Cei 27 de ani petrecuti in inchisoare i-au afectat sanatatea lui Nelson Mandela
Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, a avut numeroase probleme de sanatate cauzate adesea de cei 27 de ani petrecuti in inchisoare.
In 1985, la inchisoare, Nelson Mandela a fost operat de prostata hipertrofiata care ii bloca fluxul urinar. El avea, pe atunci, 67 de ani, scrie Mediafax.
In 1988, eroul luptei antiapartheid cunoaste cea mai serioasa problema de sanatate, fiind internat la Spitalul din Stellenbosch, in apropiere de Cape Town (sud-vest), dupa ce s-a plans de o puternica tuse contractata din cauza umiditatii din celula de la inchisoare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pentru ca sufera de tuberculoza, medicii ii dreneaza doi litri de lichid din plamani si Mandela petrece sase saptamani la spital, dupa care este transferat, in convalescenta, intr-o clinica mai apropiata de inchisoarea sa, unde va fi primul pacient de culoare.
In 2001, la 11 ani dupa eliberare, fostul presedinte este tratat prin radioterapie de cancer la prostata. Anul urmator, el declara pentru jurnalisti ca s-a vindecat definitiv.
In plus, anii de munca fortata in carierele de calcar de pe Robben Island i-au afectat glandele lacrimale, atacate de alcalinitatea rocilor.
La cateva luni dupa alegerea ca presedinte al Republicii, in timpul primului scrutin multirasial din 1994, el a fost operat de cataracta. Din cauza restrictiilor foarte riguroase, fotografii nu sunt autorizati sa utilizeze flashuri in prezenta sa.
La 25 ianuarie 2011, la varsta de 92 de ani, Mandela este spitalizat timp de doua zile pentru o infectie respiratorie acuta.
El este internat din nou la spital pe 25 februarie 2012 din cauza unor dureri abdominale, dar paraseste institutia a doua zi dupa ce este supus unei colonoscopii, o interventie medicala pentru a vedea direct cavitatea abdominala in vederea stabilirii unui diagnostic. Atunci, medicii au considerat ca nu avea nimic grav.
La 8 decembrie 2012, el este spitalizat la Pretoria din cauza unei infectii pulmonare. Cateva zile mai tarziu, pe 15 decembrie, este supus cu succes unei endoscopii pentru a-i extrage calculi biliari.
Dupa 18 zile de spitalizare - cea mai lunga internare in spital din 1988 - el este externat si continua sa primeasca ingrijiri medicale la domiciliul sau din Johannesburg. Medicii sai l-au declarat vindecat la 6 ianuarie 2013.
Mandela este spitalizat timp de 24 de ore in zilele de 9 si 10 martie 2013 pentru examene medicale, ale caror rezultate sunt "satisfacatoare", potrivit presedintiei sud-africane.