Angela Merkel, in vizita oficiala in China. Cancelarul german solutionarea disputelor din Marea Chinei de Sud
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, la Beijing, ca are incredere in dezvoltarea economiei chineze, dupa o intalnire cu premierul chinez Li Keqiang, transmite Reuters.
China si Europa ar trebui sa realizeze un studiu de fezabilitate privind discutiile asupra unui acord de liber schimb cat mai repede posibil, a spus prim-ministrul chinez in timpul intalnirii cu cancelarul german.
Li Keqiang a subliniat de asemenea ca tara sa ar fi o piata uriasa pentru Germania, putand invata in acelasi timp de la industria germana.
Angela Merkel a declarat la randul sau ca Germania sustine o semnare "extrem de rapida" a tratatului de investitii UE-China, care ar deschide calea pentru un studiu de fezabilitate privind discutiile asupra unui acord de liber schimb.
In cadrul unei ceremonii supervizate de cei doi lideri, China si Germania au semnat un acord-cadru pentru cooperare strategica intre compania Volkswagen si Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).
ICBC este cea mai mare banca din China in functie de active, in timp ce Volkswagen este cea mai bine vanduta marca auto in China.
Cu ocazia vizitei Angelei Merkel la Beijing, companiile chineze au facut o comanda de 130 de avioane Airbus in valoare de 17 miliarde de dolari, a precizat pentru DPA un oficial al Airbus.
"Este una dintre cele mai mari comenzi facute vreodata de China" de la Airbus, a spus oficialul citat.
De altfel, companii chineze si germane au semnat joi acorduri in valoare totala de zeci de miliarde de dolari.
Cancelarul german a mai cerut Chinei sa solutioneze tensiunile teritoriale din Marea Chinei de Sud in cadrul unor tribunale internaţtionale, afirmand ca este important ca rutele maritime comerciale sa ramana deschise.
China considera drept apele sale teritoriale zona de 12 mile nautice in jurul acestor insule artificiale construite pe recifuri de corali, dar SUA resping aceasta revendicare, estimand ca Beijingul nu-si poate aroga astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.
Beijingul revendica cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud si la inceputul acestei luni a avertizat ca nu va permite nicio incalcare a apelor sale teritoriale in numele libertatii de navigatie. Arhipelagul Spratly, din care fac parte circa o suta de insulite si recifuri nelocuite, este revendicat si de Vietnam, Filipine, Malayezia si Brunei.
Merkel este insotita in vizita sa de doua zile in China de o delegatie de 20 de oameni de afaceri.