Nelson Mandela - simbolul libertatii. Din detinut, primul presedinte de culoare al Africii de Sud
Nelson Mandela a fost rand pe rand un militant antiapartheid inversunat, detinutul politic cel mai celebru din lume si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, unde se bucura de un imens cult al personalitatii pe care nu l-a dorit cu adevarat.
Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, Mandela, a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990. Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.
Insa, chiar inainte sa fie eliberat, el a invatat sa-si inteleaga adversarii - cunoscandu-le limba, afrikaans, si poezia - sa-i ierte si sa lucreze cu ei. Aceasta ii va aduce Premiul Nobel pentru Pace in 1993, impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Arhiepiscopul Desmond Tutu, o alta figura a luptei antiapartheid distinsa cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drept "icoana mondiala a reconcilierii" care a reusit sa faca din tara sa o democratie multirasiala si relativ stabila. Sub culorile Congresului National African (NAC), Mandela a fost primul presedinte al noii "natiuni curcubeu", in perioada 1994-1999.
Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 in satul Mvezo, in Transkei (sud-est), in clanul regal Thembu al etniei xhosa. Ulterior, el s-a mutat in satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, "anii cei mai fericiti" - o copilarie libera la tara probabil idealizata -, dupa care a primit o buna educatie.
In timp ce invatatorul sau l-a numit Nelson, tatal sau il striga Rolihlahla ("cel care creeaza probleme", in xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.
Nelson Mandela - "detinutul 46664"
Mare iubitor de femei si boxer in timpul liber, el indeplineste, pe atunci, munci diverse si studiaza pentru a deveni avocat. Impreuna cu Oliver Tambo si alti lupi tineri, Mandela fondeaza Liga de Tineret a ANC si preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab in fata unui regim care a institutionalizat apartheidul in 1948. Dupa interzicerea ANC in 1960, Nelson Mandela, arestat in numeroase randuri, trece in clandestinitate, prezidand crearea unei aripe armate a ANC.
Arestat din nou in 1962, el a fost condamnat la inchisoare pe viata doi ani mai tarziu.
In timpul procesului, Mandela pronunta o pledoarie sub forma unei profesiuni de credinta. "Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor", a spus el.El a petrecut 18 din cei 27 de ani de inchisoare pe Robben Island, o insula mica din largul orasului Cape Town. Regimul sever de detentie la care a fost supus s-a relaxat in ultimii ani, atunci cand a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce in ce mai asediat.
In cele din urma, "detinutul 46664" a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la iesirea din inchisoare, alaturi de sotia sa Winnie, muza rezistentei fata de regim, face inconjurul lumii.
Africa de Sud se apropie de un razboi civil, dar adversarii de ieri reusesc sa se inteleaga si organizeaza alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt castigate detasat de ANC. Adulat de catre persoanele de culoare, castigand putin cate putin afectiunea albilor uimiti de lipsa dorintei de razbunare, presedintele a devenit pentru o natiune intreaga "Madiba", numele sau de clan si apelativ afectuos.In 1998, in ziua implinirii varstei de 80 de ani, el s-a casatorit pentru a treia oara cu Graça Machel, vaduva fostului presedinte mozambican Samora Machel.
Mandela s-a retras din activitatea politica in 1999, urmand sa-si imparta timpul intre Johannesburg si Qunu. De cateva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infectie pulmonara, cauzata probabil de tuberculoza contractata in inchisoare.
Mandela, care nu a mai aparut in public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atat de putere, cat si de opozitie, zambindu-le in fiecare zi tuturor compatriotilor ... de pe bancnote.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: africa de sud, decese, nelson mandela,
Dată publicare:
09-06-2013 14:30