Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud

×
Codul embed a fost copiat

Nelson Mandela a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.

Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, Mandela, a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990. Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.

Insa, chiar inainte sa fie eliberat, el a invatat sa-si inteleaga adversarii - cunoscandu-le limba, afrikaans, si poezia - sa-i ierte si sa lucreze cu ei. Aceasta ii va aduce Premiul Nobel pentru Pace in 1993, impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Arhiepiscopul Desmond Tutu, o alta figura a luptei antiapartheid distinsa cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drept "icoana mondiala a reconcilierii" care a reusit sa faca din tara sa o democratie multirasiala si relativ stabila. Sub culorile Congresului National African (NAC), Mandela a fost primul presedinte al noii "natiuni curcubeu", in perioada 1994-1999.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in satul Mvezo, in Transkei (sud-est), in clanul regal Thembu al etniei xhosa. Ulterior, el s-a mutat in satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, "anii cei mai fericiti" - o copilarie libera la tara probabil idealizata -, dupa care a primit o buna educatie.

Citește și
Nelson Mandela
Cei 27 de ani petrecuti in inchisoare i-au afectat sanatatea lui Nelson Mandela
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In timp ce invatatorul sau l-a numit Nelson, tatal sau il striga Rolihlahla ("cel care creeaza probleme", in xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.

Nelson Mandela - "detinutul 46664"

In timpul studentiei, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza unui conflict cu privire la alegerea reprezentantilor studentilor. Inainte de exmatriculare, a fugit din familie, la varsta de 22 de ani, pentru a scapa de o casatorie aranjata. Sosit la Johannesburg, tanarul impetuos ia atitudine impotriva segregatiei fata de persoanele de culoare. El se intalneste cu Walter Sisulu, care ii devine mentor si un prieten apropiat, si intra prin intermdiul sau in ANC.

Mare iubitor de femei si boxer in timpul liber, el indeplineste, pe atunci, munci diverse si studiaza pentru a deveni avocat. Impreuna cu Oliver Tambo si alti lupi tineri, Mandela fondeaza Liga de Tineret a ANC si preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab in fata unui regim care a institutionalizat apartheidul in 1948. Dupa interzicerea ANC in 1960, Nelson Mandela, arestat in numeroase randuri, trece in clandestinitate, prezidand crearea unei aripe armate a ANC.

Arestat din nou in 1962, el a fost condamnat la inchisoare pe viata doi ani mai tarziu.

In timpul procesului, Mandela pronunta o pledoarie sub forma unei profesiuni de credinta. "Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor", a spus el.

El a petrecut 18 din cei 27 de ani de inchisoare pe Robben Island, o insula mica din largul orasului Cape Town. Regimul sever de detentie la care a fost supus s-a relaxat in ultimii ani, atunci cand a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce in ce mai asediat.

In cele din urma, "detinutul 46664" a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la iesirea din inchisoare, alaturi de sotia sa Winnie, muza rezistentei fata de regim, face inconjurul lumii.

Africa de Sud se apropie de un razboi civil, dar adversarii de ieri reusesc sa se inteleaga si organizeaza alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt castigate detasat de ANC. Adulat de catre persoanele de culoare, castigand putin cate putin afectiunea albilor uimiti de lipsa dorintei de razbunare, presedintele a devenit pentru o natiune intreaga "Madiba", numele sau de clan si apelativ afectuos.

In 1998, in ziua implinirii varstei de 80 de ani, el s-a casatorit pentru a treia oara cu Graça Machel, vaduva fostului presedinte mozambican Samora Machel.

Mandela s-a retras din activitatea politica in 1999, urmand sa-si imparta timpul intre Johannesburg si Qunu. De cateva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infectie pulmonara, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare.

Mandela, care nu a mai aparut in public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atat de putere, cat si de opozitie, zambindu-le in fiecare zi tuturor compatriotilor ... de pe bancnote.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Presedintia sud-africana: Nelson Mandela a fost externat, dupa 9 zile petrecute in spital
Presedintia sud-africana: Nelson Mandela a fost externat, dupa 9 zile petrecute in spital

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, s-a odihnit corespunzator in spital in aceasta duminica de Pasti, in care s-a recuperat dupa o infectie pulmonara, iar starea sa de sanatate continua sa se amelioreze.

Cei 27 de ani petrecuti in inchisoare i-au afectat sanatatea lui Nelson Mandela
Cei 27 de ani petrecuti in inchisoare i-au afectat sanatatea lui Nelson Mandela

Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, a avut numeroase probleme de sanatate cauzate adesea de cei 27 de ani petrecuti in inchisoare.

Viata lui Nelson Mandela.
Viata lui Nelson Mandela. "Lungul drum spre libertate" al fostului presedinte al Africii de Sud

Nelson Mandela a fost un politician si activist foarte popular, fiind numit de sud-africani “parintele natiunii”, dar si controversat. A ramas in istorie prin modul in care a militat pentru egalitatea rasiala si drepturile persoanelor de culoare.

Arhivele personale ale lui Nelson Mandela au fost postate pe internet
Arhivele personale ale lui Nelson Mandela au fost postate pe internet

Peste doua mii de documente semnate, fotografii si inregistrari video extrase din arhivele personale ale lui Nelson Mandela au fost postate online marti.

Nelson Mandela a implinit 92 de ani
Nelson Mandela a implinit 92 de ani

Nelson Mandela, primul presedinte de culoare din istoria Africii de Sud, a implinit ieri 92 de ani. A fost serbat de numeroasa lui familie, dar si de invitati surpriza.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.