2.000 si-au putut continua calatoria spre Austria. Ljubljana a acuzat autoritatile austriece ca nu permit decat intrarea unui numar limitat de imigranti, critici respinse insa de Viena. Politia austriaca a raportat insa 4.280 de sosiri, luni, dinspre Slovenia, ceea ce inseamna dublul numarului avansat de autoritatile slovene.

''Nu este vorba despre o stare de urgenta si despre introducerea unei conditii extraordinare, ci despre consolidarea controlului la granita. Slovenia trebuie sa reactioneze in contextul in care Croatia refuza sa colaboreze pentru a gestiona aceasta criza a migrantilor'', a explicat premierul sloven Miro Cerar pentru postul national de radio.

Fluxul de imigranti a fost reorientat sambata spre teritoriul sloven, dupa ce Ungaria, principala tara de tranzit pana acum, si-a inchis frontiera cu Croatia. Tot sambata, Ungaria a anuntat ca va reintroduce temporar controalele la granita sa cu Slovenia.

Autoritatile slovene si croate precizasera vineri ca nu vor restrictiona fluxul de imigranti atat timp cat Austria si Germania sunt dispuse sa ii primeasca pe acestia pe teritoriile lor.

Parlamentarii germani vor garduri la granita Germaniei

Construirea unui gard de-a lungul frontierei cu Austria nu va opri migrantii care sosesc in Germania, a declarat luni purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. Comentariile lui Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, au loc dupa aparitia unor informatii potrivit carora un grup de politicieni conservatori din Germania lucreaza la redactarea unor propuneri pentru a inchide granita cu ajutorul unor garduri.

188 de parlamentari, printre care si membri ai Partidului Crestin Democrat, al Angelei Merkel, au pregatit proiecte de legi pentru a intari granitele Germaniei cu garduri, relateaza The Telegraph,a daugand ca "planul reprezinta un mod de a contracara politica Angelei Merkel in ceea ce priveste criza refugiatilor".

Initiativa parlamentarilor vorbeste despre un mod de aparare in stilul Zidul Berlinului la granitele Germaniei, relateaza The Independent. Propunerile acestora includ ridicarea unor garduri de sarma ghimpata de-a lungul granitei de est a Germaniei - asemanatoare cu cele care au fost inlaturate dupa cadearea Zidului Berlinului, mai comenteaza The Independent. Merkel a refuzat pana acum orice propunere legata de ridicarea unor ziduri la granitele Germaniei.

In martie va fi propus un nou plan de repartizare in UE a 200.000 de refugiati

Comisia Europeana va propune in martie un nou plan de repartizare in statele membre UE a 200.000 de refugiati, adusi direct din taberele situate in tari ca Turcia, Iordania si Liban, pentru a combate fluxul masiv de imigranti care vin in spatiul comunitar, relateaza Financial Times. Oficialii europeni vor incerca sa redacteze noul plan pe baza recomandarilor facute de Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR), care a cerut UE sa preia alti 200.000 de refugiati direct din tarile care nu fac parte din blocul comunitar, precum Libanul si Turcia. Numarul final al refugiatilor care ar urma sa fie repartizati in UE nu a fost deocamdata hotarat, potrivit unor oficiali.

Zece mii de migranti au intrat in ultimele ore in Macedonia

Zece mii de migranti au intrat in ultimele 24 de ore in Macedonia, de sambata pana spre duminica pana la ora locala 18:00 (16:00 GMT), a anuntat luni politia macedoneana la Skopje, potrivit AFP. Aceasta cifra corespunde cu cea difuzata de Crucea Rosie locala si organizatiile neguvernamentale. 'De sambata seara pana duminica la 18:00, 10.000 de migranti au fost inregistrati in Macedonia si fluxul nu a scazut pana la miezul noptii (22:00 GMT)', a declarat un responsabil al politiei locale citat de France Presse. Jasmin Redzepi, un responsabil al organizatiei neguvernamentale Legis, a carei voluntari se afla la Gevgelija, punct de frontiera intre Macedonia si Grecia, a declarat ca 'numarul migrantilor care au intrat (de sambata seara in Macedonia) este mai mare' decat aceasta cifra si ca intrarea lor a continuat in ritm accelerat pana duminica seara tarziu.

Articol recomandat de sport.ro
”O dorință veche!” Andrei Rațiu dă lovitura! Spaniolii au anunțat că fundașul român este aproape de transferul carierei
”O dorință veche!” Andrei Rațiu dă lovitura! Spaniolii au anunțat că fundașul român este aproape de transferul carierei
Citește și...
Un refugiat afgan, injunghiat mortal de un conational in Germania. Ce a facut apoi atacatorul
Un refugiat afgan, injunghiat mortal de un conational in Germania. Ce a facut apoi atacatorul

Un solicitant de azil in varsta de 20 de ani, de origine afgana, a fost injunghiat mortal sambata seara de colegul sau de apartament, un alt refugiat afgan, in varsta de 18 ani.

Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti
Intelegerea la care au ajuns Merkel si premierul de la Ankara. Ce primeste Turcia in schimbul stoparii afluxului de imigranti

"Iti dau ca sa-mi dai" - dictonul latin rezuma nimerit negocierile avute duminica la Istanbul de cancelarul german cu seful guvernului turc.

Slovenia apeleaza la armata pentru a face fata fluxului de imigranti. Ungaria anunta ca reintroduce controalele la granita
Slovenia apeleaza la armata pentru a face fata fluxului de imigranti. Ungaria anunta ca reintroduce controalele la granita

Ungaria a inchis vineri noapte granita cu Croatia, iar autoritatile de la Zagreb au instituit un nou "coridor", in directia Sloveniei, care ii va indrepta pe refugiati spre Austria.

Recomandări
Ciolacu spune că România e pregătită să doboare drone care intră în spațiul său aerian. În ce condiții se poate întâmpla asta
Ciolacu spune că România e pregătită să doboare drone care intră în spațiul său aerian. În ce condiții se poate întâmpla asta

Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că dacă o dronă va intra în spaţiul aerian românesc având o ţintă civilă sau militară, acea dronă va fi doborâtă.

Ludovic Orban şi-a depus candidatura la BEC: „Voi fi un preşedinte surprinzător, implicat, simţitor”
Ludovic Orban şi-a depus candidatura la BEC: „Voi fi un preşedinte surprinzător, implicat, simţitor”

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache, cu acest prilej afirmând că va fi un preşedinte "de multe ori surprinzător".

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost respinsă de CCR. Motivarea judecătorilor (Surse)
Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost respinsă de CCR. Motivarea judecătorilor (Surse)

CCR a anunțat, sâmbătă, că s-au depus 7 contestaţii care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. Judecătorii au decis, în final, că Diana Șoșoacă nu mai poate candida.