Analiza AFP: Africa de Sud s-a resemnat deja si a trecut la perioada post-Mandela
Africa de Sud, care are un adevarat cult pentru primul sau presedinte de culoare Nelson Mandela, a traversat de mult "doliul" absentei sale pe scena politica si ia in calcul disparitia acestei personalitati.
, in varsta de aproape 95 de ani, spitalizat in trei randuri, incepand din decembrie, pentru infectii respiratorii, nu mai intervine in mersul tarii de mai multi ani, continua AFP.
Decesul sau "nu va schimba in mod considerabil fata Africii de Sud, deoarece el s-a retras din viata publica de mai multi ani" si "are o influenta politica foarte limitata", declara acum cateva luni pentru AFP Frans Cronje, adjunctul directorului Institutului pentru Relatii Interrasiale (SAIRR).
Totodata, adauga el, "indiferent cand se va intampla, va fi un soc imens si un imens doliu national, din cauza influentei pe care el a avut-o asupra Africii de Sud in ultimii 70 de ani si asupra vietii majoritatii sud-africanilor".
NELSON MANDELA a vorbit in public pentru ultima data in aprilie 2009, la un miting electoral al partidului sau, Congresul National African (ANC, la putere).
La vremea respectiva, el a recunoscut in mod indirect principalul sau esec, declarand ca "este necesar sa ne amintim ca prima noastra sarcina este sa eradicam saracia si sa asiguram o viata mai buna tuturor".
Ales presedinte in 1994, pentru un mandat de cinci ani, el a delegat rapid gestionarea afacerilor curente vicepresedintelui sau Thabo Mbeki, care i-a luat ulterior locul (1999-2008), dupa care acesta a urmat Kgalema Motlanthe si Jacob Zuma, in 2009.
"In randul anumitor factiuni minoritare ale populatiei, ingrijorarile persista cu privire la ceea ce se va intampla daca moare Mandela. Africa de Sud ramane o tara divizata", noteaza Olmo von Meijenfeldt, un cercetator la Institutul pentru Democratie in Africa (IDASA).
Insa, adauga el, Nelson Mandela "nu mai este implicat in viata noastra democratica de zece ani, iar acest lucru nu impiedica Africa de Sud sa fie foarte stabila de zece ani".
Zvonuri insistente, raspandite pe retele de socializare, incearca sa acrediteze ideea unei revolte si masacrari a albilor dupa moartea lui Mandela, insa, potrivit unor analisti, asemenea speculatii releva mai degraba o fantasma decat realitatea.
In opinia lui von Meijenfeldt, Nelson Mandela incarneaza totodata nostalgia primilor ani de dupa apartheid, marcati de "o mare euforie si o energie pozitiva in legatura cu ceea tara era capabila sa realizeze actionand impreuna si, poate, de un pic de naivitate cu privire la provocarile viitoare".
In februarie 2012, publicatia sud-africana Times scria, dupa o luna de la spitalizarea lui Mandela pentru examene medicale, ca "el ramane tatal noii noastre natiuni post-apartheid, iar prezenta sa - chiar daca nu mai ocupa spatiul public - este mangaietoare. Imaginarea Africii de Sud fara el ne arunca pe multi dintre noi intr-o tristete de negandit".
Tonul, dupa un an, s-a schimbat. In urma unor spitalizari succesive, spiritele s-au pregatit pentru disparitia sa, pana acolo incat unii dintre apropiatii sai isi exprima, in prezent, in mod deschis dorinta sa nu mai fie mentinut cu disperare in viata.
Duminica dimineata, unul dintre prietenii sai foarte vechi declara pentru presa ca "familia trebuie sa il lase acum, pentru ca Dumnezeu sa isi urmeze calea. Ei trebuie sa il lase, spiritual, si sa isi puna credinta in Dumnezeu (...). Vom spune iti multumim, Doamne, pentru ca ne-ai dat acest om si il vom lasa sa plece".